Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου, 2025

Η Κατερίνα χτυπά κόκκινο στα social media

Λίγο μετά την κυκλοφορία του «Ακούστε τι μου λέει»...

Ελένη Κοκκίδου: «Σκυλομαμά» σε safe mode

Μια άνω τελεία στα επαγγελματικά της έβαλε η Ελένη...

Χριστούγεννα με εκπλήξεις* από το XMAS Calendar του opaponline.gr

Η Χριστουγεννιάτικη διάθεση μεγαλώνει ακόμα περισσότερο με το XMAS Calendar...

ΟΠΑΠ: Φρέσκια και δυναμική καμπάνια για το Υπεύθυνο Παιχνίδι με Χριστουγεννιάτικη διάθεση

Η προστασία των παικτών και η υπεύθυνη διασκέδαση στο...

Ληναίος: Η βιογραφία μου θα εκδοθεί όταν «φύγω»!

❱❱ Ο 90χρονος Στέφανος Ληναίος αποκαλύπτει την επιθυμία του και τη μάχη που δίνει με τον Γλέζο για τις γερμανικές αποζημιώσειςΑπό τον
ΝΙΚΟ ΝΙΚΟΛΙΖΑ

Ετοιμάζει τη βιογραφία του, η οποία όμως θα εκδοθεί μετά τον θάνατό του! Αυτή είναι η επιθυμία του κορυφαίου ηθοποιού μας Στέφανου Ληναίου, ο οποίος μιλά αποκλειστικά στην «Espresso» γι’ αυτή την επιλογή του.

«Εχω 70 χρόνια πορείας στο θέατρο και αυτή είναι η παρακαταθήκη μου… Ολο αυτό το διάστημα ταξινομώ το αρχείο μου και γράφω ένα βιβλίο που θα αναφέρει τα πάντα σε σχέση με τη ζωή μου, τη δράση μου, το θέατρο και τις ιδεολογικές αντιλήψεις κάθε εποχής. Θα το αφήσω στα παιδιά μου να το εκδώσουν, όταν εγώ θα έχω φύγει από τη ζωή. Δεν θα έβγαζα ποτέ εν ζωή τη βιογραφία μου. Δεν είναι στην ιδιοσυγκρασία μου» μας λέει.

Σεμνός, λιγομίλητος, ακριβοθώρητος, γεμάτος ευγένεια και σπάνιο ήθος. Ο Στέφανος Ληναίος στις 6 Αυγούστου έκλεισε αισίως τα 90 χρόνια ζωής και πλέον είναι ένας από τους μεγαλύτερους εν ζωή ηθοποιούς και ίσως ο τελευταίος που ευτύχησε να παίξει στο θέατρο όλη την γκάμα έργων με κοινωνικοπολιτικά θέματα. Οι συνεντεύξεις του στο πέρασμα της τεράστιας διαδρομής του στην υποκριτική τέχνη είναι ελάχιστες. Ο ίδιος απέφευγε και αποφεύγει κάθε είδους δημοσιότητας. Μιλήσαμε μαζί του για πολλά, όμως ήταν επιλογή του να μη δημοσιευτούν όλα… από ταπεινότητα.

Με την Ελλη Φωτίου, την παντοτινή σύντροφο και σύζυγό του, έκλεισαν 60 χρόνια έγγαμου βίου. Μια κοινή ζωή, που θα ζήλευε ο καλύτερος σκηνοθέτης. Πριν από χρόνια, σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του στη δημόσια τηλεόραση, είχε πει ότι δεν νοείται ζωή χωρίς εκείνη. «Με την Ελλη πορευτήκαμε και πορευόμαστε μαζί. Πάντως ιδεολογικές εκπτώσεις μεταξύ μας δεν κάναμε, για να είμαστε τόσα χρόνια μαζί» μας λέει σήμερα χαμογελώντας.

«Πάλεψα για πολλά»

Τον ρωτάμε αν είναι ευτυχισμένος με όσα έχει ζήσει. «Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με όσα έχω κάνει σε όλη μου την πορεία. Ηταν πολλαπλός ο ρόλος μου. Στο θέατρο, στους αγώνες, στην κοινωνία. Δεν έχω να ζηλέψω τίποτα. Πάλεψα για πολλά. Ας πούμε, τώρα, με τον Μανώλη τον Γλέζο είμαστε πάντα σε επαγρύπνηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Δεν πρόκειται να το αφήσουμε αυτό το θέμα. Θα το έχουμε συνέχεια στην ατζέντα μας» εξομολογείται.

Η φωνή του, ακόμα και σήμερα, στα 90 χρόνια του, ακούγεται βροντερή. Οπως και στους μονολόγους του θεάτρου Αλφα… όταν τον άκουγες ακόμα και με κλειστά μάτια, έλεγες: «Αυτός είναι ο Ληναίος»! Ο ίδιος πάντως δεν επιθυμεί να ξαναπαίξει. «Δεν θα ξαναπαίξω. Στη ζωή μου έπαιξα πολλούς, μα πάρα πολλούς ρόλους. Αυτό που με νοιάζει πλέον είναι να γράψω με κάθε λεπτομέρεια όσα σημάδεψαν αυτή την 90χρονη πορεία μου» μας λέει, ενώ όταν η κουβέντα πηγαίνει στον Αλέκο Αλεξανδράκη, με τον οποίο υπήρξαν φίλοι, συγκινείται και η φωνή του σπάει: «Αυτός μου λείπει, αγόρι μου, περισσότερο από κάθε άλλον από την υποκριτική τέχνη. Ο Αλέκος, τίποτα άλλο».

spot_img


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κατερίνα Λέχου και Καλλιόπη Χάσκα έγιναν άνω κάτω στο πάρτι του Νίκου Ψαρρά

Μπορεί στη θρυλική «Μάγισσα» του ΑΝΤ1 να ένωσαν τις...

Νέες μπίζνες στη Σκιάθο για Ντάνο

Για τη μετακόμισή τους στη Σκιάθο και το μαγαζί...

Ο Έλληνας τραγουδιστής που «σαρώνει» τα βραβεία στο εξωτερικό!

Ο Ιορδάνης Αγαπητός, τα τελευταία δέκα χρόνια, έπειτα από πλήθος σπουδαίων συνεργασιών σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Βράβευση για την Παλιοσπύρου και τη γιατρό της Μαρία Καλοφώνου

Eνα βραβείο που της δίνει δύναμη για να συνεχίσει...



Μποζουκια Αθηνα