Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κάνιε Γουέστ: Ο εκκεντρικός ράπερ σχεδιάζει να ανοίξει το δικό του στούντιο...

Ο «θεοσεβούμενος» Κάνιε Γουέστ που κυκλοφορούσε τραγούδι με τίτλο...

«Akis’ Food Tour»: Χίος & Ψαρά: Δυο ακριτικοί θησαυροί εμπειριών και γεύσεων

Είστε έτοιμοι για ένα ακόμη ανατρεπτικό γαστρονομικό ταξίδι; Ένα...

54χρονη ασθενής στις ΗΠΑ απέκτησε «μηχανική καρδιά» και νεφρό γουρουνιού

Πρώτη φορά ασθενής με δύο σοβαρές παθήσεις στο τελικό...

Αυνανισμός κατά του… καρκίνου του προστάτη

Τελικά στο χέρι των ανδρών είναι να μειώσουν τον...

Η γρίπη επέστρεψε (πιο δυνατή) και… θερίζει!

Οι επιστημονικές προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν και αναμένεται κορύφωση τον Φεβρουάριο.

Δριμύτερη επέστρεψε φέτος η γρίπη! Από την έναρξη της νέας χρονιάς το εποχικό κύμα της ασθένειας βρίσκεται σε ανοδική πορεία που αναμένεται να κορυφωθεί τον επόμενο μήνα, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων τελικά θα ξεπεράσει εκείνον του περσινού χειμώνα. Εως τώρα δεκαεπτά άνθρωποι νόσησαν βαριά από τον ιό και πέντε από αυτούς έχασαν τη μάχη για τη ζωή. Οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ είχαν προβλέψει ότι η δραστηριότητα της γρίπης θα αρχίσει να αυξάνεται σημαντικά από τα τέλη Δεκεμβρίου – αρχές Ιανουαρίου.

Η εκτίμηση αυτή τελικά επιβεβαιώθηκε, καθώς την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου «οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν σημαντική αύξηση σε σύγκριση, με την προηγούμενη εβδομάδα», όπως αναφέρει η τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ. Το ανησυχητικό όμως είναι ότι οι επισκέψεις σε γιατρό λόγω γρίπης βρίσκονται «σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα από αυτά της αντίστοιχης εβδομάδας των περιόδων γρίπης 2011-2012 και 2012-2013» προστίθεται στην ίδια έκθεση.

«Η γρίπη είναι σε ανοδική φάση και με βάση τα δεδομένα που έχουμε έως τώρα περιμένουμε ότι θα βρεθεί σε υψηλότερα επίπεδα από πέρυσι» δηλώνει στην «Espresso» ο καθηγητής Μικροβιολογίας και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιος Τσακρής. Η περσινή περίοδος (2012-2013) ήταν εκείνη με τον χαμηλότερο αριθμό σοβαρών κρουσμάτων και θανάτων εξαιτίας γρίπης των τελευταίων ετών. Πιο συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 113 σοβαρά περιστατικά εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης και 49 θάνατοι, έναντι 127 σοβαρών περιστατικών και 56 θανάτων την περίοδο 2011-2012 και 368 περιστατικών και 180 θανάτων την περίοδο 2010-2011. Σε ό,τι αφορά τη φετινή χρονιά, έως τώρα έχουν καταγραφεί 17 σοβαρά περιστατικά και πέντε θάνατοι από επιπλοκές της νόσου.

Οι παχύσαρκοι

Οπως σημειώνει ο κ. Τσακρής, από τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης προκύπτει ότι ο τύπος του ιού που κυκλοφορεί περισσότερο είναι ο Α-Η1Ν1, δηλαδή το πανδημικό στέλεχος που ταυτοποιήθηκε το 2009. Ο Η1Ν1 επικρατεί όχι μόνο στα ελαφρά, αλλά και στα σοβαρά κρούσματα της ασθένειας, καθώς έχει την τάση να προκαλεί βαρύτερες λοιμώξεις. Επίσης έχει την ιδιαιτερότητα να προσβάλει νέα άτομα με παχυσαρκία. Μάλιστα, ανάμεσα στους πέντε νεκρούς του φετινού επιδημικού κύματος ήταν ένας νέος, παχύσαρκος άντρας, μόλις 31 ετών.

Εως τώρα δεν έχει καταγραφεί αξιόλογος αριθμός κρουσμάτων από τον άλλο τύπο της γρίπης Α (Η3Ν2), ενώ κρούσματα από τη γρίπη Β αναμένονται στο τέλος της περιόδου γρίπης. Η κορύφωση του επιδημικού κύματος γρίπης αναμένεται μέσα στον Φεβρουάριο. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος άμυνας είναι η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής. Για όσους ασθενήσουν, συνιστάται η έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση.

Οι περισσότεροι από τους ασθενείς ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου

Απο τους δεκαεπτά ασθενείς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη που χρειάστηκε να εισαχθούν σε ΜΕΘ για νοσηλεία, έξι πήραν εξιτήριο, πέντε απεβίωσαν και άλλοι έξι εξακολουθούν να νοσηλεύονται. Το ηλικιακό εύρος των σοβαρών περιστατικών είναι από 28 μέχρι 80 έτη και οι περισσότεροι από τους ασθενείς ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, για τις οποίες το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά αντιγριπικό εμβολιασμό. Ομως οι δεκαπέντε από τους δεκαεπτά ασθενείς που μπήκαν σε ΜΕΘ δεν είχαν εμβολιαστεί.

«Δεν υπάρχουν επίσημα δεδομένα, αλλά φαίνεται ότι ο εμβολιασμός έχει κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα τόσο στα άτομα που έχουν προδιαθεσικούς παράγοντες και πρέπει να εμβολιαστούν όσο στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό» σχολιάζει ο κ. Τσακρής.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει ότι ο εμβολιασμός αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από τη γρίπη και συστήνεται η συνέχισή του για τις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και κατά την περίοδο της γρίπης. Το κέντρο υπενθυμίζει επίσης ότι αυξημένη κυκλοφορία του ιού θα υπάρχει έως τουλάχιστον τα μέσα Μαρτίου, όπως κάθε χρόνο. Τέλος, επισημαίνει ότι η μετάδοση του ιού ευνοείται από τις ψυχρές κλιματικές συνθήκες, όπως αυτές που επικρατούν στη χώρα αυτήν την περίοδο.

Αλλες δύο ιώσεις που προκαλούν εξίσου δυσάρεστα συμπτώματα

Δεν είναι όμως μόνο η γρίπη που κυκλοφορεί αυτήν την περίοδο. Υπάρχουν δύο ακόμη ιώσεις, που προσβάλλουν σημαντικό αριθμό ασθενών και προκαλούν διαφορετικά, αλλά εξίσου δυσάρεστα συμπτώματα. Σύμφωνα με τον ειδικό παθολόγο Ηλία Πελεκάνο, η πρώτη ίωση «χτυπάει» με υψηλό πυρετό και έντονο πονοκέφαλο, ενώ η δεύτερη είναι μια ίωση που εκδηλώνεται περισσότερο ως γαστρεντερίτιδα και προκαλεί ναυτία, εμετό και ενδεχομένως διάρροια.

Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη ίωση προσβάλλει περισσότερο το αναπνευστικό σύστημα και εμφανίζεται με έντονο πονοκέφαλο, ρίγος, πυρετό που κυμαίνεται από 38 έως και 39,5, ατονία και βήχα. Για όσους αρρωστήσουν, συνιστώνται πολλά ζεστά ροφήματα, απλά αναλγητικά (π.χ. παρακεταμόλη) για τον πυρετό και ξεκούραση. «Ομως αν ο πυρετός επιμένει πάνω από τρεις ημέρες ή αν ο ασθενής έχει δύσπνοια, πρέπει υποχρεωτικά να καταφύγει στον γιατρό ή στο νοσοκομείο» τονίζει ο κ. Πελεκάνος.

Η άλλη ίωση της εποχής έχει τη μορφή της γαστρεντερίτιδας και εκδηλώνεται κυρίως στην κοιλιά, χωρίς να επηρεάζει ιδιαίτερα το αναπνευστικό σύστημα. «Αυτή η ίωση κάνει πυρετό, κοιλιακούς πόνους, ναυτία, τάση για εμετό, εμετό και σε ορισμένους κάνει και διάρροια» λέει ο παθολόγος. Διαρκεί περίπου μιάμιση έως δύο ημέρες, ενώ και σε αυτήν την περίπτωση ο ασθενής πρέπει να μείνει κλινήρης και να λαμβάνει απλά αναλγητικά για τον πυρετό.

Επιπρόσθετα θα πρέπει να δώσει προσοχή και στο διαιτολόγιό του. «Οχι πολλά πράσινα λαχανικά και γαλακτοκομικά και λήψη άφθονων υγρών, κυρίως νερό και τσάι». Τα προληπτικά μέτρα απέναντι στις δύο ιώσεις δεν διαφέρουν από εκείνα που προτείνονται κατά της γρίπης. Τήρηση των μέτρων υγιεινής, συχνό πλύσιμο των χεριών, αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και προσοχή στην επαφή με όσους νοσούν ή έχουν νοσήσει πρόσφατα, καθώς ο ιός μεταδίδεται με τον βήχα, ιδιαίτερα σε απόσταση μικρότερη από ενάμισι μέτρο.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Αποκαλύψεις για τη «Μις ΗΠΑ» 2019 που έβαλε τέλος στη ζωή της!

Παγίδα θανάτου έγινε για την Τσέσλι Κριστ η στέψη...

Αθηνά Οικονομάκου και Φίλιππος Μιχόπουλος έριξαν τίτλους τέλους στον γάμο τους

Τίτλοι τέλους στον γάμο της Αθηνάς Οικονομάκου και του...

Ο μάνατζερ του τράπερ Τrannos καταγγέλλει απαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού καταγγέλλει ότι έπεσε ο μάνατζερ του...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...