Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Ιάκωβος Μυλωνάς: «Έχουμε πολλά παράσιτα και ποντίκια στον χώρο»

Γράφει έργα, σκηνοθετεί, κάνει παραγωγές, παίζει σε σίριαλ, ταινίες,...

Ο έρωτας της Mel B με ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτρια

Στον μεγάλο έρωτά της με ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτρια αναφέρθηκε...

Catwalk για καλό σκοπό

Ενα διαφορετικό catwalk παρακολούθησαν όσοι έδωσαν το «παρών» στο...

Πιπεράτες αποκαλύψεις από τη 44χρονη Ρέμπελ Γουίλσον

Πάταγο κάνει η αυτοβιογραφία της Ρέμπελ Γουίλσον πριν καν...

Ο Σπανέας έγινε αγρότης

Ο παλαίμαχος διαιτητής και γενικός γραμματέας της ΟΔΠΕ φυτεύει ιπποφαές και καρπούς μπλούμπερι.


Στροφή στην ελληνική φύση καλλιεργώντας υπερτροφές έχει κάνει τα τελευταία δύο χρόνια ο παλαίμαχος διαιτητής Γιώργος Σπανέας. Με πολύ μεγάλη θητεία στα γήπεδα της Α’ Εθνικής και παραμένοντας στον χώρο της διαιτησίας με την ιδιότητα του γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας Διαιτητών Ποδοσφαίρου Ελλάδας (ΟΔΠΕ), μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στην Αθήνα (που είναι ο τόπος μόνιμης κατοικίας του) και στο κτήμα του στην περιοχή της Ζαχάρως στην Ηλεία.
Με μοναδική παρέα τον σκύλο του τις μισές μέρες της εβδομάδας αποσύρεται στο καλύβι του και προσέχει το κτήμα του, στο οποίο έχει φυτέψει ιπποφαές, γκότζι μπέρι και μπλούμπερι, καρπούς καλής υγείας και ευτυχίας, με στόχο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να βγάζει μια ικανοποιητική παραγωγή ώστε να τη διοχετεύει στην αγορά.


«Η ιστορία με τις εναλλακτικές καλλιέργειες μπήκε μέσα μου πριν από εννιά χρόνια, όταν κάποιοι φίλοι μου στο Βέλγιο με παρότρυναν να πουλήσω μια έκθεση αυτοκινήτων που είχα και να ασχοληθώ με τα χωράφια. Από τότε έβλεπαν την οικονομική καταστροφή που έρχεται στη χώρα μας και προσπάθησαν να με ωθήσουν σε μια διαφορετική αγορά με πολύ ενδιαφέρον» ξεδιπλώνει ο Γιώργος Σπανέας το κουβάρι των αναμνήσεων στην «Espresso της Κυριακής» και συνεχίζει: «Το 2007 βρήκα στο χωριό Λέπρεο ένα κτήμα που έβγαινε σε πλειστηριασμό με ιδανικές προϋποθέσεις, δηλαδή χαμηλή τιμές και πολλές δόσεις, και αποφάσισα να το αγοράσω. Πράγματι το πήρα και άρχισα να ψάχνω τι θα φυτέψω, μακριά από ντομάτες και τέτοια είδη. Τελικά κατέληξα στις σούπερ τροφές για να μπορώ μόνος μου να τις καλλιεργώ και παράλληλα να τις σπρώξω προς την αγορά.


Κατά σύμπτωση ένας παλιός μου φίλος που τον βρήκα μέσω internet ίδρυσε τον Μεσσήνιο Συνεταιρισμό εκείνη την εποχή, έγινα κι εγώ ιδρυτικό μέλος κι έτσι από το 2012 ξεκινήσαμε να φυτεύουμε δέντρα στο κτήμα. Συγκεκριμένα έχουν φυτευτεί χιλιάδες δέντρα ιπποφαές, μπλούμπερι και γκότζι μπέρι».


Η αρχή ήταν δύσκολη για τον Γιώργο Σπανέα, αλλά παίρνοντας πληροφορίες από τον Συνεταιρισμό και διαβάζοντας για τις συγκεκριμένες υπερτροφές μέσα από τη μηχανή αναζήτησης της Google άρχισε να μπαίνει στο κλίμα της συγκεκριμένης καλλιέργειας. «Αρχισα να φυτεύω μόνος μου. Εβαλα 2.500 δέντρα ιπποφαές, 400 μπλούμπερι και 150 γκότζι μπέρι. Το ιπποφαές θέλει τρία χρόνια για παραγωγή, αλλά φέτος μαζέψαμε τα φύλλα του που είναι για αφέψημα και τα δώσαμε στο εμπόριο για να διοχετευτούν στα φαρμακεία. Εχει περισσότερες από 100 βιταμίνες και τα φύλλα πωλούνται πάνω από 250 ευρώ το κιλό. Το γκότζι μπέρι είναι επίσης μια τρομερή τροφή και από την πρώτη χρονιά δίνει παραγωγή».


Ο παλαίμαχος διαιτητής έχει αναλάβει προσωπικά το κτήμα του και δύο με τρεις φορές την εβδομάδα είναι στο Λέπρεο: «Ζω σαν τον τελευταίο επιζώντα, σε ένα σπιτάκι μέσα στο κτήμα. Δεν είχε ούτε πόρτες ούτε παράθυρα και το έκλεισα μόνος μου. Είμαι εγώ, ο σκύλος μου και το Ιόνιο απέναντί μου» δηλώνει με περηφάνια και συμπληρώνει: «Αυτό που κάνω με γεμίζει πολύ ως άνθρωπο, γιατί έχει να κάνει με τη φύση. Στις τροφές αυτές δεν ρίχνουμε φάρμακα, όλα είναι φυσιολογικά. Πιστεύω ότι έχουν πολύ μέλλον στην Ελλάδα και αξίζει τον κόπο να ασχοληθούν νέα παιδιά με αυτές τις καλλιέργειες, αν και η γραφειοκρατία είναι τρομερά δύσκολη και θέλει γερό στομάχι μέχρι να αποκτήσεις την άδεια για την καλλιέργεια του κτήματος».


Μυστικά επιτυχίας


Το «κλειδί» για την παραγωγή των συγκεκριμένων υπερτροφών είναι, σύμφωνα με τον Γιώργο Σπανέα, να έρθει η μεταποίηση στη χώρα μας. «Στέλνουμε τις τροφές στο εξωτερικό για επεξεργασία, με αποτέλεσμα να αυξάνει το κόστος παραγωγής. Ο συνεταιρισμός μας κάποια στιγμή θα αγοράσει μηχανήματα μεταποίησης για να μη βγαίνει τίποτα έξω από την Ελλάδα. Μόλις μπούμε πιο δυναμικά, η παραγωγή θα γίνει ακόμη πιο εύκολη». Οσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο τον υποδέχθηκαν οι αγρότες της περιοχής λέει: «Στην αρχή ήμουν ένας ξένος. Τελικά δεν είχαν κανένα πρόβλημα να με δεχτούν και πάντα οι συζητήσεις μας ξεκινούν από το ποδόσφαιρο και τη διαιτησία ρωτώντας τη γνώμη μου για τους διαιτητές».


Π.ΚΑΤΩΝΗΣ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Αποκαλύψεις για τη «Μις ΗΠΑ» 2019 που έβαλε τέλος στη ζωή της!

Παγίδα θανάτου έγινε για την Τσέσλι Κριστ η στέψη...

Ο μάνατζερ του τράπερ Τrannos καταγγέλλει απαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού καταγγέλλει ότι έπεσε ο μάνατζερ του...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Αθηνά Οικονομάκου και Φίλιππος Μιχόπουλος έριξαν τίτλους τέλους στον γάμο τους

Τίτλοι τέλους στον γάμο της Αθηνάς Οικονομάκου και του...