Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου, 2025

Βράβευση για την Παλιοσπύρου και τη γιατρό της Μαρία Καλοφώνου

Eνα βραβείο που της δίνει δύναμη για να συνεχίσει...

Μαρία Καβογιάννη: Απόλαυσε τη φίλη της Ορνέλα Λούτη στη σκηνή

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους θεατές του θεάτρου Εν...

Νέες μπίζνες στη Σκιάθο για Ντάνο

Για τη μετακόμισή τους στη Σκιάθο και το μαγαζί...

Κατερίνα Λέχου και Καλλιόπη Χάσκα έγιναν άνω κάτω στο πάρτι του Νίκου...

Μπορεί στη θρυλική «Μάγισσα» του ΑΝΤ1 να ένωσαν τις...

Ο Σπανέας έγινε αγρότης

Ο παλαίμαχος διαιτητής και γενικός γραμματέας της ΟΔΠΕ φυτεύει ιπποφαές και καρπούς μπλούμπερι.


Στροφή στην ελληνική φύση καλλιεργώντας υπερτροφές έχει κάνει τα τελευταία δύο χρόνια ο παλαίμαχος διαιτητής Γιώργος Σπανέας. Με πολύ μεγάλη θητεία στα γήπεδα της Α’ Εθνικής και παραμένοντας στον χώρο της διαιτησίας με την ιδιότητα του γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας Διαιτητών Ποδοσφαίρου Ελλάδας (ΟΔΠΕ), μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στην Αθήνα (που είναι ο τόπος μόνιμης κατοικίας του) και στο κτήμα του στην περιοχή της Ζαχάρως στην Ηλεία.
Με μοναδική παρέα τον σκύλο του τις μισές μέρες της εβδομάδας αποσύρεται στο καλύβι του και προσέχει το κτήμα του, στο οποίο έχει φυτέψει ιπποφαές, γκότζι μπέρι και μπλούμπερι, καρπούς καλής υγείας και ευτυχίας, με στόχο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να βγάζει μια ικανοποιητική παραγωγή ώστε να τη διοχετεύει στην αγορά.


«Η ιστορία με τις εναλλακτικές καλλιέργειες μπήκε μέσα μου πριν από εννιά χρόνια, όταν κάποιοι φίλοι μου στο Βέλγιο με παρότρυναν να πουλήσω μια έκθεση αυτοκινήτων που είχα και να ασχοληθώ με τα χωράφια. Από τότε έβλεπαν την οικονομική καταστροφή που έρχεται στη χώρα μας και προσπάθησαν να με ωθήσουν σε μια διαφορετική αγορά με πολύ ενδιαφέρον» ξεδιπλώνει ο Γιώργος Σπανέας το κουβάρι των αναμνήσεων στην «Espresso της Κυριακής» και συνεχίζει: «Το 2007 βρήκα στο χωριό Λέπρεο ένα κτήμα που έβγαινε σε πλειστηριασμό με ιδανικές προϋποθέσεις, δηλαδή χαμηλή τιμές και πολλές δόσεις, και αποφάσισα να το αγοράσω. Πράγματι το πήρα και άρχισα να ψάχνω τι θα φυτέψω, μακριά από ντομάτες και τέτοια είδη. Τελικά κατέληξα στις σούπερ τροφές για να μπορώ μόνος μου να τις καλλιεργώ και παράλληλα να τις σπρώξω προς την αγορά.


Κατά σύμπτωση ένας παλιός μου φίλος που τον βρήκα μέσω internet ίδρυσε τον Μεσσήνιο Συνεταιρισμό εκείνη την εποχή, έγινα κι εγώ ιδρυτικό μέλος κι έτσι από το 2012 ξεκινήσαμε να φυτεύουμε δέντρα στο κτήμα. Συγκεκριμένα έχουν φυτευτεί χιλιάδες δέντρα ιπποφαές, μπλούμπερι και γκότζι μπέρι».


Η αρχή ήταν δύσκολη για τον Γιώργο Σπανέα, αλλά παίρνοντας πληροφορίες από τον Συνεταιρισμό και διαβάζοντας για τις συγκεκριμένες υπερτροφές μέσα από τη μηχανή αναζήτησης της Google άρχισε να μπαίνει στο κλίμα της συγκεκριμένης καλλιέργειας. «Αρχισα να φυτεύω μόνος μου. Εβαλα 2.500 δέντρα ιπποφαές, 400 μπλούμπερι και 150 γκότζι μπέρι. Το ιπποφαές θέλει τρία χρόνια για παραγωγή, αλλά φέτος μαζέψαμε τα φύλλα του που είναι για αφέψημα και τα δώσαμε στο εμπόριο για να διοχετευτούν στα φαρμακεία. Εχει περισσότερες από 100 βιταμίνες και τα φύλλα πωλούνται πάνω από 250 ευρώ το κιλό. Το γκότζι μπέρι είναι επίσης μια τρομερή τροφή και από την πρώτη χρονιά δίνει παραγωγή».


Ο παλαίμαχος διαιτητής έχει αναλάβει προσωπικά το κτήμα του και δύο με τρεις φορές την εβδομάδα είναι στο Λέπρεο: «Ζω σαν τον τελευταίο επιζώντα, σε ένα σπιτάκι μέσα στο κτήμα. Δεν είχε ούτε πόρτες ούτε παράθυρα και το έκλεισα μόνος μου. Είμαι εγώ, ο σκύλος μου και το Ιόνιο απέναντί μου» δηλώνει με περηφάνια και συμπληρώνει: «Αυτό που κάνω με γεμίζει πολύ ως άνθρωπο, γιατί έχει να κάνει με τη φύση. Στις τροφές αυτές δεν ρίχνουμε φάρμακα, όλα είναι φυσιολογικά. Πιστεύω ότι έχουν πολύ μέλλον στην Ελλάδα και αξίζει τον κόπο να ασχοληθούν νέα παιδιά με αυτές τις καλλιέργειες, αν και η γραφειοκρατία είναι τρομερά δύσκολη και θέλει γερό στομάχι μέχρι να αποκτήσεις την άδεια για την καλλιέργεια του κτήματος».


Μυστικά επιτυχίας


Το «κλειδί» για την παραγωγή των συγκεκριμένων υπερτροφών είναι, σύμφωνα με τον Γιώργο Σπανέα, να έρθει η μεταποίηση στη χώρα μας. «Στέλνουμε τις τροφές στο εξωτερικό για επεξεργασία, με αποτέλεσμα να αυξάνει το κόστος παραγωγής. Ο συνεταιρισμός μας κάποια στιγμή θα αγοράσει μηχανήματα μεταποίησης για να μη βγαίνει τίποτα έξω από την Ελλάδα. Μόλις μπούμε πιο δυναμικά, η παραγωγή θα γίνει ακόμη πιο εύκολη». Οσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο τον υποδέχθηκαν οι αγρότες της περιοχής λέει: «Στην αρχή ήμουν ένας ξένος. Τελικά δεν είχαν κανένα πρόβλημα να με δεχτούν και πάντα οι συζητήσεις μας ξεκινούν από το ποδόσφαιρο και τη διαιτησία ρωτώντας τη γνώμη μου για τους διαιτητές».


Π.ΚΑΤΩΝΗΣ

spot_img



ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το πάρτι που οργάνωσε η Αννα Βίσση για τα γενέθλια της αδελφής της

Γενέθλια, ντουέτα και γλεντοκόπι έως τα ξημερώματα. Μια ξεχωριστή...

Ζευγάρι Ελλήνων ηθοποιών ανακοίνωσε πως περιμένει δεύτερο παιδί

Ζευγάρι Ελλήνων ηθοποιών ανακοίνωσε πως περιμένει δεύτερο παιδί

Ο Λάκης Γαβαλάς ξαναχτυπά: Κάνει την Ερμού πασαρέλα και σκορπίζει τη λάμψη του

Χριστουγεννιάτικο glam powered by ΣΚΡΑΤΣ Στα κόκκινα ντύθηκε η γιορτινή...

Σήλια Κριθαριώτη – Νίκος Τσάκος: Γενέθλια για τον μοναχογιό τους

Πλαισιωμένος από τους γονείς του, Νίκο Τσάκο και Σήλια Κριθαριώτη, και τις καλλονές δίδυμες αδερφές του, Ειρήνη και Ελισάβετ, έσβησε τα κεράκια της κόκκινης τούρτας του o Παναγιώτης Τσάκος.

Πήγε να διασκεδάσει με τον νέο σύντροφό της στο νυχτερινό κέντρο που τραγουδάει ο πρώην της

Πήρε τον σύντροφό της και πήγαν να διασκεδάσουν στο μαγαζί που εμφανίζεται ο πρώην της σύντροφος




Μποζουκια Αθηνα