Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Η Μπρίτνεϊ πληρώνει ακριβά τον πατέρα της

Το φυσάει και δεν κρυώνει η Μπρίτνεϊ Σπίαρς μετά...

«Πότε μια γυναίκα πρέπει να φύγει» – Η Παρασκευή Φασούλη μιλά για...

Η ψυχίατρος-ψυχαναλύτρια και τακτικό μέλος της Βορειοελλαδικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας...

Πένυ Σκάρου: Ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου με τα χρώματα του...

Πρωταθλήτρια Ελλάδος στην ξιφασκία με τον Παναθηναϊκό ΑμεΑ η...

Ο κανίβαλος του Βέγκας

Κομμάτια ωμής σάρκας είχε στο στόμα του κανίβαλος που...

Η εμφάνιση του ιού με τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής στη Θεσσαλονίκη προβληματίζει τους επιστήμονες

Άνιση μάχη απέναντι σε διπλό μέτωπο

«Πάγωσε» τους ειδικούς η εμφάνιση του στελέχους του κορονοϊού με τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής στη Θεσσαλονίκη, καθώς είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό και ανθεκτικό απέναντι στα υπάρχοντα εμβόλια, πράγμα που σημαίνει ότι ενδεχομένως θα πρέπει να αντιμετωπίσουν δύο διαφορετικούς ιούς!

Για το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού από τη Νότια Αφρική μίλησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι η διασπορά είναι αναπόφευκτη!

«Είναι αναμφίβολα μια κακή εξέλιξη… Είναι πολύ δύσκολο να έχουμε μείνει στο ένα κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης με αυτή την αυξημένη μεταδοτικότητα που έχει, η οποία προσομοιάζει με αυτή της βρετανικής μετάλλαξης. Το πιο πιθανό είναι ότι έχει δώσει και άλλα κρούσματα» ανέφερε στο newsit.gr.

Όπως εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης, αυτό που κάνει η μετάλλαξη είναι να αλλάζει τη δεξαμενή του ιού και εκεί που είχαμε έναν ιό, τώρα θα έχουμε δύο.

«Αν η ανοσία μετά την έκθεση στο γνωστό στέλεχος δεν επηρεάζει τελικά την εισβολή της μετάλλαξης, τότε πιθανοί για να νοσήσουν είναι οι πάντες. Στο ΑΠΘ ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε ένα νέο μοντέλο για να παρακολουθήσουμε τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, σαν να έχουμε πια δύο ιούς». Ο κ. Σαρηγιάννης συστήνει γενικό lockdown, καθώς με 2.000 αλληλουχίες γονιδιώματoς το ποσοστό των μεταλλαγμένων είναι στο 8,6%.

«Το μικρό αυτό υπόδειγμα δείχνει τον βαθμό της ταχείας διασποράς των μεταλλαγμένων. Εκτός από τα πολλά τεστ και την εξονυχιστική ιχνηλάτηση, μόνο με σκληρό lockdown θα μπορέσουμε να περιορίσουμε τη διασπορά τους».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η ανασύσταση των εμβολίων είναι το πιο πιθανό σενάριο. Αυτό, βέβαια, είναι κάτι εύκολο για τα mRNA εμβόλια.

«Δεδομένου ότι ο ιός προχωρά ακάθεκτος τρέχοντας πολύ πιο γρήγορα από τα εμβόλια, αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι η άμεση κρατικοποίηση των πατεντών. Έχουν στενέψει πάρα πολύ τα περιθώρια».

Αλλά και ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας ανέφερε πως το εμβόλιο είναι λιγότερο αποδοτικό πάνω στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, ενώ, απαντώντας στο σενάριο να επικρατήσει η μετάλλαξη, τότε «θα ξαναγυρίσουμε στην εποχή της Ουχάν». «Υπάρχουν τρεις μεταλλάξεις αυτή τη στιγμή, οι οποίες μολύνουν περισσότερο. Είναι η βρετανική, της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας. Για τη μετάλλαξη της Αφρικής υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποδοτικά» είπε ο κ. Σύψας και πρόσθεσε: «Υπάρχει η πιθανότητα ο ιός να ξεπερνάει την ανοσία και αυτό θα σημαίνει ότι ξαναγυρνάμε στην εποχή της Ουχάν, σε έναν νέο ιό. Αν, λόγου χάριν, επικρατήσει το στέλεχος της Νότιας Αφρικής στην Ελλάδα, η νόσηση δεν μας καλύπτει, έχουμε έναν νέο ιό και τα εμβόλια δεν μας καλύπτουν».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Vips με γιοτ και σούβλες σε Σπέτσες και Μύκονο

Τις παλιές, ένδοξες εποχές του θυμίζει από το βράδυ...

Αυστραλία: Ψάρι «λαχνός» αξίας 930.000 ευρώ

Φτωχαδάκι ψαράς στην Αυστραλία έκανε την τύχη του καθώς...

Η Καγιά αντίπαλος της Καραμπέτη στα Βραβεία Ιρις

Αυτό κι αν είναι είδηση: η Βίκυ Καγιά θα...

Οσα θαυμαστά συμβαίνουν στο δωμάτιο του Δημήτρη Κόκοτα στο «Γεννηματάς»

Αχτίδες «αναστάσιμου φωτός» έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν εδώ και...

Δύο ομοφυλόφιλοι επιδόθηκαν σε σεξουαλικές πράξεις σε προαύλιο εκκλησίας τη Μ. Τετάρτη

Ούτε ιερό ούτε όσιο δεν είχαν δύο ομοφυλόφιλοι άνδρες,...

Η κόκα του Πειραιά και η ενέδρα θανάτου σε εστεμμένη κούκλα

Την ώρα που η παγκόσμια κοινή γνώμη προσπαθεί να...

Κώστας Σκαφίδας: Η φιλία με Καζαντζίδη, ο Περπινιάδης και η χρυσές πίστες

Επειτα από 68 ολόκληρα χρόνια στο τραγούδι, κατεβάζει ρολά....