Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου, 2025

«Να μ’αγαπάς»: Ρεκόρ σεζόν και πρωτιά σε σύνολο και δυναμικό κοινό

Οι εξελίξεις, το σενάριο και οι συγκλονιστικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών της καθημερινής σειράς του Alpha «Να μ’ αγαπάς», έκαναν

Δημήτρης Γιώτης: Γιορτάζει 20 χρόνια στη δισκογραφία με νέο τραγούδι του Κυριάκου...

Με μία μπαλάντα, που σε κερδίζει από το πρώτο της άκουσμα, κάνει δυναμικό come back στη δισκογραφία, o Δημήτρης Γιώτης.

Η Κατερίνα χτυπά κόκκινο στα social media

Λίγο μετά την κυκλοφορία του «Ακούστε τι μου λέει»...

Ελένη Κοκκίδου: «Σκυλομαμά» σε safe mode

Μια άνω τελεία στα επαγγελματικά της έβαλε η Ελένη...

Τρία ρήγματα απειλούν την Κρήτη – Τι λένε σεισμολόγοι για τον χορό των Ρίχτερ

«Καμπανάκι» από τον καθηγητή Παπαζάχο για τη σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη!

Σήμα κινδύνου για νέο και πιθανόν μεγαλύτερο «χτύπημα» του Εγκέλαδου στην Κρήτη, που μπορεί να ξεπεράσει τα 5 Ρίχτερ, εξέπεμψε ο καθηγητής Φυσικής της Λιθόσφαιρας και Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος!

Ο κ. Παπαζάχος εξέφρασε την εκτίμηση ότι ενδεχομένως τα ρήγματα στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου να δώσουν έναν τέτοιο σεισμό και έκανε λόγο για ένα φαινόμενο με διάρκεια. Μάλιστα, προέτρεψε τους κατοίκους οικισμών που τα σπίτια τους έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές να τα εγκαταλείψουν, χαρακτηρίζοντάς τα ωρολογιακές βόμβες.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη, ο καθηγητής διευκρίνισε πως η Κρήτη απειλείται από ρήγματα τριών ειδών, τα οποία βρίσκονται δυτικά και νότια του νησιού, στη θάλασσα, αλλά και πάνω σε αυτό: «Η Κρήτη φιλοξενεί τους μεγαλύτερους επιφανειακούς σεισμούς όλης της Ευρώπης. Τα ρήγματα στο Αρκαλοχώρι, που δίνουν τη σεισμική ακολουθία, είναι από τα πιο μικρά και λιγότερο σημαντικά, άρα δεν φαίνεται η συγκεκριμένη ζώνη να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ίσως δεν δώσει κάτι μεγαλύτερο».

Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι συνήθως μια τέτοια δραστηριότητα κρατάει σημαντικό χρονικό διάστημα, ενώ υπάρχουν και ακραίες περιπτώσεις που διαρκεί περισσότερο και από ένα έτος. «Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, κρατάει τρεις τέσσερις μήνες, με μέτριους σεισμούς, της τάξης των 5-5,5 Ρίχτερ, που στη συγκεκριμένη περιοχή δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν» εξήγησε.

Αναφορικά με το μικρό εστιακό βάθος, ο κ. Παπαζάχος είπε ότι τα ρήγματα στο Αρκαλοχώρι είναι σε σχετικά μικρό βάθος, στον ανώτερο φλοιό της γης, και πολύ επιφανειακά, ενώ τα υπόλοιπα ρήγματα, νότια και δυτικά της Κρήτης, είναι σε μεγαλύτερα βάθη, 20-40 χιλιομέτρων.

Βλάβες σε σπίτια

Πάντως, σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ, από αυτή τη σεισμική ακολουθία δεν αναμένεται να ενεργοποιηθούν άλλα ρήγματα. Τέλος, συμβούλεψε τους κατοίκους να οπλιστούν με υπομονή, καθώς το φαινόμενο θα έχει συνέχεια και προειδοποίησε ότι δεν αποκλείεται ένας μεγαλύτερος σεισμός να προκαλέσει βλάβες σε σπίτια:

«Σπίτια τα οποία εμφανώς είναι προβληματικά, και τα οποία δεν παρέχουν αντισεισμική ασφάλεια, δεν μπορούν να κατοικηθούν από τη στιγμή που έχουμε μια ακολουθία σε εξέλιξη και μπορεί να δώσει πάνω από 5 Ρίχτερ αύριο το πρωί. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν βλάβες στα 4,8 Ρίχτερ. Αν μένει κάποιος σε ένα τέτοιο σπίτι, είναι ωρολογιακή βόμβα, ειδικά στην περιοχή της Κρήτης, που είχε και έχει συνέχεια σεισμούς».

spot_img


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κατερίνα Λέχου και Καλλιόπη Χάσκα έγιναν άνω κάτω στο πάρτι του Νίκου Ψαρρά

Μπορεί στη θρυλική «Μάγισσα» του ΑΝΤ1 να ένωσαν τις...

Ο Έλληνας τραγουδιστής που «σαρώνει» τα βραβεία στο εξωτερικό!

Ο Ιορδάνης Αγαπητός, τα τελευταία δέκα χρόνια, έπειτα από πλήθος σπουδαίων συνεργασιών σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Νέες μπίζνες στη Σκιάθο για Ντάνο

Για τη μετακόμισή τους στη Σκιάθο και το μαγαζί...

Η Κατερίνα χτυπά κόκκινο στα social media

Λίγο μετά την κυκλοφορία του «Ακούστε τι μου λέει»...

Βράβευση για την Παλιοσπύρου και τη γιατρό της Μαρία Καλοφώνου

Eνα βραβείο που της δίνει δύναμη για να συνεχίσει...




Μποζουκια Αθηνα