Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου, 2026

Δημήτρης Πανόπουλος: «Το 90% της “χαράς” στην τηλεόραση είναι ψέμα»

Αφορμή από την τοποθέτηση του Γιάννη Μπέζου για την...

Η… παλιά καραβάνα του nightlife δεν ζει πια εδώ

Για περισσότερα από 40 χρόνια συνέδεσε το όνομά του...

ΣΚΑΪ: «Κόβουν» στη μέση την εκπομπή του Κώστα Τσουρού χωρίς προειδοποίηση

Ανατροπές φέρνει το τηλεοπτικό σκηνικό, με τον Κώστα Τσουρό...

Κατερίνα Καινούργιου: Προσκύνημα στον Άγιο Νεκτάριο στην Αίγινα με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή

Η Κατερίνα Καινούργιου, που διανύει τον 6ο μήνα της...

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Ανδρέα έγινε αίθουσα γευσιγνωσίας

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας έδωσε άδεια για διοργάνωση σεμιναρίων στον Άγιο Ανδρέα Μονεμβασιάς

Ούτε ιερό ούτε όσιο φαίνεται ότι έχουν κάποιοι υπεύθυνοι του υπουργείου Πολιτισμού και της Λίνας Μενδώνη, οι οποίοι μετέτρεψαν τον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα στο Κάστρο της Μονεμβασιάς σε αίθουσα… γευσιγνωσίας ελαιολάδου! Η άδεια χορηγήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας σε ιδιώτη για τη διοργάνωση σεμιναρίων μία φορά την εβδομάδα, καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού αλλά και τον Σεπτέμβριο, με τη συμμετοχή μέχρι και δέκα επισκεπτών.

Όπως φαίνεται στη φωτογραφία, το… σεμινάριο γίνεται μέσα στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα, όπου έχουν τοποθετηθεί τραπεζοκαθίσματα με ποτήρια για τη γευσιγνωσία του τοπικού ελαιολάδου! Μπροστά σε κάθε καλεσμένο βρίσκονται τρία ποτήρια γεμάτα με λάδι της περιοχής, αλλά και ένα μπουκαλάκι νερό. Μάλιστα, για να εξασφαλιστεί η… κατανυκτική ατμόσφαιρα είναι αναμμένα κεριά!

Με βάση την απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας δόθηκε άδεια για τη διοργάνωση των σεμιναρίων, μέσω της παραχώρησης του χώρου του μνημείου και της καταβολής του προβλεπόμενου τιμήματος για τη χρήση του.

Σύμφωνα με καταγγελίες που έφτασαν στην εφημερίδα μας, οι διοργανωτές του σεμιναρίου πρόσφεραν στους συμμετέχοντες, εκτός από ελαιόλαδο, και… λικέρ, ενώ παράλληλα δέχονταν και παραγγελίες για την πώληση των προϊόντων.

Από την πλευρά τους, οι υπεύθυνοι της αρχαιολογικής υπηρεσίας Λακωνίας δήλωσαν ανεπίσημα στη «Εspresso» ότι στον χώρο του ιερού ναού δεν γίνεται γευσιγνωσία, αλλά μόνο… σεμινάριο προβολής του ελαιολάδου. Επιπλέον, διαβεβαιώνουν ότι δεν γίνεται κατανάλωση φαγητού ή οινοπνευματωδών ποτών, πέραν του ελαιολάδου, επισημαίνοντας πως δεν θα το επέτρεπε το προσωπικό φύλαξης του μνημείου. Όμως δεν αμφισβητούν τις φωτογραφίες με τα… ποτήρια, που μπορεί να δει κανείς τοποθετημένα πάνω στα τραπέζια μέσα στον ναό. Πάντως, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο, μετά το σεμινάριο, κάποιοι από τους συμμετέχοντες να έκαναν παραγγελίες σε καταστήματα που βρίσκονται στο κεντρικό καλντερίμι του Κάστρου.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια παρέχεται η δυνατότητα ξεναγήσεων και άλλων εκδηλώσεων μέσα στο Κάστρο της Μονεμβασιάς. Όμως για πρώτη φορά παραχωρείται ο Ιερός Ναός του Αγίου Ανδρέα για σεμινάριο… γευσιγνωσίας. Αυτό είναι… έργο Λίνας Μενδώνη, επί των ημερών της!

Ο Άγιος Ανδρέας βρίσκεται στην Κάτω Πόλη Μονεμβασιάς, όπου υπάρχουν 25 εκκλησίες και παρεκκλήσια, πολλά εκ των οποίων αποδίδονται στη Β’ Ενετοκρατία (1685-1715). Το παρεκκλήσι αυτό, που γειτνιάζει με τη μητρόπολη του Ελκόμενου Χριστού, έχει ιερό σε σχήμα ημικυκλικής κόγχης, καλύπτεται με ημισφαιρικό θόλο και φέρει τοιχογραφία βυζαντινής τεχνοτροπίας με τρεις μορφές αγίων.

Στην καμάρα καθορίστηκαν πολιτιστικές χρήσεις με απόφαση του κεντρικού αρχαιολογικού συμβουλίου του υπουργείου Πολιτισμού. Οπως αναφέρεται στο site του διοργανωτή των σεμιναρίων, ο χώρος της καμάρας του ιερού ναού «διατίθεται για πολιτιστικές χρήσεις ποιότητας, αλλά και για επαγγελματικές χρήσεις, όπως εταιρικές συναντήσεις και μικρά συνέδρια». Βέβαια, η τελευταία απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας αφορούσε μόνο σεμινάριο προβολής ελαιολάδου, αλλά, όπως φαίνεται, ο διοργανωτής έχει και άλλα σχέδια για το μέλλον…

Πηγή: dedomeno.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κώστας Μακέδος: Καθηλωμένος εδώ και μήνες σε καρέκλα – Η μάχη με την παχυσαρκία

Μάχη με την παχυσαρκία δίνει ο Κώστας Μακέδος. Ο...

Δείτε την Αλεξάνδρα Λαδικού στα 93 της – Για καφέ με γνωστό ηθοποιό

Η Αλεξάνδρα Λαδικού στα 93 της συνεχίζει να είναι μία όμορφη και κομψή κυρία.

Νέο ξέσπασμα από τη μητέρα της Λιονάκη: «Μου είπε να πουλήσω το εξοχικό για να δώσει τα λεφτά στον παπά»

Νέο ξέσπασμα από τη μητέρα της Ναταλίας Λιονάκη που δεν μπορεί να αποδεχτεί ότι η κόρη της είναι μοναχή.

Λάκης Ραπτάκης: Έφυγε ξαφνικά ο επιχειρηματίας και πρώην σύντροφος της Βάνας Μπάρμπα

Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο Λάκης Ραπτάκης στα 79 του. Ο επιχειρηματίας υπέστη ανακοπή καρδιάς στο σπίτι του στη Γλυφάδα

Αυτό είναι το νέο ζευγάρι της σόουμπιζ – Χεράκι χεράκι στη Γλυφάδα

Ο φωτογραφικός μας φακός εντόπισε το ζευγάρι να περπατάει χεράκι χεράκι στη Γλυφάδα.

Συμφωνία μαμούθ για τον Μάρκο Σεφερλή!

Συμφωνία-μαμούθ για τον Μάρκο Σεφερλή! Γέλιο μέχρι δακρύων μάς υπόσχεται η μικρή οθόνη και μάλιστα σε μεγάλες δόσεις από τον χαρισματικό Μάρκο Σεφερλή, που οι κριτικοί λατρεύουν να… μισούν, τη στιγμή που ο κόσμος γεμίζει θέατρα για χάρη του.