Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου, 2025

Η υπευθυνότητα ως δέσμευση των παρόχων τυχερών παιγνίων και ως στάση ζωής...

Το μήνυμα που έστειλαν οι συμμετέχοντες στην Ημερίδα Υπεύθυνου...

Ορθάνοιχτες οι πόρτες για συνεργασία Καγιά με Σκάι

Στον αέρα του Σκάι θα κάνει την επόμενη εμφάνισή...

Βράβευση για την Παλιοσπύρου και τη γιατρό της Μαρία Καλοφώνου

Eνα βραβείο που της δίνει δύναμη για να συνεχίσει...

Μαρία Καβογιάννη: Απόλαυσε τη φίλη της Ορνέλα Λούτη στη σκηνή

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους θεατές του θεάτρου Εν...

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι μετά το χθεσινό «χτύπημα» του Εγκέλαδου

Λαχτάρα 4,8 Ρίχτερ στην Αταλάντη

Ταρακούνησε για τα καλά την ανατολική Στερεά και την Αττική ο σεισμός των 4,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες στις 15.33 στην Αταλάντη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η δόνηση σημειώθηκε 13 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αταλάντης, το εστιακό βάθος του υπολογίστηκε στα 6 χλμ., ενώ έγινε αισθητός σε απόσταση τουλάχιστον 100 χλμ. από το επίκεντρο.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, τόνισε ότι ο σεισμός δεν σχετίζεται με το γνωστό ρήγμα της Αταλάντης: «Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα ρήγμα προς τη μέσα πλευρά, προς τον Ορχομενό και την Αμφίκλεια. Είναι εκεί που έγινε ο σεισμός το 2013 με παρόμοιο μέγεθος». Επίσης, ο ίδιος συνέστησε οι κάτοικοι να μην προσεγγίζουν περιοχές όπου μπορεί να γίνουν κατολισθήσεις και παλιά κτίρια. «Το ρήγμα της Αταλάντης δεν είναι ακόμα ώριμο για να δώσει κάποιο σεισμό» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Ακης Τσελέντης, επίσης εκτίμησε ότι ο σεισμός δεν έχει σχέση με το επικίνδυνο ρήγμα. «Ο τρόπος διάρρηξης (πλάγιο κανονική) δείχνει ότι δεν έχει σχέση με Αταλάντη!» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του.

Ευθύμης Λέκκας

«Πώς θα εξελιχθεί»

Αλλά και ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος μέσω facebook εμφανίστηκε καθησυχαστικός: «Τον Απρίλιο του 1894 έγιναν δύο ισχυροί σεισμοί με διαφοράς μιας εβδομάδας, ο ένας 6,4 και ο άλλος 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ» είπε συγκεκριμένα ο κύριος Παπαδόπουλος και τόνισε πως ακόμα είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε εάν ήταν ο κύριος σεισμός, καθώς «το 4,8 Ρίχτερ δεν είναι και ιδιαίτερα μεγάλος για να πούμε “ναι, θα έχουμε μετασεισμούς”, πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί».

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Ο σεισμολόγος Θανάσης Γκάνας εξήγησε πως θα υπάρξει «μία μικρή μετασεισμική ακολουθία, της τάξης της μίας εβδομάδας περίπου» και ξεκαθάρισε ότι ο σεισμός δεν έχει σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης, το οποίο είχε δώσει το 1894 τους διπλούς φονικούς σεισμούς των 6,4 και 6,7 Ρίχτερ, με αποτέλεσμα τον θάνατο 255 ανθρώπων. Οι κάτοικοι ωστόσο στη Φθιώτιδα βγήκαν στους δρόμους και όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Ηλίας Σανίδας: «Ηδη γίνονται περιπολίες τόσο από τους αστυνομικούς όσο και τους πυροσβέστες στα χωριά γύρω από την Αταλάντη για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ζημιές». «Εχουμε βγει όλοι έξω από τα σπίτια μας. Και εγώ αυτήν τη στιγμή που σας μιλάω είμαι έξω στον δρόμο, διότι υπάρχει ένας φόβος μετά τον σεισμό.

Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές μέχρι τώρα. Ελπίζουμε να ήταν αυτός ο κύριος σεισμός, να μην υπάρξει άλλος» είπε ο δήμαρχος Οπουντίων, Αθανάσιος Ζεκεντές. Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία, καταγράφονται ρωγμές σε παλιές οικοδομές, πτώση σοβάδων και πλακιδίων, ενώ βρίσκεται στην περιοχή ομάδα από τον ΟΑΣΠ για να εκτιμήσει την κατάσταση μαζί με συνεργεία μηχανικών της Περιφέρειας. Σήμερα επρόκειτο να μεταβεί στην περιοχή κλιμάκιο από τη Διεύθυνση Αποκατάστασης του υπουργείου Υποδομών για να εκτιμήσει πιθανές ζημιές σε υποδομές και κτίρια.

spot_img



ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κατερίνα Λέχου και Καλλιόπη Χάσκα έγιναν άνω κάτω στο πάρτι του Νίκου Ψαρρά

Μπορεί στη θρυλική «Μάγισσα» του ΑΝΤ1 να ένωσαν τις...

Το πάρτι που οργάνωσε η Αννα Βίσση για τα γενέθλια της αδελφής της

Γενέθλια, ντουέτα και γλεντοκόπι έως τα ξημερώματα. Μια ξεχωριστή...

Ζευγάρι Ελλήνων ηθοποιών ανακοίνωσε πως περιμένει δεύτερο παιδί

Ζευγάρι Ελλήνων ηθοποιών ανακοίνωσε πως περιμένει δεύτερο παιδί

Ο Λάκης Γαβαλάς ξαναχτυπά: Κάνει την Ερμού πασαρέλα και σκορπίζει τη λάμψη του

Χριστουγεννιάτικο glam powered by ΣΚΡΑΤΣ Στα κόκκινα ντύθηκε η γιορτινή...

Πήγε να διασκεδάσει με τον νέο σύντροφό της στο νυχτερινό κέντρο που τραγουδάει ο πρώην της

Πήρε τον σύντροφό της και πήγαν να διασκεδάσουν στο μαγαζί που εμφανίζεται ο πρώην της σύντροφος

Σήλια Κριθαριώτη – Νίκος Τσάκος: Γενέθλια για τον μοναχογιό τους

Πλαισιωμένος από τους γονείς του, Νίκο Τσάκο και Σήλια Κριθαριώτη, και τις καλλονές δίδυμες αδερφές του, Ειρήνη και Ελισάβετ, έσβησε τα κεράκια της κόκκινης τούρτας του o Παναγιώτης Τσάκος.




Μποζουκια Αθηνα