Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Με τα νέα αμόρε Βασάλος και Βαλαβάνη

Στην Κρήτη με τον νέο της σύντροφο η Ευρυδίκη...

Αγκαλιτσες για in love ζευγαρακια

Φωτογραφημένες αγκαλιές για δύο ακριβοθώρητα ζευγάρια της εγχώριας showbiz!...

Πρόβα καλοκαιριού από τη showbiz

Πρόβα καλοκαιριού για τα «καυτά» κορίτσια της showbiz, που...

Οσα συνέβησαν μέσα και έξω από το φετινό Met Gala στη Νέα...

«Παρέλαση» με τα γυμνά κορμιά τους έκαναν οι διασημότερες...

Γιώργος Μιχαλακόπουλος: Η μεγάλη καριέρα του σε θέατρο, κινηματογράφο και τηλεόραση

Μας «έφυγε» χωρίς... φανφάρες

Ο κόσμος του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης θρηνεί για την απώλεια του σπουδαίου δασκάλου Γιώργου Μιχαλακόπουλου. Ανθρωπος χαμηλών τόνων, αλλά με τεράστια μόρφωση και ήθος, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών προδομένος από την καρδιά του.

  • Από τον Νίκο Νικόλιζα

Απόφοιτος του Θεάτρου Τέχνης, με δάσκαλό του τον Κάρολο Κουν, κατατάσσεται εδώ και χρόνια στους σύγχρονους θεατρανθρώπους που άφησαν ανεξίτηλο το χρώμα τους στο πέρασμα του χρόνου. Το σπουδαίο ταλέντο του φρόντισε να το απλώσει κυρίως στο «σανίδι», πρωταγωνιστώντας σε έργα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, που αποτέλεσαν την κληρονομιά της πλούσιας καλλιτεχνικής διαδρομής του.

Σκηνή από την ταινία «Ξύπνα, Βασίλη»

Ενσαρκώνοντας κυρίως χαρακτήρες με υψηλό επίπεδο μόρφωσης, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος διάνθισε το βιογραφικό του με συνεργασίες που άφησαν το αποτύπωμά τους, όπως στον ρόλο του ποιητή Φανφάρα στο «Ξύπνα Βασίλη», με τους Γιώργο Κωνσταντίνου και Αλέκο Αλεξανδράκη, στο «Η ωραία του κουρέα», με τον Γιάννη Γκιωνάκη και τη Μάρθα Καραγιάννη, του φιλόδοξου δικηγόρου στο «Ενας ιππότης για τη Βασούλα», με την Τζένη Καρέζη και τον Φαίδωνα Γεωργίτση.

Μάλιστα, στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του η Φίνος Φιλμ θέλησε να τον αποχαιρετήσει με τον δικό της κινηματογραφικό τρόπο, θυμίζοντάς μας πόσο σπουδαίος ήταν και στη μεγάλη οθόνη. Περήφανος για όσα έχει καταφέρει χωρίς να κάνει παραχωρήσεις και εκπτώσεις στο ταλέντο του, ο ίδιος έχει αναφέρει σε συνέντευξή του: «Εχω την ευτυχία να είμαι από τους Ελληνες ηθοποιούς που δεν έχουν κάνει παραχωρήσεις. Εχω παίξει σχεδόν όλα τα έργα από το παγκόσμιο ρεπερτόριο, όλον τον Αριστοφάνη, δεν μου έχει μείνει συγγραφέας που να μην έχω καταπιαστεί μαζί του. Κι αυτό με έχει πλουτίσει σαν ηθοποιό και σαν άνθρωπο, για να προσπαθώ, όσο μπορώ, με την ίδια εφηβική αγνότητα, να αντιμετωπίζω τους ρόλους μου».

Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος γεννήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1938 στην Αθήνα και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Κατά τη διάρκεια της πολυετούς καριέρας του εμφανίστηκε σε πληθώρα θεατρικών παραστάσεων, ενώ στην τηλεόραση πρωταγωνίστησε στη σειρά «Εκείνος κι εκείνος», του Κώστα Κουτσομύτη, τη δεκαετία του ’70, μαζί με τον Βασίλη Διαμαντόπουλου. Στο θέατρο έκανε την εμφάνισή του το 1959, ως πρωτοετής σπουδαστής, στις «Ορνιθες» του Καρόλου Κουν στο Ηρώδειο. Αρχισε την επαγγελματική του καριέρα του στις αρχές της δεκαετίας του ’60 στον θίασο του Δημήτρη Παπαμιχαήλ και αργότερα συνεργάστηκε με τον θίασο του Κώστα Μουσούρη, ερμηνεύοντας σημαντικούς ρόλους μεγάλων συγγραφέων.

Ο ίδιος ίδρυσε το Θέατρο Σάτιρας το 1973 και έπαιξε, μεταξύ άλλων, στα έργα «Ω, τι κόσμος μπαμπά» του Κώστα Μουρσελά, «Συνεργός» του Φρ. Ντίρενματ, «Βλαβερές συνέπειες του καπνού» του Τσέχοφ. Το 1981 οργάνωσε στις Φυλακές Κορυδαλλού το θεατρικό εργαστήρι με κρατουμένους. Είχε εμφανιστεί σε παραστάσεις όπως «Εγκλημα και τιμωρία», «Ο θάνατος του εμποράκου», «Κάθε Πέμπτη, κύριε Γκριν» και «Το τίμημα». Επίσης, σκηνοθέτησε αρκετά έργα, μεταξύ άλλων τα «Τα παιδιά στο δάσος του Ρομπέν» του Τζ. Κρόκερ, «Εκκλησιάζουσες» και «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, «Ο θάνατος του εμποράκου» του Αρθουρ Μίλερ, «Επιστάτης» του Χάρολντ Πίντερ.

Αν και ο ίδιος δήλωνε «παιδί του θεάτρου», κατάφερε να εναρμονιστεί και να προσαρμοστεί και στη μεγάλη οθόνη, κάνοντας εξίσου σημαντική καριέρα. Εκανε το κινηματογραφικό ντεμπούτο του το 1964, ερμηνεύοντας δεύτερους ρόλους στις ταινίες «Οι φτωχοδιάβολοι», «Ο πολύτεκνος» και «Φεύγω με πίκρα στα ξένα». Ωστόσο, ο κινηματογραφικός ρόλος που τον απογείωσε ήταν του ποιητή Φανφάρα στην ταινία «Ξύπνα Βασίλη», που αγαπήθηκε από όλες τις γενιές. Αξέχαστη ήταν επίσης η ερμηνεία του στη βραβευμένη ταινία «Ο κύριος με τα γκρι», του Περικλή Χούρσογλου, το 1997. Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος ήταν παντρεμένος με την επίσης ηθοποιό Αθηνά Μιχαλακοπούλου και είχαν αποκτήσει δύο κόρες, την Ιωάννα -που είναι σκηνοθέτρια και συνεργάστηκε μαζί της σε παραστάσεις- και την Ελένη, η οποία είναι ζωγράφος.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γαμπρός στην Κρήτη

Με μια «σπορ θερινή» φωτογραφία ευχαρίστησε για τις ευχές...

Vips με γιοτ και σούβλες σε Σπέτσες και Μύκονο

Τις παλιές, ένδοξες εποχές του θυμίζει από το βράδυ...

Ταχτσίδης-Θεοδωροπούλου: «Βόμβα» χωρισμού με τρίτο πρόσωπο

«Μια φορά μονάχα φτάνει, να ραγίσει το γυαλί, η...

Δέσποινα Στυλιανοπούλου: Αγωνία για την «αδελφή» της Αλίκης

Αγωνία για την εξαφανισμένη πρωταγωνίστρια της χρυσής εποχής του...

Στη μονή της Ντάλι με «ξεναγό» τον Ξεκούκη

Κατακόμβη με λείψανα μοναχών, σκήτες μέσα σε σπήλαια που...

Κώστας Σκαφίδας: Η φιλία με Καζαντζίδη, ο Περπινιάδης και η χρυσές πίστες

Επειτα από 68 ολόκληρα χρόνια στο τραγούδι, κατεβάζει ρολά....

Τσιρότο βάζει τέλος στον εφιάλτη των παιδιών

Οι ενέσεις, οι οποίες αποτελούν τον μεγαλύτερο φόβο των...

«Χρυσά δάκρυα» της Johnson & Johnson για το καρκινογόνο ταλκ της εταιρίας

Διατεθειμένη να πληρώσει όσο όσο για να απαλλαγεί από...