Κύπρος: Τον διάδρομο στο Ακρωτήρι στόχευε το drone – Το μήνυμα Χριστοδουλίδη

Ισχυρά μέτρα ασφαλείας στις Βρετανικές Βάσεις

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκεται η Κύπρος από τα μεσάνυχτα της Κυριακής (01/03), έπειτα από την πτώση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην περιοχή της βρετανικής αεροπορικής βάσης στο Ακρωτήρι, στη Λεμεσό.

Το περιστατικό επιβεβαιώθηκε επισήμως, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, συγκάλεσε άμεσα έκτακτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Πρόεδρος σε δημόσια τοποθέτησή του, στις 00:03 μη επανδρωμένο αερόχημα τύπου Shahed προσέκρουσε εντός των στρατιωτικών εγκαταστάσεων των Βρετανικών Βάσεων στο Ακρωτήρι, προκαλώντας περιορισμένες υλικές ζημιές. Όπως τόνισε, από την πρώτη στιγμή όλες οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες τέθηκαν σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, ενώ βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με Ευρωπαίους και άλλους ηγέτες για την αξιολόγηση των εξελίξεων. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν συμμετέχει ούτε προτίθεται να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση, επισημαίνοντας ότι ο ρόλος της χώρας παραμένει αυστηρά ανθρωπιστικός και προσανατολισμένος στη σταθερότητα.

Στόχος ο διάδρομος προσγείωσης

Σε δηλώσεις της στο Sky News, η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, Υβέτ Κούπερ, ανέφερε ότι ο στόχος της επίθεσης ήταν ο διάδρομος προσγείωσης της βάσης στο Ακρωτήρι. Αν και απέφυγε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, υπογράμμισε ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα ασφαλείας. Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε παράλληλα την απομάκρυνση οικογενειών από τη βάση ως καθαρά προληπτικό μέτρο. Η κ. Κούπερ αναφέρθηκε επίσης στις ευρύτερες επιθέσεις του Ιράν στη Μέση Ανατολή, μεταφέροντας –όπως είπε– την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό χωρών της περιοχής του Κόλπου, οι οποίες ζητούν ενίσχυση της αμυντικής τους προστασίας.

Ισχυρά μέτρα ασφαλείας στις Βρετανικές Βάσεις

Μετά το συμβάν, η παρουσία της αστυνομίας εντός και πέριξ των Βρετανικών Βάσεων είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Περιπολικά πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους και επιτηρούν κρίσιμα σημεία, στο πλαίσιο των ενισχυμένων μέτρων ασφαλείας.

Το drone τύπου Shahed 136

Το πλήγμα αποδίδεται σε drone καμικάζι τύπου Shahed 136, ένα ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένο αεροσκάφος, γνωστό και ως “loitering munition” ή «drone μίας κατεύθυνσης». Πρόκειται για χαμηλού κόστους αλλά επιχειρησιακά αποτελεσματικό σύστημα, σχεδιασμένο να πλήττει στόχους με αυτοκαταστροφική πρόσκρουση, δοκιμάζοντας τις αντοχές σύγχρονων συστημάτων αεράμυνας.

Προληπτική απομάκρυνση προσωπικού – Κλειστά σχολεία

Η Διοίκηση των Κυρίαρχων Περιοχών Βάσεων ανακοίνωσε την προγραμματισμένη, προσωρινή απομάκρυνση μη απαραίτητου προσωπικού από τον Σταθμό RAF Ακρωτηρίου, για καθαρά προληπτικούς λόγους. Παράλληλα, σχολικές μονάδες στην περιοχή ανέστειλαν τη λειτουργία τους. Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχει γενικευμένος κίνδυνος για την ευρύτερη κοινότητα και ότι η απομάκρυνση αφορά αποκλειστικά τον Σταθμό RAF Ακρωτηρίου. Στις υπόλοιπες τοποθεσίες των Βρετανικών Βάσεων —Επισκοπή, Δεκέλεια και Άγιος Νικόλαος— οι δραστηριότητες συνεχίζονται κανονικά, χωρίς περιορισμούς.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται, «ως προληπτικό μέτρο, σχεδιάζεται η προσωρινή απομάκρυνση του μη απαραίτητου προσωπικού που βρίσκεται στη βάση RAF Ακρωτηρίου. Κατανοούμε ότι στην ευρύτερη κοινότητα των Βρετανικών Βάσεων υπάρχουν ανησυχίες και ότι ορισμένοι κάτοικοι έχουν αποφασίσει να φύγουν από το χωριό Ακρωτήρι. Αν και αντιλαμβανόμαστε ότι οι άνθρωποι μπορεί να ανησυχούν, δεν θεωρούμε ότι αυτό είναι απαραίτητο και η προσωρινή απομάκρυνση αφορά μόνο τον Σταθμό RAF Ακρωτηρίου. Σε όλες τις υπόλοιπες τοποθεσίες (Επισκοπή, Δεκέλεια, Άγιος Νικόλαος), οι χώροι εργασίας, οι επιχειρήσεις και οι εγκαταστάσεις θα παραμείνουν ανοιχτές κανονικά και δεν υπάρχουν περιορισμοί σε ισχύ».

Υπενθυμίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ, σε αντίθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο είναι ιδρυτικό και πλήρες μέλος της Συμμαχίας. Στην Κύπρο λειτουργούν οι κυρίαρχες βρετανικές στρατιωτικές βάσεις σε Ακρωτήρι και Δεκέλεια, οι οποίες υπάγονται στην κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου και δεν αποτελούν έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Διαζύγιο «βόμβα» για Έλληνα πρωταγωνιστή;

Σαν βόμβα «έσκασε» δημοσίευμα περί χωρισμού γνωστού ηθοποιού μετά από 25 χρόνια γάμου.

Ο Παύλος ντε Γκρες αγοράζει διαμέρισμα στην Ηρώδου Αττικού

Φήμες θέλουν τον Παύλο να βρήκε (επιτέλους) το ρετιρέ...

Οικονομάκου – Τσερέλα: Το βίντεο που έστειλαν στους καλεσμένους για τον γάμο τους στην Πάρο

Η Αθηνά Οικονομάκου και ο Μπρούνο Τσερέλα ετοιμάζονται να...

Γιάννης Νταλιάνης: Στην κηδεία του αδελφού του με τις κόρες του – Δίπλα του η Μαριλίτα Λαμπροπούλου

Το τελευταίο αντίο στον αδελφό του, Κωνσταντίνο είπε ο Γιάννης Νταλιάνης τη Δευτέρα.

Τρελά ερωτευμένοι μετά από 15 χρόνια – Ζευγάρι της ελληνικής σόουμπιζ χαλαρώνει στις Μαλδίβες

Αν νομίζατε ότι ο έρωτας ύστερα από 15 χρόνια ξεθωριάζει, ο κύριος της σόουμπιζ έρχεται να σας διαψεύσει με τον πιο… εξωτικό τρόπο!

Μιλάνο: Η Οικονομάκου μάζεψε επώνυμη γυναικοπαρέα και ο Τσερέλα τις σέρβιρε!

Η Αθηνά Οικονομάκου δεν βρέθηκε μόνη της στην Εβδομάδα...