Αναζήτηση

Πατήστε ESC για κλείσιμο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πανελλαδικές 2026: Η μοναξιά, τα γεράματα και ο Εμπειρίκος «αιφνιδίασαν» τους υποψηφίους

29/05/2026 - 10:23 | | 2 λεπτά ανάγνωση
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη της Espresso στην Google

Με Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία άνοιξε σήμερα, Παρασκευή 29 Μαΐου, η αυλαία των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2026 για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων. Το πρώτο εξεταζόμενο μάθημα, όπως κάθε χρόνο, δεν περιορίστηκε μόνο στη γλωσσική επάρκεια των μαθητών, αλλά άγγιξε ζητήματα με έντονο κοινωνικό και υπαρξιακό φορτίο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα κείμενα που δόθηκαν στους υποψηφίους κινήθηκαν γύρω από την παγκόσμια σύγχρονη κρίση μοναξιάς, τη σχέση ανάμεσα στα νιάτα και τα γεράματα, καθώς και τη λογοτεχνική προσέγγιση μέσα από το ποίημα του Ανδρέα Εμπειρίκου «Ποιος ζει και ποιος πεθαίνει».

Η επιλογή της θεματικής μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί. Η μοναξιά, ως φαινόμενο που διαπερνά ηλικίες, κοινωνικά στρώματα και γενιές, έδωσε στους μαθητές τη δυνατότητα να αναπτύξουν σκέψεις γύρω από την αποξένωση, την ανθρώπινη επικοινωνία, την ανάγκη συνύπαρξης και τον ρόλο της κοινωνίας σε μια εποχή όπου η υπερσύνδεση δεν σημαίνει απαραίτητα και ουσιαστική επαφή.

Παράλληλα, η αναφορά στα νιάτα και στα γεράματα έφερε στο προσκήνιο ένα διαχρονικό δίπολο: τη σύγκρουση, αλλά και τη συνέχεια των γενεών. Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να προσεγγίσουν ένα θέμα που δεν αφορά μόνο τη βιολογική ηλικία, αλλά και τη στάση ζωής, την εμπειρία, τη μνήμη, την προσδοκία και την ανάγκη κατανόησης ανάμεσα στους νεότερους και τους μεγαλύτερους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επιλογή του Ανδρέα Εμπειρίκου στη λογοτεχνία. Το ποίημα «Ποιος ζει και ποιος πεθαίνει» ανοίγει χώρο για ερμηνείες γύρω από την ύπαρξη, τον χρόνο, τη φθορά και το νόημα της ζωής, ζητήματα που συνομιλούν ευθέως με τις υπόλοιπες θεματικές των κειμένων.

Οι Πανελλαδικές για τα ΓΕΛ ξεκίνησαν επίσημα σήμερα με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, η συνέχεια για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων θα δοθεί την Τετάρτη 3 Ιουνίου με τα μαθήματα προσανατολισμού: Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά και Βιολογία.

Για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, η εκκίνηση των εξετάσεων γίνεται αύριο, Σάββατο 30 Μαΐου, με το μάθημα των Νέων Ελληνικών, σε μια εξεταστική περίοδο που μόλις ξεκίνησε και ήδη έχει στραμμένα πάνω της τα βλέμματα χιλιάδων οικογενειών.