Σφοδρό είναι το πέρασμα της κακοκαιρίας από τη Ρόδο, όπου οι ισχυρές βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας προκάλεσαν εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα, μετατρέποντας δρόμους σε ορμητικούς χειμάρρους και προκαλώντας εισροές υδάτων σε κατοικίες και επιχειρήσεις. Οι μεγαλύτερες δυσκολίες καταγράφονται στις περιοχές Αρχαγγέλου και Αφάντου, όπου χρειάστηκε να πραγματοποιηθούν απεγκλωβισμοί κατοίκων, ενώ αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων για σήμερα, Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2026.
Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, η ένταση των βροχοπτώσεων προκάλεσε την υπερχείλιση ποταμού στην περιοχή του Αρχαγγέλου, με μεγάλες ποσότητες νερού να κατακλύζουν δρόμους και κατοικημένες περιοχές.
Όπως μεταδίδει το rodosreport, η κατάσταση υπήρξε ιδιαίτερα δύσκολη για κατοίκους που βρέθηκαν αντιμέτωποι με την ορμή των υδάτων, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις αναγκάστηκαν να καταφύγουν ακόμη και στις ταράτσες των σπιτιών τους προκειμένου να προστατευθούν.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις απεγκλωβισμού, ενώ οι αρμόδιες Αρχές τέθηκαν σε αυξημένη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας.
Στην απόφαση να παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία στις Δημοτικές Ενότητες Αρχαγγέλου και Αφάντου προχώρησε ο Δήμος Ρόδου, με ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 04:30 τα ξημερώματα της Δευτέρας. Η απόφαση ελήφθη για προληπτικούς λόγους, καθώς η κατάσταση του οδικού δικτύου και η πιθανότητα εκδήλωσης νέων έντονων φαινομένων δημιουργούν κινδύνους για την ασφαλή μετακίνηση μαθητών και εκπαιδευτικών. Το μέτρο αφορά το σύνολο των σχολικών μονάδων στις δύο Δημοτικές Ενότητες και ισχύει αποκλειστικά για τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, με τη δημοτική αρχή να θέτει ως απόλυτη προτεραιότητα την προστασία της σχολικής κοινότητας.
Η σοβαρότητα της κατάστασης αποτυπώθηκε και στην ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, μέσω του οποίου εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Ρόδου στις 03:30 τα ξημερώματα. Η Πολιτική Προστασία κάλεσε τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να συμμορφώνονται με τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών, καθώς οι ισχυρές βροχοπτώσεις ενδέχεται να προκαλέσουν νέες πλημμύρες και επικίνδυνες συνθήκες στο οδικό δίκτυο.
Η κακοκαιρία, που έχει λάβει την ονομασία Agneta, αναμένεται να συνεχίσει να επηρεάζει αρκετές περιοχές της χώρας μέχρι και την Τρίτη 3 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Για σήμερα, Δευτέρα, προβλέπονται κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα Δωδεκάνησα, στα νησιά του Ιονίου από τις μεσημβρινές ώρες, καθώς και στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική και νότια Πελοπόννησο από το απόγευμα.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και για τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, καθώς για αύριο, Τρίτη 3 Νοεμβρίου, προβλέπεται εκδήλωση ισχυρών βροχοπτώσεων και καταιγίδων από τις πρώτες πρωινές ώρες έως αργά το απόγευμα.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα, ισχυρά φαινόμενα αναμένονται στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ στα Δωδεκάνησα οι καταιγίδες προβλέπεται να συνεχιστούν από το πρωί έως αργά το απόγευμα.
Η ΕΜΥ επισημαίνει ότι δεν αποκλείεται να σημειωθούν και τοπικές χαλαζοπτώσεις, ενώ το Έκτακτο Δελτίο αναμένεται να ανανεωθεί εντός 12 ωρών, με βάση τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα.
Κατεβάστε τη δωρεάν εφαρμογή και διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο κινητό σας.









