Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

«Akis’ Food Tour»: Χίος & Ψαρά: Δυο ακριτικοί θησαυροί εμπειριών και γεύσεων

Είστε έτοιμοι για ένα ακόμη ανατρεπτικό γαστρονομικό ταξίδι; Ένα...

54χρονη ασθενής στις ΗΠΑ απέκτησε «μηχανική καρδιά» και νεφρό γουρουνιού

Πρώτη φορά ασθενής με δύο σοβαρές παθήσεις στο τελικό...

Αυνανισμός κατά του… καρκίνου του προστάτη

Τελικά στο χέρι των ανδρών είναι να μειώσουν τον...

Πάμε πλατεία Φίνου;

Ηταν τέλη Αυγούστου του 2022, όταν με αποκλειστικό της...

O ευεργετικός ρόλος των πράσινων λαχανικών

Τι αναφέρουν πρόσφατες έρευνες.

Η υψηλή κατανάλωση  των πράσινων λαχανικών μπορεί να είναι ακόμη πιο σημαντική απ’ ό,τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα, σύμφωνα με πρόσφατη ανακάλυψη. Ενας μεγάλος αριθμός κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, απαραίτητα για την υγεία του εντέρου, θα μπορούσε να ελέγχεται από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά στη διατροφή σας. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, που ονομάζονται έμφυτα λεμφοειδή κύτταρα (ILCS), βρίσκονται στο πεπτικό σύστημα και προστατεύουν το σώμα από τα «κακά» βακτήρια στο έντερο. Επίσης πιστεύεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στις τροφικές αλλεργίες, στις φλεγμονώδεις νόσους και την παχυσαρκία, και μπορεί να εμποδίσουν ακόμη και την ανάπτυξη καρκίνου του εντέρου.

Ο δρ Gabrielle Belz και οι συνεργάτες του από το Walter and Eliza Hall (Ινστιτούτο Μοριακής Ανοσολογίας) ανακάλυψαν ότι το γονίδιο T-bet είναι απαραίτητο για την παραγωγή αυτών των κρίσιμων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και ότι το γονίδιο αυτό ανταποκρίνεται όταν τρώμε. Ο δρ Belz είπε ότι η ερευνητική ομάδα αποκάλυψε ότι το T-bet ήταν απαραίτητο για τη δημιουργία ενός υποσυνόλου των ILCS κυττάρων, το οποίο είναι ένα είδος που ανακαλύφθηκε πρόσφατα και προστατεύει τον οργανισμό από λοιμώξεις που εισέρχονται μέσω του πεπτικού συστήματος. «Σε αυτή τη μελέτη διαπιστώσαμε ότι το T-bet είναι το βασικό γονίδιο που καθοδηγεί τα κύτταρα να εξελιχθούν σε ILCS, το οποίο έχει επιρροές στις τροφές που τρώμε και στα βακτήρια στο έντερο. Το ILCS είναι ουσιώδεις για την ανοσολογία του πεπτικού συστήματος και αυτή είναι η πρώτη φορά που έχουμε εντοπίσει ένα γονίδιο που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή των ILCS» είπε ο δρ Belz.

Ο Dr Belz είπε ότι οι πρωτεΐνες στα πράσινα φυλλώδη (σταυρανθή) λαχανικά είναι γνωστό ότι αλληλεπιδρούν με έναν υποδοχέα κυτταρικής επιφάνειας που ενεργοποιεί το Τ-bet, και μπορεί να παίζει ρόλο στην παραγωγή αυτών των κρίσιμων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι πρωτεΐνες σε αυτά τα πράσινα φυλλώδη μπορεί να είναι μέρη του ίδιου συστήματος που χρησιμοποιείται από το T- bet για την παραγωγή των ILCS. Ο δρ Belz δήλωσε ότι ενδιαφέρονται πολύ να δουν πώς τα προϊόντα αυτών των λαχανικών είναι σε θέση να μετατρέψουν το T-bet σε ILCS, αφού μας δίνει περισσότερη διορατικότητα στο πώς τα τρόφιμα που τρώμε επηρεάζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και τα βακτήρια του εντέρου.

Τα ILCS είναι σημαντικά για τον οργανισμό για τη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ της ανοχής, της ανοσίας και της φλεγμονής. Η ανακάλυψη αυτή έδωσε στην ερευνητική ομάδα περαιτέρω διορατικότητα και σε άλλους εξωτερικούς παράγοντες που ευθύνονται για την ενεργοποίηση του ILCS. Μέχρι πρόσφατα, ήταν δύσκολο να απομονώσει κανείς ή να παράγει ILCS. Γι’ αυτό οι  ερευνητές είναι πολύ ενθουσιασμένοι και υπάρχει προοπτική για μελλοντική έρευνα σε αυτά τα κύτταρα.

Τα ILCS παράγουν μια ορμόνη που ονομάζεται ιντερλευκίνη-22 (IL-22), η οποία μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από την εισβολή των βακτηρίων.  Η έρευνα αυτή μας δείχνει ότι χωρίς το γονίδιο T-bet το σώμα είναι πιο επιρρεπές σε βακτηριακές λοιμώξεις που εισέρχονται μέσω του πεπτικού συστήματος. Αυτό υποδηλώνει λοιπόν ότι η αύξηση των ILCS στο έντερο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση πολλών βακτηριακών λοιμώξεων. Τα ILCS βοηθούν στη διατήρηση ενός «υγιούς» περιβάλλοντος στο έντερο, με την προώθηση καλών βακτηριδίων και την επούλωση μικρών πληγών και εκδορών που είναι κάτι κοινό στους ιστούς του εντέρου. Μπορεί να έχουν επίσης ρόλο στην επίλυση του καρκίνου. Η κατανόηση της βιολογίας των ILCS και τα γονίδια που είναι απαραίτητα για την παραγωγή τους θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να αναπτύξουν μεθόδους που στοχεύουν αυτά τα κύτταρα. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ενίσχυση των ILCS σε περιπτώσεις όπου δεν μπορεί να είναι αρκετά δραστήρια, όπως σε λοιμώξεις ή σε ορισμένες μορφές καρκίνου ή καταστρέφοντάς τα σε καταστάσεις όπου είναι υπερδραστήρια, όπως στη χρόνια φλεγμονώδη νόσο. Τι θα λέγατε εσείς για αρχή να εντάξετε στη διατροφή σας καθημερινά τα πράσινα λαχανικά;

Σοφία Τικταμπανίδη

[email protected]

Διατροφολόγος BSc University of Nottingham MSc UCL, MSc London Met

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Αποκαλύψεις για τη «Μις ΗΠΑ» 2019 που έβαλε τέλος στη ζωή της!

Παγίδα θανάτου έγινε για την Τσέσλι Κριστ η στέψη...

Αθηνά Οικονομάκου και Φίλιππος Μιχόπουλος έριξαν τίτλους τέλους στον γάμο τους

Τίτλοι τέλους στον γάμο της Αθηνάς Οικονομάκου και του...

Ο μάνατζερ του τράπερ Τrannos καταγγέλλει απαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού καταγγέλλει ότι έπεσε ο μάνατζερ του...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...