Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Η Κατερίνα Καινούργιου έκλεισε τα 39 και έβαλε πλώρη για… milf

«Ενας χρόνος πιο κοντά για να γίνω milf» έγραφε...

ΗΠΑ: Ποντικοί πειραματόζωα έσπασαν πλάκα με τους ερευνητές!

Ποντικοί εργαστηρίου που «τρέλαναν» τους ερευνητές κάνοντας επίτηδες λάθη...

Το μήνυμα της Μενεγάκη πριν από τις διακοπές του Πάσχα

Η ωραία Ελένη κάνει επικοινωνιακό παιχνίδι... στα μέσα κοινωνικής...

Βίαζε το βαφτιστήρι του από την ηλικία των 9 ετών έως τα...

Μια σοκαριστική υπόθεση βιασμού τριών παιδιών, ανάμεσα στα οποία...

Μεζές για το Γκίνες!

Τέσσερις τοπικές επιχειρήσεις της Θράκης παρασκεύασαν έναν τεράστιο καβουρμά 15,1 μ. και βάρους 298,3 κιλών που έγινε ανάρπαστος

Τέσσερις τοπικές επιχειρήσεις της Θράκης παρασκεύασαν έναν τεράστιο καβουρμά 15,1 μ. και βάρους 298,3 κιλών που έγινε ανάρπαστος

Μια θέση στο βιβλίο με τα ρεκόρ Γκίνες διεκδικεί ένας… καβουρμάς θηριωδών διαστάσεων που έφτιαξαν στην Ξάνθη! 
Ο τεράστιος μεζές είχε μήκος 15,1 μέτρα και βάρος 298,3 κιλά, και παρασκευάστηκε από δύο τοπικές επιχειρήσεις και δύο esr 3103 002 cmykτου Εβρου για να διανεμηθεί στους επισκέπτες της 5ης Πανελλήνιας Γενικής Εκθεσης που διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ξάνθης. Μάλιστα, έγινε ανάρπαστος όταν μοιράστηκε.

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικό προϊόν, όχι μόνο της Ξάνθης, αλλά ολόκληρης της Θράκης» λέει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης Στυλιανός Μωραΐτης, επισημαίνοντας ότι ο καβουρμάς είναι ένα προϊόν που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές σε όλον τον κόσμο.

Στόχος ήταν η προώθηση αυτού του μοναδικού προϊόντος και η ανάδειξη των πολλαπλών τρόπων χρήσης του στη μαγειρική. Πέρυσι, σε αντίστοιχη δράση του Επιμελητηρίου Ξάνθης, είχε παρασκευαστεί μια καριόκα-γίγας, βάρους 383 κιλών, η οποία κατέλαβε μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, όπως θα επιχειρηθεί και στην περίπτωση του τεράστιου καβουρμά.

Η προέλευση

«Καβουρμάς» σημαίνει κυριολεκτικά «καβουρντισμένο». Η λέξη είναι γλωσσικό δάνειο από την τουρκική kavurmak (καβουρντίζω), με αντίστοιχα ελληνικά ρήματα τα σιγοκαίω, σιγοψήνω, τσιγαρίζω, ψήνω ανακατεύοντας διαρκώς. Η συνταγή αυτή για συντήρηση του κρέατος έχει προέλευση τον Πόντο και συνηθίζεται περισσότερο στη Θράκη. 

Γίνεται με πολλά είδη κρεάτων, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα της περιοχής: μοσχάρι, βουβάλι, πρόβατο ή κατσίκι.Το κρέας αλατίζεται αρχικά για να στεγνώσει, ενώ κατόπιν μαγειρεύεται σε σιγανή φωτιά με μπαχαρικά (μοσχοκάρυδο, μπαχάρι, κανέλα, γαρίφαλο) και σιγοκαβουρδίζεται με λίπος. Στη συνέχεια διατηρείται σε δοχεία στα σπίτια, σκεπασμένο με το λίπος του, ή συσκευάζεται σε κυλινδρικό σχήμα.

Ν. ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αυστραλία: Ψάρι «λαχνός» αξίας 930.000 ευρώ

Φτωχαδάκι ψαράς στην Αυστραλία έκανε την τύχη του καθώς...

«TV Queen»: Το νέο ξινό φρούτο που σερβίρει στο Open ο Νίκος Κοκλώνης

Aυτό το ριάλιτι δίχως άλλο μόνο ο... Μένιος Φουρθιώτης...

Η κόκα του Πειραιά και η ενέδρα θανάτου σε εστεμμένη κούκλα

Την ώρα που η παγκόσμια κοινή γνώμη προσπαθεί να...

Δύο ομοφυλόφιλοι επιδόθηκαν σε σεξουαλικές πράξεις σε προαύλιο εκκλησίας τη Μ. Τετάρτη

Ούτε ιερό ούτε όσιο δεν είχαν δύο ομοφυλόφιλοι άνδρες,...

Οσα θαυμαστά συμβαίνουν στο δωμάτιο του Δημήτρη Κόκοτα στο «Γεννηματάς»

Αχτίδες «αναστάσιμου φωτός» έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν εδώ και...

Εξιχνιάστηκε η δολοφονία του συνταξιούχου στη Σάμο!

Επειτα από σχεδόν 21 μήνες εξιχνιάστηκε από την Αστυνομία...

Μάκης Δελαπόρτας: Βατερλό στις εκλογές του ΤΑΣΕΗ! – Τον πέταξαν εκτός Δ.Σ. οι… συνάδελφοί του!

Εκτός Δ.Σ. ο γνωστός ηθοποιός Μάκης Δελαπόρτας, μετά και...

Απόπειρα δολοφονίας αρχινονού έξω από την πίστα της Λιόλιου

Σε διαρκή πόλεμο για την ηγεμονία της νύχτας βρίσκεται...