Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Σχολείο στην Πάτρα λειτουργούσε σαν mini market ναρκωτικών

Σχολείο στην Πάτρα, και συγκεκριμένα στην περιοχή Μαρούδα, κατάντησε...

Ο Γρηγόρης Πετράκος απάντησε σε όσους σχολίασαν αρνητικά τη γνώμη του για...

«Εχουν εντολή να ορμούν με λύσσα σε όποιον αντιτίθεται...

Το Μεγάλο Σάββατο με την Espresso: Διπλή εορταστική προσφορά!

Μη χάσετε το Μεγάλο Σάββατο με την Espresso:ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ!...

Tips για απολαυστικό πασχαλινό τραπέζι

Οι παγίδες που κρύβει το απότομο πέρασμα από την περίοδο της νηστείας στο εορταστικό μενού

Από τη
Σοφία Τικταμπανίδη

Το απότομο πέρασμα από τη νηστεία της Σαρακοστής ή της Μ. Εβδομάδας σε ένα πιο βαρύ φαγητό την ημέρα του Μ. Σαββάτου και της Κυριακής του Πάσχα κρύβει κάποιους κινδύνους. Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να συνοδεύεται από ορισμένες βασικές διατροφικές οδηγίες, ώστε να αποφεύγονται προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

Το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου και το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα καταναλώστε ελαφρά γεύματα, με φρούτα και λαχανικά.

Βάλτε στη μαγειρίτσα περισσότερα χορταρικά και λαχανικά ή επιλέξτε κοτόσουπα για μία πιο ελαφριά επιλογή.

Σερβίρετε πάντα στο πιάτο σας και μην τσιμπάτε με το χέρι από το τραπέζι.

Αφαιρείτε το ορατό λίπος (πέτσα) από το κρέας.

Προτιμήστε κατσίκι, που έχει λιγότερο κορεσμένο λίπος (αν και πιο σκληρό) από το αρνί.

Καταναλώνετε σε κάθε γεύμα άφθονα λαχανικά.

Προτιμάτε παραδοσιακούς τρόπους ψησίματος, όπως στη σούβλα, σε σχέση με ψήσιμο στον φούρνο, στη γάστρα κ.λπ., ούτως ώστε το λίπος από το κρέας να απομακρύνεται κατά το σούβλισμα και να μη μένει στο μαγειρικό σκεύος.

Επιλέξτε συνταγές για κουλουράκια ή τσουρέκι όπου, αντί για ζωικό βούτυρο, να χρησιμοποιήσετε φυτική μαργαρίνη. Κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορείτε να γλιτώσετε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Ατομα με υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος. Η κατανάλωση κρέατος από αρνί, εντόσθια και γλυκάδια ζώων, καθώς και μαγειρίτσας έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη πρόσληψη των λεγόμενων πουρινών, οι οποίες είναι ουσίες κατά τον μεταβολισμό των οποίων στον οργανισμό παράγεται ουρικό οξύ.

Ατομα που έχουν υψηλά ή οριακά επίπεδα ουρικού οξέος να περιορίσουν ή να αποφύγουν την κατανάλωση εντοσθίων, γλυκαδιών (π.χ. μαγειρίτσα, κοκορέτσι) και αλκοόλ.

Ατομα με προβλήματα στο στομάχι ή στο έντερο. Ισως τα πιο συχνά περιστατικά που συναντά κανείς την Κυριακή του Πάσχα και τις επόμενες ημέρες είναι τα γαστρεντερικά, κυρίως φουσκώματα, μετεωρισμοί, δυσπεψίες και δυσκοιλιότητα.

Ατομα με προβλήματα με την καρδιά τους. Οι απότομες αλλαγές από ένα νηστίσιμο ελαφρύ διαιτολόγιο σε ένα πασχαλινό πιο δύσπεπτο αυξάνει τις ανάγκες για αιμάτωση του γαστρεντερικού σωλήνα, με επακόλουθο τη μεγαλύτερη επιβάρυνση της καρδιακής λειτουργίας.

offer

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Η εισαγγελέας της Τοπαλούδη κατά του «Dr Covid» για τον θάνατο της μητέρας της

Κρατάει χρόνια αυτό το χάλι στο Νοσοκομείο «Αττικόν»! Μετά...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Αποκαλύψεις για τη «Μις ΗΠΑ» 2019 που έβαλε τέλος στη ζωή της!

Παγίδα θανάτου έγινε για την Τσέσλι Κριστ η στέψη...

Ο έρωτας της Mel B με ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτρια

Στον μεγάλο έρωτά της με ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτρια αναφέρθηκε...

Αρης Σοϊλέδης: Στα πράσα με γοητευτική γυναίκα λίγο έπειτα από τον χωρισμό του

Τελικά ο Αρης Σοϊλέδης δεν μας «κάνει τον άγιο»,...