Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Η… γκαλερί των σταυρών του Αγίου Όρους

Το φωτογραφικό έργο του αείμνηστου Γιώργου Πούπη και η...

Δώρα Αρχοντάκη: «Τα realities ανοίγουν τις πόρτες»

Ηταν το μακρινό 2001, όταν το «Big Brother» έκανε...

Εκατομμυριούχος «ορφανή» εξπέρ στις σούπερ απάτες

Εκατομμυριούχος 32χρονη στη Βοστόνη έπεισε κόσμο και κοσμάκη ότι...

Ο Μπον Τζόβι πλάγιασε με πάνω από 100 ερωμένες

Οταν πρόσφατα ο Τζον Μπον Τζόβι παραδεχόταν δημόσια ότι...

Δρομολόγιο του θανάτου

Τρεις νεκροί από εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας στο Αδενδρο Θεσσαλονίκης

Τρεις νεκροί από εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας στο Αδενδρο Θεσσαλονίκης

ΑΠO ΤΟΝ
ΝΙΚΟ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗ

Τα εφιαλτικά δευτερόλεπτα που έζησαν όταν βρέθηκαν μια ανάσα από τον θάνατο θα μείνουν αξέχαστα στους επιβάτες του Intercity οι οποίοι επέζησαν από τη σιδηροδρομική τραγωδία στο Αδενδρο της Θεσσαλονίκης, που συγκλονίζει τη χώρα και στοίχισε τρεις ζωές.

Ηταν 9.45 το βράδυ του Σαββάτου, όταν η αμαξοστοιχία C58 που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη με 70 επιβάτες και πέντε άτομα προσωπικό ξέφυγε από τις ράγες και τινάχτηκε σαν βέλος μέσα σε απόκοσμους ήχους, για να καρφωθεί σε ένα σπίτι γκρεμίζοντας τους τοίχους σαν να ήταν χάρτινοι! Τον εκκωφαντικό κρότο διαδέχθηκε για λίγο νεκρική σιγή.

Αμέσως μετά ακολούθησαν σκηνές πανικού, με τους κατοίκους να καλούν σε βοήθεια και τους επιβάτες να βγαίνουν τρέμοντας. Εικόνες φρίκης έκοβαν την ανάσα, με τα διάσπαρτα συντρίμμια του τρένου και του σπιτιού μέσα σε μια έντονη οσμή πετρελαίου και καμένου λαδιού.

esr 1505 007 cmyk

«Η εικόνα μέσα στο τρένο ήταν τρομακτική, οι θέσεις των επιβατών είχαν φύγει από τη βάση τους, οι αποσκευές και τα προσωπικά αντικείμενα ήταν κάπου μέσα στα σίδερα και τα τζάμια που είχαν σπάσει» ανέφερε ένας επιβάτης περιγράφοντας το ανατριχιαστικό σκηνικό.

Δύο νεαροί Αλβανοί πρόλαβαν να πηδήξουν από τα παράθυρα του μισογκρεμισμένου σπιτιού και σώθηκαν την τελευταία στιγμή. «Ακουσα έναν δυνατό θόρυβο.Φοβήθηκα και πήδηξα από το παράθυρο για να γλιτώσω» είπε σοκαρισμένος ο ένας 26χρονος. Δεν είχαν, όμως, την ίδια τύχη ο μηχανοδηγός, ο προϊστάμενος της αμαξοστοιχίας και ένας επιβάτης που βρήκαν τραγικό τέλος, ενώ άλλοι έξι τραυματίστηκαν. Ολη νύχτα τα σωστικά συνεργεία έψαχναν στα συντρίμμια για τραυματίες με τη βοήθεια εκπαιδευμένου σκύλου. Με το πρώτο φως της ημέρας οι κάτοικοι αντίκρισαν ακόμα πιο ξεκάθαρα το βομβαρδισμένο τοπίο.

2 337

Ξύπνησαν μνήμες

1 383«Ζω εδώ από μωρό παιδί. Δεν έχω δει κάτι παρόμοιο σε όλη μου τη ζωή. Πεταχτήκαμε όρθιοι από τον θόρυβο και βγήκαμε στο μπαλκόνι να δούμε τι συμβαίνει. Ακούσαμε τον γείτονα να φωνάζει βοήθεια. Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας βλέποντας το τρένο να έχει μπει μέσα στο σπίτι» λέει η ηλικιωμένη κυρία Σοφία, το σπίτι της οποίας είναι πολύ κοντά στον τόπο του δυστυχήματος.

Στους παλιότερους ξύπνησαν μνήμες από τον Οκτώβριο του 2005, όταν στο αντίθετο ρεύμα εκτροχιάστηκε ένα άλλο Intercity. Τότε όλοι οι επιβάτες είχαν σωθεί. Οι συνάδελφοι του 44χρονου μηχανοδηγού Ματθαίου Καλόπουλου τον αποχαιρετούσαν απαρηγόρητοι στο blog τους. «Μαύρη Κυριακή ξημέρωσε για την οικογένεια της Ελξης. Τα λόγια τούτες τις ώρες είναι περιττά, όλοι γνωρίζαμε ποιος ήταν ο Μάνθος…» έγραφαν.

«Καλό σου ταξίδι, Αρη» έγραφαν στο facebook φίλοι του 55χρονου προϊσταμένου της αμαξοστοιχίας Αριστείδη Καλαμπαλίκη, που υπέκυψε στα τραύματά του χθες το πρωί. Θρήνος και για τον 50χρονο γιατρό του Κέντρου Υγείας Κασσανδρείας Χαλκιδικής και δημοτικό σύμβουλο στον ομώνυμο δήμο Δημήτρη Μικρόπουλο. Πέντε τραυματίες διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» και η ζωή τους δεν διατρέχει κίνδυνο, όπως και ενός στρατιώτη που διακομίστηκε στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Σε αναμονή για το πόρισμα

Οι έρευνες για τα αίτια που προκάλεσαν το τραγικό δυστύχημα είναι σε πλήρη εξέλιξη και το πόρισμα αναμένεται να εκδοθεί ως την Παρασκευή.

Οι ειδικοί που ερευνούν τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη πήραν τον ταχογράφο της μοιραίας αμαξοστοιχίας και έκαναν αυτοψία στις ράγες στο σημείο του εκτροχιασμού αναζητώντας κάθε πιθανό αίτιο.
Αυτό που εξετάζουν είναι αν ο μηχανοδηγός έκανε λάθος χειρισμό ή αν η ταχύτητα του τρένου ήταν μεγαλύτερη από την επιτρεπόμενη. Τεχνικοί του ΟΣΕ έκαναν προσπάθειες να επιδιορθώσουν τη σιδηροδρομική γραμμή, ενώ τα δρομολόγια διεξάγονται κανονικά αλλά με μικρές καθυστερήσεις στο σημείο του δυστυχήματος.

offer

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Vips με γιοτ και σούβλες σε Σπέτσες και Μύκονο

Τις παλιές, ένδοξες εποχές του θυμίζει από το βράδυ...

Κώστας Σκαφίδας: Η φιλία με Καζαντζίδη, ο Περπινιάδης και η χρυσές πίστες

Επειτα από 68 ολόκληρα χρόνια στο τραγούδι, κατεβάζει ρολά....

Οσα θαυμαστά συμβαίνουν στο δωμάτιο του Δημήτρη Κόκοτα στο «Γεννηματάς»

Αχτίδες «αναστάσιμου φωτός» έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν εδώ και...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...

Αυστραλία: Ψάρι «λαχνός» αξίας 930.000 ευρώ

Φτωχαδάκι ψαράς στην Αυστραλία έκανε την τύχη του καθώς...

Τζένη Βάνου: Οι δύο άνδρες που σημάδεψαν τη ζωή της

Ο γιος της μεγάλης τραγουδίστριας Μιχάλης μιλά για τον...

Η κόκα του Πειραιά και η ενέδρα θανάτου σε εστεμμένη κούκλα

Την ώρα που η παγκόσμια κοινή γνώμη προσπαθεί να...

Δύο ομοφυλόφιλοι επιδόθηκαν σε σεξουαλικές πράξεις σε προαύλιο εκκλησίας τη Μ. Τετάρτη

Ούτε ιερό ούτε όσιο δεν είχαν δύο ομοφυλόφιλοι άνδρες,...