Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ο Λαζόπουλος έχασε τις αισθήσεις του και έκανε ράμματα στο κεφάλι

Χάντρα θαλασσιά... θα πρέπει να φορέσει ο Λάκης Λαζόπουλος!...

Οργισμένη ανάρτηση της Λιόλιου για τις ατάκες του Ψινάκη στο «J2US»

Η Κατερίνα Λιόλιου «άδειασε» μέσω Instagram τον Ηλία Ψινάκη...

Δίκη «ξέπλυμα» για το Μάτι

Με ποινές... χάδι και μάλιστα εξαγοράσιμες, ελεύθεροι έφυγαν χθες...

«Ριάλια» με την υπογραφή των Droulias Brothers

Οι Droulias Brothers επέστρεψαν δυναμικά στη δισκογραφία με ένα...

ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ: «Virtual» καθημερινότητα

Η θεωρία για εικονικό κόσμο όπου οι άνθρωποι ζουν υπό τις εντολές υπερδύναμης

Η θεωρία για εικονικό κόσμο όπου οι άνθρωποι ζουν υπό τις εντολές υπερδύναμης 

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΑΝΤΩΝΑΚΗ

Σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις, οι επιστήμονες φαίνεται ότι έχουν «ξεκλειδώσει» την αλήθεια για την πραγματικότητα, σε ό,τι αφορά τη ζωή και το σύμπαν, με μια θεωρία η οποία συγκλονίζει και θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τα υπαρξιακά μας ζητήματα και τα ταξίδια στον χρόνο…

Επιστήμονες και ειδικοί που ασχολούνται με την ύπαρξη της ζωής πιστεύουν ότι μπορούμε να ζούμε ένα τεράστιο ψέμα βρισκόμενοι σε έναν τεράστιο εικονικό κόσμο -όπως τον γνωρίσαμε στις ταινίες «Matrix»-, που ονειρεύεται με προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη.
Ανάμεσα στους υποστηρικτές της συγκεκριμένης θεωρίας είναι ο ιδιοκτήτης της SpaceX Elon Musk (μικρή φωτό πάνω), ο διάσημος αστροφυσικός Neil deGrasse Tyson (μικρή φωτό κάτω) και ο θεωρητικός φυσικός Brian Greene. Ο ιδρυτής της κατασκευαστικής εταιρίας αυτοκινήτων Telsa, Elon Musk, ο οποίος σχεδιάζει να στείλει ανθρώπους στον Αρη, φαίνεται ότι είναι ο πιο φανατικός υποστηρικτής της θεωρίας ότι η ανθρωπότητα ζει σε μια προσομοίωση.

Οπως είπε ο ίδιος σε πρόσφατες δηλώσεις του, «η πιθανότητα η ανθρωπότητα να μη ζει σε μια προσομοίωση είναι τόσο μικρή που θα την τοποθετούσα σε ποσοστά ένα προς δισεκατομμύρια».
Εάν είναι αληθές αυτό, σημαίνει πως όλα όσα βιώνουμε είναι απλά κομμάτια ενός κώδικα σε ένα προηγμένο λογισμικό πρόγραμμα, φτιαγμένο με τον ίδιο τρόπο που δημιουργούνται οι εικονικοί κόσμοι στα παιχνίδια των υπολογιστών, όπου όλα είναι μόνο «προβολές δεδομένων».
Ο Musk υποστηρίζει ότι επειδή η τεχνολογία προχωράει τόσο γρήγορα, είναι θέμα χρόνου να βρεθούμε στην εκπληκτική θέση να συνειδητοποιήσουμε υπερ-πραγματικούς εικονικούς κόσμους και κάποιος από εμάς να μπορέσει να κατανοήσει ότι ενδεχομένως δεν είναι ακριβώς… άνθρωπος.

Υπάρχουν, βεβαίως, και άλλα κορυφαία μυαλά παγκοσμίως που υποστηρίζουν τη θεωρία. Ο επιστήμονας Neil deGrasse Tyson δήλωσε ότι πιστεύει στο… σενάριο οι ζωές μας να είναι απλώς μια προσομοίωση υπολογιστή. Είπε, επίσης, ότι η ανθρωπότητα ενδεχομένως να γονατίσει, να τρομάξει, να συμπεριφερθεί με ανόητο τρόπο στην ανακάλυψη μιας ανώτερης δύναμης, η οποία και θα ελέγχει αυτή την υποτιθέμενη προσομοίωση. Ισχυρίζεται ακόμη ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στον εντοπισμό κάποιων «δυσλειτουργιών» στον κόσμο, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι και απόδειξη μιας προσομοιωμένης εικονικής πραγματικότητας.

Αλλος ένας σημαντικός επιστήμονας, ο Rich Terrile της NASA, έδειξε επίσης εδώ και καιρό ενδιαφέρον γι’ αυτή τη συγκλονιστική και ανατρεπτική θεωρία.

Τεχνητές οντότητες

Είπε χαρακτηριστικά ότι λόγω της τεχνολογίας, καθώς αυξάνεται τόσο γρήγορα, πολύ σύντομα θα είμαστε μια κοινωνία στην οποία θα αφθονούν τεχνητές οντότητες που θα ζουν σε προσομοιώσεις και οι οποίες ενδεχομένως θα είναι πολύ περισσότερες από τα ανθρώπινα όντα, ενώ άφησε υπονοούμενα και για εξελιγμένα ταξίδια στον χρόνο.

Ο θεωρητικός φυσικός Briane Greene ανέφερε, επίσης, ότι η ιδέα ακούγεται ανεδαφική και τρελή, αλλά τόνισε ότι δέχεται το σενάριο θεωρίας μιας «ελεγχόμενης σκέψης» με οποιονδήποτε τρόπο.
Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι θα ήταν εύκολο να αντιληφθούμε ότι κάποια όντα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έναν ηλεκτρονικό κόσμο στον οποίο θα υπήρχαν πολλά περισσότερα προσομοιωμένα σύμπαντα από όσα είναι τα πραγματικά.

Ο «πόλεμος» των επιστημόνων 

Mέσα σε όλα αυτά υπάρχουν και μέλη της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας που όχι απλά διατηρούν επιφυλάξεις, αλλά εκφράζουν τις διαφωνίες τους. H επιστήμονας του Harvard Λίζα Ράνταλ δήλωσε επ’ αυτού ότι η συγκεκριμένη θεωρία είναι απλή εικασία που στερείται κάποιας τεκμηριωμένης απόδειξης. Την άποψή της ενστερνίζεται και ο συνάδελφός της Max Tegmark, καθηγητής Φυσικής στο MIT, ο οποίος αμφισβήτησε ότι η επιστήμη θα μπορεί να αποδείξει πως όντως ζούμε σε μια προσομοίωση.
Αν και υπήρξαν αυτές οι διαφωνίες, είναι σαφώς συγκριτικά περιορισμένες και λιγότερο «ηχηρές» από εκείνες τις επιστημονικές φωνές που υποστηρίζουν την ανατρεπτική θεωρία του Matrix…

offer


{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

Η εισαγγελέας της Τοπαλούδη κατά του «Dr Covid» για τον θάνατο της μητέρας της

Κρατάει χρόνια αυτό το χάλι στο Νοσοκομείο «Αττικόν»! Μετά...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Αρης Σοϊλέδης: Στα πράσα με γοητευτική γυναίκα λίγο έπειτα από τον χωρισμό του

Τελικά ο Αρης Σοϊλέδης δεν μας «κάνει τον άγιο»,...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από τον Μιχόπουλο

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...