Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Η έκπληξη που ετοιμάζουν παιδιά του συλλόγου «Μουσικό Οραμα» στη «Γιορτή Μητέρας...

Πλησιάζει η ημέρα για τη δεύτερη «Γιορτή Μητέρας Παιδιού...

Δημήτρης Καλλιβωκάς: «Ανάσταση» στην Τήνο!

Μπορεί να πέρασε από σαράντα κύματα με την υγεία...

Σουπιές στιφάδο από τον Τίμο Ζαχαράτο

Ο Τίμος Ζαχαράτος ετοίμασε στην κουζίνα της εκπομπής «Πάμε...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Το “Ολύμπια” τυλίγεται στις φλόγες

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Η «Espresso» βγήκε στον δρόμο με τους «φύλακες αγγέλους» των αστέγων!

Η Μαριάννα Πέππα, η «ψυχή» της ομάδας Δείπνο Αγάπης, βρίσκει αβοήθητους ανθρώπους σε δρόμους και τους προσφέρει ένα πιάτο φαγητό

Η Μαριάννα Πέππα, η «ψυχή» της ομάδας Δείπνο Αγάπης, βρίσκει αβοήθητους ανθρώπους σε δρόμους και τους προσφέρει ένα πιάτο φαγητό

«Σ’ αυτό τον κόσμο που ολοένα στενεύει, καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει να αναζητήσουμε τον άνθρωπο, όπου κι αν βρίσκεται» είχε πει ο Γιώργος Σεφέρης στην ομιλία του, όταν παρέλαβε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1963.

Η σκέψη αυτή γέμισε με αγάπη μια ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι δημιούργησαν το Δείπνο Αγάπης το 2014. Αποφάσισαν να συγκεντρώνουν τρόφιμα κάθε Τρίτη και να κάνουν βόλτες στην Αθήνα, αναζητώντας αβοήθητους αστέγους για να τους προσφέρουν ένα πιάτο ζεστό φαγητό.

12645170 552681431563273 7694102358300108387 n 1

Ολα ξεκίνησαν όταν η συντονίστρια της ομάδας Μαριάννα Πέππα συνειδητοποίησε πως οι άστεγοι στην Αθήνα συνιστούν μία σοκαριστική πραγματικότητα και ότι η συνείδησή της δεν της επέτρεπε πλέον να συνηθίζει σε αυτή την εικόνα μέρα με τη μέρα και να μην αντιδρά. Η συνάντησή της με έναν άστεγο ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα της προσπάθειάς της.

«Πολυσύχναστοι δρόμοι και μη, παγκάκια, πεζοδρόμια, πλατείες, με κούτες και ανθρώπους στο κρύο. Σκεφτόμουν καιρό πως ήθελα να δραστηριοποιηθώ και, για την ακρίβεια, μου χρεώνω ότι δεν το ξεκίνησα νωρίτερα! Πιστεύω στη δυναμική της μονάδας και πλέον δεν υπάρχει η πολυτέλεια να μένει κανείς αμέτοχος και να προσπερνά. Αφορμή υπήρξε η συνάντησή μου με έναν τέτοιο άνθρωπο, η απίστευτη αξιοπρέπεια και ο αλτρουισμός με τα οποία με αντιμετώπισε όταν του προσέφερα δύο μερίδες γλυκό. Με παρότρυνε να τα δώσω σε έναν κύριο στο απέναντι παρκάκι, γιατί ο ίδιος είχε φάει πολλή φέτα! Αυτή ήταν η στιγμή που συνειδητοποίησα πως μια τσάντα με μερίδες φαγητό δεν είναι βαρύ φορτίο. Αυτή ήταν η αρχή» λέει στην «Espresso».

12654482 552681811563235 2793840932142278949 n

Το ραντεβού της «Espresso» με τους εθελοντές του Δείπνου Αγάπης έχει δοθεί στις 9 το βράδυ της Τρίτης, έξω από τον σταθμό του ηλεκτρικού στο Θησείο. Μαζί τους βρίσκεται η συντονίστριά τους Μαριάννα Πέππα.
«Θα ξεκινήσουμε από το Θησείο και θα καταλήξουμε στην Ομόνοια» λέει στους εθελοντές και η αναζήτηση ξεκινάει. Στο σκοτεινό πάρκο που βρίσκεται δίπλα στον σταθμό του ΗΣΑΠ έχουν βρει καταφύγιο δεκάδες άστεγοι. Η Μαριάννα, μαζί με τους εθελοντές, τους χαιρετάει έναν έναν ονομαστικά. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το Δείπνο Αγάπης είναι απλός: Οι εθελοντές συγκεντρώνουν τις μερίδες φαγητού που προσφέρονται από τους χορηγούς και στη συνέχεια συναντώνται στο Θησείο. Οι άστεγοι περιμένουν πλέον κάθε Τρίτη τη Μαριάννα και την παρέα αλληλεγγύης που έχει δημιουργήσει.

Μοιράζουμε 75 μερίδες

«Η αρχή ήταν κάπως μοναχική, αλλά σύντομα βρήκα συμμάχους, στη συμβολή των οποίων δεν θα γινόταν να μη σταθώ. Δύο χρόνια πριν, ένα γνωστό εστιατόριο άρχισε να μαγειρεύει 50 μερίδες φαγητό κάθε εβδομάδα για τον σκοπό αυτό. Με τον καιρό προστέθηκαν κι άλλες επιχειρήσεις. Σήμερα μοιράζουμε 75 μερίδες φαγητό, ψωμί, σφολιατοειδή, γλυκό, νερό και ρούχα. Πέρα από τις επιχειρήσεις που προσφέρουν τα απαραίτητα σε εβδομαδιαία βάση, είναι τεράστια και η συμβολή των ανθρώπων που έχουν “υιοθετήσει” το Δείπνο Αγάπης και αφιερώνουν αδιάλειπτα τον χρόνο και την ενέργειά τους σε ένα καθιερωμένο ιδιότυπο ραντεβού κάθε Τρίτη βράδυ. Πλέον, είμαστε ομάδα» τονίζει η Μαριάννα.

12246637 10207644784335259 2050210330582233557 n

Οι άστεγοι έχουν τεράστιες ανάγκες, οι οποίες είναι αρκετά δύσκολο να καλυφθούν επαρκώς, όπως εξηγεί η συντονίστρια. «Με το φάσμα της φτώχειας να μεγαλώνει διαρκώς, εύλογα το πρόβλημα των αστέγων όχι μόνο παραμένει μεγάλο, αλλά και διαρκώς διογκώνεται. Ο ακριβής αριθμός των αστέγων δεν μπορεί να προσδιοριστεί εύκολα, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που έχουν σε πολλές περιπτώσεις τα σημεία που επιλέγουν, όπως εγκαταλελειμμένα κτίρια, δύσβατα και αθέατα μέρη. Υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ το 2015, η Αθήνα συγκαταλέγεται στις 15 πόλεις με το μεγαλύτερο πρόβλημα αστεγίας και έχει 9.000 αστέγους! Αν μη τι άλλο, θα πρέπει να δούμε το πρόβλημα και να γίνουν κινήσεις από όλους μας για την επίλυσή του. Ακόμη κι ένας άνθρωπος, ένας μόνο πολίτης, μπορεί να κάνει τη διαφορά» λέει στην «Espresso».

img 5413

Η δράση της ομάδας του Δείπνου Αγάπης εξαπλώθηκε από στόμα σε στόμα και πλέον έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις. Φυσικά, τα μέλη του ευελπιστούν να προσλάβει ακόμη μεγαλύτερες, για να βοηθηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άστεγοι.
«Το ενδιαφέρον του κόσμου να συμμετάσχει και να συνεισφέρει είναι πραγματικά συγκινητικό. Πολλοί ήθελαν καιρό να ενεργοποιηθούν, αλλά δεν γνώριζαν πώς και από πού να ξεκινήσουν, ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι που βλέπουν την αναπάντεχη τροπή στη ζωή των ανθρώπων που έχουν καταλήξει στον δρόμο ως ένα υπαρκτό ενδεχόμενο και για τους ίδιους» λέει η 35χρονη.

Οι «συνοδοιπόροι»

img 5405

Ενα τεράστιο «ευχαριστώ» από καρδιάς σε όσους μας προσφέρουν τα απαραίτητα: το εστιατόριο Ψάριστον, το οποίο, με συνέπεια, δύο χρόνια τώρα ετοιμάζει 50 μερίδες φαγητό κάθε Τρίτη, το μεζεδοπωλείο Στα καλά καθούμενα στο Γκάζι, το μεζεδοπωλείο Ημεροβίγλι, τον Φούρνο του Μπούγια στον Πειραιά, τον Φούρνο Βενέτη στο Μοναστηράκι, το Φούρνος μου στο Περιστέρι, την αγαπημένη Μάγδα Λιάπη, και όλους όσοι έχουν κατά καιρούς συνεισφέρει.

Οσοι ενδιαφέρονται να βοηθήσουν την οικογένεια του Δείπνου Αγάπης να μεγαλώσει μπορούν να επικοινωνήσουν με την υπεύθυνη της ομάδας, Μαριάννα Πέππα, καλώντας στο 6970943322. Παράλληλα μπορούν να αποστείλουν μήνυμα στο e-mail [email protected] ή να επισκεφτούν τη σελίδα της ομάδας στο facebook, στο όνομα Δείπνο Αγάπης.

Ιστορίες που ραγίζουν καρδιές

img 5378

Η παρουσία της ομάδας δίπλα στους αστέγους, κάθε Τρίτη τα τελευταία χρόνια, είχε αρκετές συγκινητικές στιγμές αλλά και άλλες ιδιαίτερα δύσκολες. Η Μαριάννα Πέππα θυμάται την ιστορία μιας γυναίκας, της Γκαλίνα, η οποία έχασε το παιδί της σε τροχαίο και βρέθηκε στον δρόμο. Εκεί τη συνάντησαν για να της προσφέρουν μία μερίδα φαγητό. Τον Μάρτιο του 2016 «έσβησε» στην οδό Αθηνάς όπου κοιμόταν, καθώς δεν άντεξε το κρύο.

«Προσωπικά θεωρώ ότι είναι από τα μεγαλύτερα φορτία που μπορεί να κουβαλήσει άνθρωπος ο πόνος που βιώνει ένας γονιός όταν το παιδί του “φεύγει” νωρίτερα από αυτόν. Η Γκαλίνα έχασε την κόρη της σε ηλικία 16 ετών. Τότε, παραιτήθηκε από τη ζωή. Οταν δεν τη συναντήσαμε, μάθαμε πως είχε χάσει τη ζωή της από το κρύο. Ηταν μια άνιση μάχη και είχε ισχυρό αντίπαλο. Δυστυχώς, δεν τα κατάφερε» λέει η συντονίστρια του Δείπνου Αγάπης.

offer

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

Η εισαγγελέας της Τοπαλούδη κατά του «Dr Covid» για τον θάνατο της μητέρας της

Κρατάει χρόνια αυτό το χάλι στο Νοσοκομείο «Αττικόν»! Μετά...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

«Τρέλανε» τη Σολωμού η Τζολί

Μπροστά στην Αντζελίνα Τζολί ούτε η Μαρία Σολωμού μένει...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από τον Μιχόπουλο

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...

Απατημένος μεγαλογιατρός τσάκωσε την άπιστη σύζυγό του με κυβερνητικό

Ο πολύπαθος χώρος της υγείας δεν συνταράσσεται μόνο από...