Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Η ψυχή του Παναθηναϊκού, ο τεράστιος Παύλος Γιαννακόπουλος, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών

❱❱ Ο παγκόσμιος σθλητισμός από χθες είναι πιο φτωχός! Ο σπουδαίος παναθηναϊκός, ο μεγάλος παράγοντας, ο εμβληματικός ηγέτης, μα πάνω απ’ όλα ο τεράστιος άνθρωπος δεν είναι πια εδώ…Ο Παύλος Γιαννακόπουλος «έφυγε» χθες σε ηλικία 89 ετών, αφήνοντας πιο φτωχή την παναθηναϊκή οικογένεια, αλλά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν το μεγαλείο του ανδρός. Η απώλεια, τεράστια και αυτό φαίνεται από την οδύνη που έβγαλε παγκόσμια όλη η οικογένεια του μπάσκετ. Από τα ξημερώματα λοιπόν της Κυριακής ο Παναθηναϊκός βιώνει το πιο βαρύ πένθος της ιστορίας του.

Ο πλέον πετυχημένος παράγοντας από καταβολής του συλλόγου ξεκίνησε για το πιο μακρινό του ταξίδι, αφήνοντας φτωχότερους «συμπαίκτες» και «αντιπάλους». Η είδηση έσκασε σαν βόμβα στη χώρα μας, αφού, εκτός από ικανότατος διοικητικός ηγέτης, υπήρξε ένας πραγματικός πατριώτης, που αγαπούσε την Ελλάδα και έκανε τα πάντα να την κρατάει στον αφρό. 

Η ιστορία του Παύλου Γιαννακόπουλου δεν αποτυπώνεται εύκολα. Υπήρξε χαρισματικός επιχειρηματίας, που λάτρεψε τον Παναθηναϊκό και κατάφερε να τον κάνει την πιο πετυχημένη ομάδα στην ιστορία του σύγχρονου ευρωπαϊκού μπάσκετ. Επί των ημερών του στα διοικητικά της ΚΑΕ ο Παναθηναϊκός μετράει έξι κατακτήσεις Ευρωπαϊκών από το 1996 έως το 2011, ενώ σαρώνει τα πάντα στην Ελλάδα.

Διορατικός 

Ηταν ένας διορατικός άνθρωπος, που δεν φοβήθηκε ποτέ του να ρισκάρει και συνήθως δικαιωνόταν για τις επιλογές του. Μαζί με τα αδέλφια του Θανάση και Κώστα (ο δεύτερος απεβίωσε περίπου δυόμισι μήνες πριν από τον Παύλο) ίδρυσαν το 1951 την εταιρία ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ και κάπως έτσι άρχισαν τη δική τους αυτοκρατορία. Ο όμιλος καταφέρνει σύντομα να πουλήσει εντός συνόρων τα προϊόντα του, ενώ στη συνέχεια αρχίζουν οι συμβάσεις με εταιρίες του εξωτερικού και οι δουλειές της οικογένειας ανοίγουν για τα καλά. 

Για να φτάσει ωστόσο σε σημείο η οικογένεια να αυξήσει κατά πολύ τα έσοδά της, χρειάζεται και το ρίσκο. Και ο Παύλος, μαζί με τους Θανάση και Κώστα, το παίρνει και δικαιώνεται, αφού επί δικτατορίας καταφέρνουν και γίνονται εισαγωγείς μπανάνας, έχοντας έρθει σε συμφωνία με την εταιρία Chiquita. Το ρίσκο τούς βγαίνει κι έτσι σε χρόνο μηδέν ο Παύλος και τα αδέλφια του εκτοξεύουν τα έσοδα της οικογένειας.

Λίγο καιρό πριν από αυτό έχει εξελίξει τη ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ σε ΒΙΑΝΕΞ. Φαρμακευτικές εταιρίες διεθνούς φήμης αναθέτουν στη ΒΙΑΝΕΞ την παραγωγή των προϊόντων τους στα εργοστάσιά της και εκτοξεύουν τις μετοχές της παγκοσμίως. Οι συμφωνίες με εταιρίες-κολοσσούς στον χώρο της φαρμακοβιομηχανίας διαδέχονται η μια την άλλη και η ΒΙΑΝΕΞ σύντομα κατατάσσεται στις κορυφαίες εταιρίες φαρμάκων όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη. Το οξύ πνεύμα του Παύλου είχε παρασύρει και τους Θανάση και Κώστα και πλέον η αυτοκρατορία τους έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά.

f100 35

Την ίδια ώρα ο Παύλος διατηρεί το προφίλ του πραγματικού ανθρώπου, εκείνου που δείχνει απόλυτο σεβασμό στον συνάνθρωπο και προσπαθεί να βοηθά όπως μπορεί τους γύρω του, είτε είναι φίλοι είτε παντελώς άγνωστοι, με μοναδικό αντάλλαγμα τη σιωπή των άλλων για τις αξιομνημόνευτες αυτές ενέργειές του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η συνεισφορά του στο δράμα του Ολυμπιακού με τα θύματα της Θύρας 7 και η ενίσχυσή του στην οικογένεια του Αττίλιο, του ανθρώπου που επί χρόνια έδινε το σύνθημα στην «ερυθρόλευκη» εξέδρα.
Το 1971 προσπαθεί να αγοράσει την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, όμως τελικά αυτή καταλήγει στα χέρια της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Το γεγονός αυτό τον αναγκάζει να αποσυρθεί από τα κοινά της ΠΑΕ, την οποία ενίσχυε με αφοσίωση και συνέπεια επί 10 ολόκληρα έτη.

Ο ίδιος έχει παραδεχθεί πολλές φορές ότι η μοναδική του τρέλα ακούει στο όνομα «Παναθηναϊκός»: «Αλλοι τρώνε τα χρήματά τους στο καζίνο, άλλοι στις γυναίκες, εγώ στον Παναθηναϊκό». Μια πραγματική αγάπη, σαν αυτές που θες να δίνεις χωρίς να σου επιστρέφεται τίποτα πίσω. 
Τα ξημερώματα της 10ης Ιουνίου του 2018 ο Παύλος αφήνει την τελευταία του πνοή σκορπίζοντας στο πένθος τη χώρα. Γιατί ο Παύλος Γιαννακόπουλος δεν υπήρξε μόνο ένας εμβληματικός ηγέτης του Παναθηναϊκού, αλλά ένας τεράστιος άνθρωπος, που έδωσε ώθηση στο αγαπημένο σπορ των Ελλήνων και έτυχε της καθολικής αναγνώρισης από συμπαίκτες κι αντιπάλους. 

Καλό του ταξίδι…

«Οι ιδέες του θα δημιουργούν νέες γενιές παναθηναϊκών»

Από τις άπειρες ανακοινώσεις συλλυπητηρίων που έχουν σταλεί για τον χαμό του Παύλου Γιαννακόπουλου, δεν μπορούσε βέβαια να λείπουν αυτές τις ΠΑΕ και ΚΑΕ Παναθηναϊκός. 
Πιο συγκεκριμένα, η ΚΑΕ Παναθηναϊκός αρκέστηκε σε μια λιτή και συγκινητική ανακοίνωση, αναφέροντας τα εξής: «Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός Superfoods αναζητεί τις λέξεις, για να αποχαιρετήσει τον Παύλο Γιαννακόπουλο, τον άνθρωπο που άλλαξε τον ρου της ιστορίας της, το ελληνικό μπάσκετ, τον ελληνικό αθλητισμό. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος μπορεί να έφυγε σήμερα, αλλά οι ιδέες του θα ζουν και θα δημιουργούν νέες γενιές Παναθηναϊκών για πάντα. Παύλος Γιαννακόπουλος. Ο άνθρωπος που θα ζει για πάντα στις καρδιές μας». 

Από την πλευρά της,η διοίκηση της ποδοσφαιρικής ομάδας εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Το διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του Παύλου Γιαννακόπουλου, που έφυγε από τη ζωή αφήνοντας τεράστια παρακαταθήκη και ξεχωριστές αναμνήσεις στην οικογένεια του Παναθηναϊκού. Ενας εμβληματικός ηγέτης που θα ζει για πάντα στις καρδιές όλων των Παναθηναϊκών».

Δάκρυσε και υποκλίθηκε όλη η Ελλάδα

Εκλαψε ολόκληρη η Ελλάδα. Σύσσωμη η ελληνική s 490αθλητική κοινότητα θρηνεί για την απώλεια του κορυφαίου παράγοντα στην ιστορία της. Δεν υπήρξε σύλλογος επαγγελματικός ή ερασιτεχνικός που να μην εξέδωσε ανακοίνωση για τον χαμό του Παύλου Γιαννακόπουλου. Μάλιστα μερικές εξ’ αυτών είναι άκρως συγκινητικές και δείχνουν το μεγαλείο του ανδρός!

ΠΑΕ – ΚΑΕ ΠΑΟΚ: 
«Ο ελληνικός αθλητισμός θρηνεί»
«Ο ελληνικός αθλητισμός θρηνεί έναν οραματιστή παράγοντα με ανεκτίμητη προσφορά», αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ενώ αυτή της ΚΑΕ υπογραμμίζει: «Η απώλεια του Παύλου Γιαννακόπουλου είναι τεράστια για την οικογένεια του Παναθηναϊκού, αλλά και ιδιαίτερα σημαντική για το μπάσκετ και τον ελληνικό αθλητισμό γενικότερα».

Λιτό «ερυθρόλευκο αντίο» 
«Ο Ολυμπιακός εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του Παύλου Γιαννακόπουλου. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει», αναφέρουν οι ανακοινώσεις της ΠΑΕ και ΚΑΕ Ολυμπιακός.

ΠΑΕ – ΚΑΕ ΑΕΚ: 
«Συμμετέχουμε στο βαρύ πένθος»
«H AEK και ο Μάκης Αγγελόπουλος συμμετέχουν στο βαρύ πένθος του Παναθηναϊκού για το χαμό του Παύλου Γιαννακόπουλου. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια», είναι η ανακοίνωση της ΚΑΕ ΑΕΚ, ενώ της ΠΑΕ αναφέρει: «Σύσσωμη η κιτρινόμαυρη οικογένεια, οι αθλητές, οι παράγοντες και οι παλαίμαχοι του συλλόγου μας αισθάνονται τη βαθιά υποχρέωση να αποτίσουν φόρο τιμής στη μνήμη του Παύλου Γιαννακόπουλου. Ο εκλιπών υπήρξε ο μεγάλος ηγέτης του Παναθηναϊκού, σκληρός αλλά και σεβάσμιος αντίπαλος για τη δική μας ομάδα, ενώ πρόσφερε τα μέγιστα στον ελληνικό αθλητισμό».

ΚΑΕ – ΠΑΕ Αρης: 
«Πενθεί ολόκληρη η Ελλάδα»
«Το ελληνικό μπάσκετ πενθεί και η Ελλάδα όλη πενθεί. Η μπασκετική οικογένεια που έχει προσφέρει στην καλαθοσφαίριση ίσως όσο καμία άλλη, έχασε ένα από τα πιο σημαντικά μέλη της. Η λέξη συλλυπητήρια δεν μπορεί να περιγράψει τα συναισθήματα μας. Ξέρουμε ότι το πνεύμα του θα είναι πάντοτε κοντά μας», αναφέρει η ανακοίνωση της ΚΑΕ Αρης, ενώ αυτή της ΠΑΕ υπογραμμίζει: «Ο εκλιπών υπήρξε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, με ανεξίτηλη προσφορά στον αθλητισμό, αλλά και στον επιχειρηματικό-κοινωνικό βίο της χώρας μας. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος αφήνει μεγάλη παρακαταθήκη πίσω του».

ΕΣΑΚΕ: 
«Δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ»
«Ο Παύλος Γιαννακόπουλος υπήρξε σε όλη την διαδρομή της ζωής του, ανθρώπινος, πρόθυμος να βοηθήσει τους συνανθρώπους του και προσιτός στον πιο απλό άνθρωπο και φίλαθλο. Ο ΕΣΑΚΕ δεν θα ξεχάσει ποτέ την προσφορά του Παύλου Γιαννακόπουλου, ο οποίος υπήρξε από τους θεμελιωτές του», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΕΣΑΚΕ.

ΕΟΚ: «Αφιέρωσε τη ζωή του στον αθλητισμό»
«Ενας άνθρωπος που αφιέρωσε τη ζωή του στον αθλητισμό, με αγνή και ανιδιοτελή προσφορά, και κυρίως στο άθλημα του μπάσκετ, όντας ένας εξ αυτών που συνέδραμαν ουσιαστικά στην εξέλιξή του στην Ελλάδα. Σε εποχές πιο δύσκολες για τον αθλητισμό συνολικά, αλλά και πιο αγνές και με ανιδιοτελή κίνητρα και φίλαθλα αισθήματα, ο Παύλος Γιαννακόπουλος έβαλε τη σφραγίδα του στον χώρο», αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΟΚ.

ΚΑΕ Πανιώνιος: 
«Θλίψη ανεξαρτήτως συλλογικών προτιμήσεων»
«Η απώλεια του Παύλου Γιαννακόπουλου που αφήνει στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ την υπογραφή της προσφοράς του στον Παναθηναικό για πέντε δεκαετίες προκαλεί θλίψη σε κάθε φίλο και μη του αθλήματος, ανεξαρτήτως συλλογικών προτιμήσεων», είναι η ανακοίνωση της ΚΑΕ Πανιώνιος.

ΚΑΕ Προμηθέας: 
«Δυσαναπλήρωτο κενό»
«Το κενό που αφήνει ο σπουδαίος αυτός παράγοντας είναι δυσαναπλήρωτο, αλλά οι ιδέες του, το πάθος και η αγάπη του για τον σύλλογό που υπηρέτησε και αγαπούσε, αλλά και το μπάσκετ, γενικότερα, είναι μια σπουδαία παρακαταθήκη για τον Παναθηναϊκό, αλλά και συνολικά, για τον ελληνικό αθλητισμό», αναφέρει η ανακοίνωση του Προμηθέα.

Σούπερ Λίγκα: 
«Ανεξίτηλη προσφορά »
«H Super League εκφράζει τα συλλυπητήριά της και τη συμπαράστασή της στην οικογένεια και τους οικείους του Παύλου Γιαννακόπουλου, ο οποίος αφήνει ανεξίτηλη τη μεγάλη προσφορά του στον ελληνικό αθλητισμό».

Νίκος Γκάλης: «Τον ένιωθα πατέρα»

f7 56

Τη θλίψη του για τον χαμό του Παύλου Γιαννακόπουλου εξέφρασε και ο Νίκος Γκάλης. 
«Αποχαιρετούμε με θλίψη τον Παύλο που γνώρισα πρόεδρο, τον έκανα φίλο και τον ένιωθα πατέρα. Αγαπούσε την ομάδα του όσο κανείς και κρατούσε τον λόγο του όσο λίγοι. Θα λείψει σ’ εμένα, όπως και σε ολόκληρο τον χώρο του αθλητισμού, αλλά δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Τα βαθιά συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του» ανέφερε ο «γκάνγκστερ» του ελληνικού μπάσκετ. 
Παράλληλα, άκρως συγκινητικό ήταν και το μήνυμα με το οποίο αποχαιρέτησε τον Γιαννακόπουλο ο «πράσινος» γκαρντ Νίκος Παππάς: «Στη ζωή μας έχουμε μία σταθερά, την οικογένειά μας. Για μερικούς από εμάς που μεγαλώσαμε σε τέτοια μέρη όμως υπάρχει και μια δεύτερη οικογένεια που έγινε η αιτία και η αφορμή να αγαπήσουμε τον αθλητισμό μέσα από όλα αυτά που αυτή μας δίδαξε με τον τρόπο της. Και είναι πολύ όμορφο συναίσθημα να ξυπνάς μικρός κάθε πρωί βλέποντας στο δωμάτιό σου όλα όσα δημιούργησε αυτή η οικογένεια στη διάρκεια των χρόνων. Ολα αυτά που μας γεμίζουν χαρά και υπερηφάνεια».

«H Euroleague σκύβει το κεφάλι»

«Η Euroleague Basketball σκύβει το κεφάλι στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του εμβληματικού παράγοντα του Παναθηναϊκού Παύλου Γιαννακόπουλου». Με αυτά τα λόγια η Ευρωλίγκα αποχαιρέτησε τον μεγάλο Παύλο Γιαννακόπουλο που τα ξημερώματα της Κυριακής κίνησε για το πιο μακρινό ταξίδι του. 

Σε ανάλογο ύφος κινήθηκε και ο ισχυρός άνδρας της Ευρωλίγκας Τζόρντι Μπερτομέου: «Εκφράζω τα θερμά και ειλικρινή μου συλλυπητήρια στον αδερφό του Παύλου, Θανάση, αλλά και στον γιο του, Δημήτρη, με τον οποίο βρίσκομαι σε ανοιχτή κόντρα. Ο Παύλος πήγε πολλά βήματα μπροστά το ευρωπαϊκό μπάσκετ». 
Μιζράχι: «Ο Παύλος αγαπούσε το μπάσκετ τόσο πολύ!»

Ο πρόεδρος της Μακάμπι, Σιμόν Μιζράχι, ήταν προσωπικός φίλος του Παύλου και δεν θα μπορούσε να μην πει δυο λόγια για τον άνθρωπο που αναγέννησε το μπάσκετ του Παναθηναϊκού: Οταν οι περισσότερες ομάδες άφησαν τη FIBA για τη Euroleague, συμβουλευτήκαμε ο ένας τον άλλον και αποφασίσαμε να κρατήσουμε τη Μακάμπι και τον Παναθηναϊκό στη FIBA. Παίξαμε για έναν χρόνο στη Suproleague, εγώ και η Μακάμπι εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Η Μπαρτσελόνα ήταν μια από τις πρώτες ομάδες που συλλυπήθηκε τον Παναθηναϊκό. «Η Μπαρτσελόνα εκφράζει τα συλλυπητήριά της για την απώλεια του Παύλου Γιαννακόπουλου και στέλνει μια πολύ δυνατή αγκαλιά σε ολόκληρη την οικογένεια του Παναθηναϊκού» ανέφεραν σε μήνυμά τους οι «μπλαουγκράνα».

Αλέξης Τσίπρας: «Τεράστιο κενό»

f6 147

Ο θάνατος του σπουδαιότερου παράγοντα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, δεν άφησε ασυγκίνητο ούτε τον πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα (που όπως είναι γνωστό είναι φίλαθλος του Παναθηναϊκού), ο οποίος αποχαιρέτησε τον Παύλο Γιαννακόπουλο μέσω ανάρτησης στο twitter: «Αντίο στον Παύλο Γιαννακόπουλο. Τον άνθρωπο, τον επιχειρηματία, τον αθλητικό παράγοντα άλλου τύπου, τον θεμελιωτή του μεγάλου μπασκετικού Παναθηναϊκού. Αφήνει ένα τεράστιο κενό στον ελληνικό αθλητισμό και στις καρδιές όσων ξέρουν να εκτιμούν τη σεμνότητα και την ανιδιοτελή προσφορά», έγραψε χαρακτηριστικά. 

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ν.Δ.: «Αποχαιρετάμε με θλίψη και σεβασμό έναν σπουδαίο παράγοντα, που όχι μόνο έθετε μεγάλους στόχους, αλλά και τους πετύχαινε»Την ίδια ώρα, ανακοίνωση εξέδωσε και ο Σύλλογος Παλαιμάχων Πρωταθλητών του Παναθηναϊκού, αναφέροντας τα εξής: «Είμαστε συγκλονισμένοι από την αγγελία του αδόκητου θανάτου, του εδώ και 47 χρόνια ηγέτη του Παναθηναϊκού Παύλου Γιαννακόπουλου. Ο εκλιπών υπήρξε μία ισχυρότατη φυσιογνωμία και άσβεστη θα παραμένει η μνήμη του, καθώς όλοι τον έχουμε τοποθετήσει βαθιά στη καρδιά μας».

{{-PCOUNT-}}37{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...