Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Ο Ιλον Μασκ ενθουσιάστηκε με την Ελένη Τσολάκη

Ενθουσιάστηκε -με χρονοκαθυστέρηση!- ο Ιλον Μασκ, μεγάλο αφεντικό της...

«Εφυγε» ο Κώστας Πολίτης, o χρυσός κόουτς του 1987

Ο πρωτομάστορας του θριάμβου του 1987 Κώστας Πολίτης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετώνΑπό τη
Μαρία Τσίχλα

Το ελληνικό μπάσκετ θρηνεί, στον «μαύρο» Ιούνιο, την απώλεια του πρωτομάστορα του θριάμβου του 1987! Ο Κώστας Πολίτης, ο προπονητής που οδήγησε την παρέα του Γκάλη, του Γιαννάκη και των άλλων «παιδιών» στην κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ στην Αθήνα και έκανε την πορτοκαλιά θεά εθνικό άθλημα και τη γαλανόλευκη «επίσημη αγαπημένη», έφυγε από τη ζωή χθες, σε ηλικία 76 ετών.

Ο «ευρω-κόουτς», όπως ήταν το προσωνύμιό του, είχε γεννηθεί στην Καισαριανή στις 21 Μαρτίου 1942 και, πέρα από την τεράστια επιτυχία με την Εθνική ομάδα, ως παίκτης αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό, ενώ μεγαλούργησε ως προπονητής με τους «πράσινους» κατακτώντας τρία πρωταθλήματα (1979-80, 1980-81 και 1981-82), δύο Κύπελλα (1978-79 και 1981-82) και κατέλαβε την τρίτη θέση στο Τελ Αβίβ στο φάιναλ φορ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Επίσης, εργάστηκε σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. 

Η απώλειά του συγκλόνισε (όπως πριν από λίγες ημέρες και του Παύλου Γιαννακόπουλου) τόσο τον κόσμο του αθλητισμού όσο και την πολιτική ηγεσία της χώρας μας. «Ο Κώστας Πολίτης ήταν ο αρχιτέκτονας της κοσμογονίας του ’87, που άλλαξε τον ελληνικό αθλητισμό. Ηταν, όμως, ταγμένος και στις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας, τις οποίες υπερασπίστηκε σε χρόνια δύσκολα, πολλές φορές με προσωπικό κόστος» ανέφερε το μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώ ο αρχηγός της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Θα μας μείνει αξέχαστη η βραδιά του 1987. Θα τον θυμόμαστε με αγάπη και σεβασμό».

f1 2065

Ο φίλος του και πρόεδρος της ΕΟΚ Γιώργος Βασιλακόπουλος δήλωσε: «Νιώθω συντετριμμένος από την απώλεια του φίλου Κώστα Πολίτη. Δεν ήταν απλά ένας συνοδοιπόρος, ένας εκλεκτός συνεργάτης, ήταν ένας άνθρωπος που ένιωθα δικό μου. Πρωταγωνίστησε στην έμπνευση, στον σχεδιασμό και εν τέλει στην υλοποίηση της επιτυχίας που άλλαξε τη ροή των πραγμάτων όχι μόνο στο ελληνικό μπάσκετ, αλλά και στον ελληνικό αθλητισμό συνολικά». 

Παράλληλα, το μήνυμα της ΚΑΕ Παναθηναϊκός ανέφερε: «Υπηρέτησε με ζήλο την ομάδα του Παναθηναϊκού τόσο ως αθλητής όσο και ως προπονητής, και υπήρξε μια σημαντική προσωπικότητα για τον χώρο του μπάσκετ, όπου άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του, οδηγώντας την Εθνική ομάδα στην κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ του 1987». 

Τέλος, ανακοινώσεις εξέδωσαν και οι ΚΑΕ Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Αρης, Ηρακλής, καθώς και οι Γιώργος Βασιλειάδης (υφυπουργός Αθλητισμού), Ιούλιος Συναδινός (γενικός γραμματέας Αθλητισμού), ΕΣΑΚΕ, ΠΣΑΚ, ΕΣΚΑ και Σούπερ Λίγκα.

Τον «σημάδεψε» η απόφαση για τον Νίκο Γκάλη

f3 735

Η ζωή του προπονητή είναι δύσκολη και ο «ευρωκόουτς» χρειάστηκε να πάρει την πιο δύσκολη απόφαση της ζωής του, που τον σημάδεψε! Ο Κώστας Πολίτης έγινε, λοιπόν, η αιτία ο μεγάλος Νίκος Γκάλης να κρεμάσει τα παπούτσια του το 1994, σε ηλικία 37 ετών. Ο «θρύλος» του ελληνικού μπάσκετ ήταν αυτός που το 1993 επέμενε και έδωσε εγγυήσεις στον Παύλο Γιαννακόπουλο ώστε ο Κώστας Πολίτης να κοουτσάρει τον Παναθηναϊκό. Ετσι και έγινε. 

Τελικά όμως αυτή η σχέση κατέληξε σε ναυάγιο, αφού, οι σχέσεις Πολίτη – Γκάλη μπορεί να έδειχναν και να ήταν εξαιρετικές, όμως, ξαφνικά όλα άλλαξαν. Μια απρόσμενη ήττα από το Περιστέρι ήταν αρκετή ώστε να προκαλέσει προβλήματα, τα οποία κορυφώθηκαν στις 18 Οκτωβρίου του 1994, στον αγώνα των «πρασίνων» κόντρα στους Αμπελοκήπους. Ο Ελληνας προπονητής δεν χρησιμοποίησε καθόλου τον Νίκο Γκάλη στο πρώτο ημίχρονο, κάτι που οδήγησε στον τσακωμό τους κατά τη διάρκεια της ανάπαυλας. Μετά τον καβγά ο Γκάλης αποχώρησε από το γήπεδο και έβαλε τέλος στην καριέρα του εν μία νυκτί, μετακομίζοντας στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, οι δύο άντρες δεν σταμάτησαν αρκετά χρόνια να αφήνουν αιχμές ο ένας για τον άλλον σε συνεντεύξεις τους.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...