Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Πότε και πού ντύνεται γαμπρός ο «Greek Freak»

Γάμος αλά ελληνικά για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Μετά την...

Το 2050 ο μισός πλανήτης θα φορά γυαλιά μυωπίας

Με γοργό ρυθμό εξαπλώνεται πανδημία που ωστόσο περνάει απαρατήρητη...

Baby bloom για τον κανακάρη της Μαρίας Καρλάκη

Διπλό όνομα και νησιωτικό location στο baby bloom του...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Super «deal»

Τα οικονομικά οφέλη της ΑΕΚ και το όνειρο των χρυσοφόρων ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ

Από τον
Γιώργο Σηφάκη

Ονειρο ζει, μην την ξυπνάτε! Η πρόκριση επί της Σέλτικ άνοιξε την όρεξη, αλλά το όνειρο της συμμετοχής στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ περνά από τη Βίντι. Για το πρεστίζ της ομάδας, για το αγωνιστικό σκέλος στο ξεκίνημα της σεζόν και για τα οικονομικά του συλλόγου.

Η ΑΕΚ, μετά την πρόκριση στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, κέρδισε αρκετά. Βάζει στο ταμείο της 10.000.000 ευρώ. Εγγυημένα, αν αποκλειστεί από τη Βίντι και πάει στο Γιουρόπα Λιγκ, διότι παίρνει 5.000.000 ευρώ για την πρόκριση και άλλα τόσα… μπόνους επειδή ήρθε από το Τσάμπιονς Λιγκ. Αν περάσει την ουγγρική ομάδα και πάει στους ομίλους, τότε θα πάρει μίνιμουμ 20.000.000 ευρώ.

Αναφορικά με το market pool, πάνε οι παλιές, χρυσές εποχές για τις ελληνικές ομάδες… Το 30% είναι όπως και πέρυσι και το 70% μοιράζεται βάσει του 10ετούς ranking. Η «Ενωση», αν περάσει, θα πάρει τα λιγότερα, μια και θα είναι λογικά στην 32η θέση των 32 των ομίλων. Αρα θα εισπράξει 15.000.000 ευρώ για την πρόκρισή της και περίπου 5.000.000 ευρώ από το market pool.

Η ΑΕΚ πάντως, πέρα από τα οικονομικά κέρδη, μετρά και… ρεκόρ. Εχει 12 διαδοχικά παιχνίδια αήττητη στην Ευρώπη. Ετσι, ισοφάρισε το καλύτερο ρεκόρ στην ιστορία της, που κρατούσε από τον Φεβρουάριο του 2003. Τότε πάλι η ΑΕΚ είχε φτάσει μέχρι και τα 12 ευρωπαϊκά ματς χωρίς ήττα.

Πάει για ρεκόρ

Πλέον η «Ενωση» έχει τη δυνατότητα, αν φύγει με νίκη ή ισοπαλία από την Ουγγαρία στο πρώτο ματς με τη Βίντι στις 22 Αυγούστου, να κάνει το απόλυτο ρεκόρ σε αήττητο σερί στην ευρωπαϊκή ιστορία της.

Από εκεί και πέρα η «Ενωση» θυμίζει… μεθυσμένη πολιτεία. O εορτάζων χθες Μάριος Οικονόμου, που ήταν από τους κορυφαίους στο ματς, με ανάρτησή του στο Instagram έστειλε το δικό του μήνυμα για τη μεγάλη πρόκριση. «Μπράβο, ομάδα. Σημαντική πρόκριση» έγραψε και έστειλε ευχές για τη χθεσινή γιορτή.

Τέλος, ο Μαρίνος Ουζουνίδης εξήρε στις δηλώσεις του τη δουλειά και την προσπάθεια των παικτών του, επισήμανε το «μέταλλο» που έχει αποκτήσει η ΑΕΚ μετά τις επιτυχίες των τελευταίων ετών και έδωσε το σύνθημα για τη συνέχεια, τονίζοντας ότι το τελευταίο εμπόδιο είναι και το πιο δύσκολο, γι’ αυτό και χρειάζεται τεράστια προσοχή.

—-

ΥΠΕΤΑΞΕ ΤΟΥΣ ΣΚΟΤΣΕΖΟΥΣ ΜΕ ΠΛΑΝΟ ΚΑΙ ΨΥΧΗ

Μπορεί να μην έπαιξε μπαλάρα, μπορεί να της ήρθαν όλα στραβά και ανάποδα με τους τραυματισμούς και να έδειξε ότι χρειάζεται δουλειά, αλλά τον στόχο της τον πέτυχε. Η ΑΕΚ με δύο γκολ στο ξεκίνημα των δύο ημιχρόνων και αφού άντεξε την πίεση των τελευταίων λεπτών, νίκησε 2-1 τη Σέλτικ και προκρίθηκε (χάρη στο σωστό πλάνο του Ουζουνίδη) στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου θα αντιμετωπίσει τη Βίντι.

Η ΑΕΚ πέταξε έξω μία καλύτερη ομάδα, αφού κατάφερε μόλις στο 6΄ να καλύψει το… χάντικαπ του πρώτου αγώνα. Ο Χουλτ, που ήταν ο κορυφαίος της αναμέτρησης, έκανε την κούρσα από τα αριστερά, έβγαλε τη σέντρα και ο Γκάλο με πλασέ έκανε το 1-0. Το γρήγορο γκολ έκανε τους ψυχωμένους παίκτες της «Ενωσης» να γυρίσουν πίσω και να δώσουν χώρο στη Σέλτικ, όμως η τελευταία δεν απείλησε. Εξαίρεση, ένα σουτ του Γκρίφιθς στο 33’.

f2 1

Στην επανάληψη στην πρώτη τους επίθεση οι γηπεδούχοι διπλασίασαν το σκορ με κεφαλιά του Λιβάγια (50′). Ολα κυλούσαν ιδανικά έως το 78’, οπότε ο Σινκλέρ «τρύπησε» την άμυνα και έδωσε… ζωή στη Σέλτικ (2-1). Στο… μίνι θρίλερ των τελευταίων λεπτών η ΑΕΚ άντεξε, παρά την πίεση των Σκοτσέζων, και πήρε την τεράστια πρόκριση.

Διαιτητής: Βλάντισλαβ Βεζμπορόντοφ (Ρωσία).

ΑΕΚ (Μαρίνος Ουζουνίδης): Μπάρκας, Οικονόμου, Λαμπρόπουλος, Μπακάκης, Χουλτ, Σιμόες, Αλεφ, Μπακασέτας (90’ Τσόσιτς), Γκάλο (81’ Αλμπάνης), Κλωναρίδης (72’ Μάνταλος), Λιβάγια.

ΣΕΛΤΙΚ (Μπρένταν Ρότζερς): Γκόρντον, Λούστιγκ (59’ Ντεμπελέ), Σιμούνοβιτς, Χέντρι, Τιέρνι, Φόρεστ, Μπράουν, Εντσάμ, Μακ Γκρέγκορ, Ρόγκιτς (76’ Σινκλέρ), Γκρίφιθς.

—-

Αξίζουν τους ομίλους οι «Δικέφαλοι»

Σχολιάζει
O Γιώργος Σηφάκης

Η ΑΕΚ του Ουζουνίδη και ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου βρίσκονται ένα βήμα πριν από την είσοδό τους στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτό που πέτυχε η ΑΕΚ το βράδυ της Τρίτης έχει ιστορικό χαρακτήρα. Πρόκειται για μια πρόκριση που σχεδόν βάζει την «Ενωση» στους ομίλους της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, μια και οι «κιτρινόμαυροι» θα πρέπει να… αυτοκτονήσουν για να μείνουν εκτός από τη συμπαθή Βίντι. Η ΑΕΚ πήρε μια δύσκολη πρόκριση, αλλά τώρα χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή γιατί οι Ούγγροι μπορεί να μην τρομάζουν, αλλά είναι καλή ομάδα.

Η «Ενωση» δεν είναι ΟΜΑΔΑΡΑ και το έδειξε κόντρα στη Σέλτικ. Μπορεί, όμως, να γίνει, αν επιστρέψουν κανονικά ο Μάνταλος και ο Τσιγκρίνσκι, αν, επιτέλους, δούμε να αγωνίζονται οι Πόνσε και Μπογέ στην επίθεση και αν η ομάδα αποκτήσει ένα αμυντικό χαφ και έναν κανονικό εξτρέμ. Διαφορετικά, οι όμιλοι θα είναι μια πάρα πολύ δύσκολη υπόθεση, με δεδομένο φυσικά ότι η ομάδα θα περάσει τη Βίντι.

Ο ΠΑΟΚ, αφού απόκλεισε τη Βασιλεία και τη Σπαρτάκ, τώρα καλείται να περάσει και το εμπόδιο της Μπενφίκα για να μπει στους ομίλους. Ο «Δικέφαλος» δεν έπιασε φοβερή απόδοση στη Μόσχα για να πάρει το 0-0 που του χάρισε την πρόκριση. Αλλά όταν σε μια μάλλον μέτρια ημέρα κατάφερε να κάνει 16 τελικές προσπάθειες εκτός έδρας, απέναντι σε μια πολύ δυνατή ρωσική ομάδα, αυτό δείχνει ότι οι προσδοκίες για τις δυνατότητες αυτής της ομάδας είναι πολύ υψηλές.

Η Μπενφίκα είναι πολύ δύσκολη ομάδα, αλλά ο φετινός ΠΑΟΚ είναι πάρα πολύ καλός και μπορεί να τα βάλει με θηρία. Η αλήθεια είναι ότι την τελευταία δεκαετία η Μπενφίκα βρίσκεται σταθερά στην πρώτη εικοσάδα της UEFA. Θέλει τεράστια προσοχή, αλλά και οι δύο «Δικέφαλοι» μπορούν και πρέπει να προκριθούν!

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...