Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Τσιρότο βάζει τέλος στον εφιάλτη των παιδιών

Οι ενέσεις, οι οποίες αποτελούν τον μεγαλύτερο φόβο των...

Χειροπέδες στον άφαντο «Ιησού του Bitcoin»

Στην Ισπανία ξετρύπωσαν οι αμερικανικές Αρχές τον λεγόμενο «Ιησού...

Σάλος με τη μέθοδο περιποίησης που κάνει η Κιμ Καρντάσιαν!

Η «μέθοδος βαμπίρ» για την περιποίηση του προσώπου που...

Στη μονή της Ντάλι με «ξεναγό» τον Ξεκούκη

Κατακόμβη με λείψανα μοναχών, σκήτες μέσα σε σπήλαια που...

Παγκόσμιο παιχνίδι: Το ποδόσφαιρο και η σύγχρονη τέχνη

* Χορηγούμενη δημοσίευση 

Οι σύγχρονοι καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και σχεδιαστές συχνά αναζητούν τις πλέον ασυνήθιστες πηγές για να δώσουν νέο νόημα και βάθος στα έργα τους. Ένα από αυτά τα είναι το ποδόσφαιρο. Το παιχνίδι έχει καταντήσει εδώ και καιρό να μην είναι απλά μια αθλητική διακριτική, μετατρέποντας τον εαυτό του σε πολιτιστικό φαινόμενο. Τα στοιχημα cy ποδοσφαίρου προσελκύουν εκατομμύρια οπαδούς και οικονομικούς στρατηγούς από όλο τον κόσμο.

Η σύνδεση μεταξύ του ποδοσφαίρου και της τέχνης σε μεγάλες εκθέσεις

Το ποδόσφαιρο είναι πολυδιάστατο – από παιδιά που κλωτσούν τη μπάλα στην αυλή μέχρι την πολυδισκογραφία του δισεκατομμυρίων με φανατικούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Ανεξάρτητα από το πώς παρουσιάζεται, το ποδόσφαιρο εξακολουθεί να ενώνει ανθρώπους από διάφορες εθνότητες και πολιτισμούς.

Η έκθεση “The World’s Game: Fútbol and Contemporary Art”, που πραγματοποιήθηκε στο Καλλιτεχνικό Μουσείο Perez του Μαϊάμι, εξέτασε πολλές διαστάσεις αυτού του παιχνιδιού. Συσχετισμένη με το Παγκόσμιο Κύπελλο, αποκάλυψε τον ρόλο του ποδοσφαίρου στην τέχνη – φωτογραφίες, γλυπτική και ζωγραφική. Συνολικά, η έκθεση περιλάμβανε έργα από τέσσερις δεκάδες καλλιτεχνών, από τον Andy Warhol μέχρι τη Maria Lassnig και τον Antoni Muntadas.

Με τη χρήση διάφορων μέσων, η έκθεση δημιούργησε έναν χώρο όπου ο θεατής, που είναι ενθουσιασμένος με το παιχνίδι, γνωρίζει τα έργα σύγχρονων και επίκαιρων καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. Συνολικά, τα έργα της έκθεσης μιλούν για τον αθλητισμό ως μια από τις λίγες γλώσσες που είναι κατανοητές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πορτρέτα ποδοσφαιρικών αστέρων

Κάποια έργα εξυμνούν το ποδόσφαιρο για το θέαμα του, ενώ άλλα το αντιμετωπίζουν ως πλατφόρμα για συζητήσεις για εθνικισμό και παγκοσμιοποίηση.

Το 1978, το πορτρέτο του βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή Pelé εντάχθηκε σε μια σειρά του Andy Warhol με τίτλο “The Complete Athletes”. Σε αυτήν τη σειρά, ο καλλιτέχνης αντιμετωπίζει τον παίκτη ως θεϊκό πλάσμα, κάτι που χαρακτηρίζει πολλούς αθλητές κατά τη διάρκεια της καριέρας τους.

Με παρόμοιο τρόπο, ο Βραζιλιάνος καλλιτέχνης και φωτογράφος Vik Muniz απεικονίζει τον Pelé στο έργο του το 2003 με τον τίτλο “Edson-Pelé”, δείχνοντάς τον με λαμπερό λευκό χαμόγελο.

Την αντίληψη των αθλητών ως επιδραστικών και σεβαστών φιγούρων της ποπ κουλτούρας συντελεί και το έργο του αφροαμερικανού καλλιτέχνη Kehinde Wiley. Στον πίνακά του απεικονίζει τον διάσημο ποδοσφαιριστή του Καμερούν, Samuel Eto’o. Ο Eto’o κέρδισε τέσσερις φορές τον τίτλο “African Player of the Year”. Το πορτρέτο του Eto’o, κατά πολλούς, ακτινοβολεί ενέργεια και ζωντάνια.

Ωστόσο, υπάρχουν και καλλιτέχνες που βλέπουν το ποδόσφαιρο διαφορετικά. Ο καλλιτέχνης Paul Pfeiffer δηλώνει την παράλογη φύση του ποδοσφαίρου και παρουσιάζει τον αθλητισμό χωρίς την υπερβολική λαμπρότητα και τους “νιμπους” που τους φόρεσαν οι οπαδοί.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Vips με γιοτ και σούβλες σε Σπέτσες και Μύκονο

Τις παλιές, ένδοξες εποχές του θυμίζει από το βράδυ...

Ταχτσίδης-Θεοδωροπούλου: «Βόμβα» χωρισμού με τρίτο πρόσωπο

«Μια φορά μονάχα φτάνει, να ραγίσει το γυαλί, η...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...

Κώστας Σκαφίδας: Η φιλία με Καζαντζίδη, ο Περπινιάδης και η χρυσές πίστες

Επειτα από 68 ολόκληρα χρόνια στο τραγούδι, κατεβάζει ρολά....

Τζένη Βάνου: Οι δύο άνδρες που σημάδεψαν τη ζωή της

Ο γιος της μεγάλης τραγουδίστριας Μιχάλης μιλά για τον...

Δώρα Αρχοντάκη: «Τα realities ανοίγουν τις πόρτες»

Ηταν το μακρινό 2001, όταν το «Big Brother» έκανε...

Mοναχικός πρίγκιπας Χάρι στο Λονδίνο

Χωρίς κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας στο πλευρό του...

Οσα θαυμαστά συμβαίνουν στο δωμάτιο του Δημήτρη Κόκοτα στο «Γεννηματάς»

Αχτίδες «αναστάσιμου φωτός» έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν εδώ και...