Στη «θέση» του δικτάτορα!

❱❱ Ενα από τα αυτοκίνητα του τυράννου Νικολάι Τσαουσέσκου αγόρασε τυχαία  38χρονος ΡουμάνοςΟι μνήμες του από την κομμουνιστική Ρουμανία είναι ακόμα έντονες. Θυμάται το μικρό διαμέρισμα στο οποίο ήταν στοιβαγμένη η οικογένειά του να μένει χωρίς θέρμανση μες στο καταχείμωνο και όλους να μένουν σ’ ένα δωμάτιο για να μην ξεπαγιάσουν. 

Επίσης, ο Οβίντιου Μαγκουεράνου θυμάται μεγάλα πλήθη να συγκεντρώνονται στις ομιλίες του Νικολάι Τσαουσέσκου, του δικτάτορα που διοικούσε τη χώρα από το 1965 έως το 1989, τα οποία τελικά τον έριξαν από την εξουσία και τον εκτέλεσαν. Ως παιδί, ο Οβίντιου δεν μπορούσε να φανταστεί ότι 25 χρόνια μετά θα οδηγούσε ένα από τα αυτοκίνητα του δικτάτορα!

Το 2012, ο 38χρονος σήμερα Ρουμάνος, που είναι λάτρης των κλασικών αυτοκινήτων, το 2012 είδε ένα παλιό Dacia 2000 σ’ ένα τοπικό σάιτ και το αγόρασε αντί 1.500 ευρώ. Ηξερε ότι ήταν σπάνιο, αλλά δεν ήξερε πόσο. «Ημουν στο Βουκουρέστι και ο τύπος που μου το πούλησε δεν ήξερε την ιστορία του» δήλωσε ο Μαγκουεράνου στη βρετανική εφημερίδα «Telegraph» από τη Τρανσιλβανία, όπου συμμετείχε σ’ ένα κλασικό ράλι Dacia.

Και ο ίδιος ανακάλυψε έκπληκτος την ιστορική αξία του αυτοκινήτου, όταν μελέτησε τα έγγραφά του. Διαπίστωσε ότι ο Τσαουσέσκου μεταφερόταν με αυτό όταν έκανε διάφορες επισκέψεις για κρατικά ζητήματα μες στη χώρα.

«Συντρόφισσα»

«Δεν είμαι θαυμαστής του, δεν ήταν καλός άνθρωπος, αλλά μ’ αρέσει η ιδέα ότι έχω ένα αυτοκίνητό του από ιστορικής άποψης» εξηγεί ο Ρουμάνος, που προσθέτει ότι μάλιστα έχει δώσει όνομα στο αυτοκίνητο. «Το ονόμασα Tovarasa, που σημαίνει στα ρουμανικά “Συντρόφισσα”».
Η… «Συντρόφισσα» του Οβίντιου, που κατασκευάστηκε το 1982, ήταν πολύ προηγμένη για την εποχή της, αφού διαθέτει ηλεκτρικά παράθυρα, κεντρικό κλείδωμα, κλιματισμό, ακόμα και επιλογή αυτόματου πιλότου. Μάλιστα, ένας από τους παλιούς οδηγούς του Τσαουσέσκου, που τον πλησίασε κάποια στιγμή σε έκθεση για Dacia 2000, του αποκάλυψε ότι οι τρύπες στο ταμπλό ήταν για να βάζουν τα όπλα του σωματοφύλακα και ότι το σύστημα του αυτόματου πιλότου δεν λειτούργησε ποτέ.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ