Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Δημήτρης Ρούσσος: Ο τραγουδοποιός που πέρασε και από το «The Voice», είναι...

Οταν δεν γράφει τα δικά του τραγούδια, ο Δημήτρης...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που ...

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Πέμπτη 25 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Μην έχετε το κέρδος ως απόλυτη και μοναδική...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Ληναίος: Η βιογραφία μου θα εκδοθεί όταν «φύγω»!

❱❱ Ο 90χρονος Στέφανος Ληναίος αποκαλύπτει την επιθυμία του και τη μάχη που δίνει με τον Γλέζο για τις γερμανικές αποζημιώσειςΑπό τον
ΝΙΚΟ ΝΙΚΟΛΙΖΑ

Ετοιμάζει τη βιογραφία του, η οποία όμως θα εκδοθεί μετά τον θάνατό του! Αυτή είναι η επιθυμία του κορυφαίου ηθοποιού μας Στέφανου Ληναίου, ο οποίος μιλά αποκλειστικά στην «Espresso» γι’ αυτή την επιλογή του.

«Εχω 70 χρόνια πορείας στο θέατρο και αυτή είναι η παρακαταθήκη μου… Ολο αυτό το διάστημα ταξινομώ το αρχείο μου και γράφω ένα βιβλίο που θα αναφέρει τα πάντα σε σχέση με τη ζωή μου, τη δράση μου, το θέατρο και τις ιδεολογικές αντιλήψεις κάθε εποχής. Θα το αφήσω στα παιδιά μου να το εκδώσουν, όταν εγώ θα έχω φύγει από τη ζωή. Δεν θα έβγαζα ποτέ εν ζωή τη βιογραφία μου. Δεν είναι στην ιδιοσυγκρασία μου» μας λέει.

Σεμνός, λιγομίλητος, ακριβοθώρητος, γεμάτος ευγένεια και σπάνιο ήθος. Ο Στέφανος Ληναίος στις 6 Αυγούστου έκλεισε αισίως τα 90 χρόνια ζωής και πλέον είναι ένας από τους μεγαλύτερους εν ζωή ηθοποιούς και ίσως ο τελευταίος που ευτύχησε να παίξει στο θέατρο όλη την γκάμα έργων με κοινωνικοπολιτικά θέματα. Οι συνεντεύξεις του στο πέρασμα της τεράστιας διαδρομής του στην υποκριτική τέχνη είναι ελάχιστες. Ο ίδιος απέφευγε και αποφεύγει κάθε είδους δημοσιότητας. Μιλήσαμε μαζί του για πολλά, όμως ήταν επιλογή του να μη δημοσιευτούν όλα… από ταπεινότητα.

7570 stefanos lineos eli fotioy 20112017Με την Ελλη Φωτίου, την παντοτινή σύντροφο και σύζυγό του, έκλεισαν 60 χρόνια έγγαμου βίου. Μια κοινή ζωή, που θα ζήλευε ο καλύτερος σκηνοθέτης. Πριν από χρόνια, σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του στη δημόσια τηλεόραση, είχε πει ότι δεν νοείται ζωή χωρίς εκείνη. «Με την Ελλη πορευτήκαμε και πορευόμαστε μαζί. Πάντως ιδεολογικές εκπτώσεις μεταξύ μας δεν κάναμε, για να είμαστε τόσα χρόνια μαζί» μας λέει σήμερα χαμογελώντας.

«Πάλεψα για πολλά»

Τον ρωτάμε αν είναι ευτυχισμένος με όσα έχει ζήσει. «Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με όσα έχω κάνει σε όλη μου την πορεία. Ηταν πολλαπλός ο ρόλος μου. Στο θέατρο, στους αγώνες, στην κοινωνία. Δεν έχω να ζηλέψω τίποτα. Πάλεψα για πολλά. Ας πούμε, τώρα, με τον Μανώλη τον Γλέζο είμαστε πάντα σε επαγρύπνηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Δεν πρόκειται να το αφήσουμε αυτό το θέμα. Θα το έχουμε συνέχεια στην ατζέντα μας» εξομολογείται.

Η φωνή του, ακόμα και σήμερα, στα 90 χρόνια του, ακούγεται βροντερή. Οπως και στους μονολόγους του θεάτρου Αλφα… όταν τον άκουγες ακόμα και με κλειστά μάτια, έλεγες: «Αυτός είναι ο Ληναίος»! Ο ίδιος πάντως δεν επιθυμεί να ξαναπαίξει. «Δεν θα ξαναπαίξω. Στη ζωή μου έπαιξα πολλούς, μα πάρα πολλούς ρόλους. Αυτό που με νοιάζει πλέον είναι να γράψω με κάθε λεπτομέρεια όσα σημάδεψαν αυτή την 90χρονη πορεία μου» μας λέει, ενώ όταν η κουβέντα πηγαίνει στον Αλέκο Αλεξανδράκη, με τον οποίο υπήρξαν φίλοι, συγκινείται και η φωνή του σπάει: «Αυτός μου λείπει, αγόρι μου, περισσότερο από κάθε άλλον από την υποκριτική τέχνη. Ο Αλέκος, τίποτα άλλο».

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά: Πέθανε ο πατέρας της

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά, όπως ανακοίνωσε η...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...