Άγουρη νύφη με αντάλλαγμα 50 πρόβατα

❱❱ Ο αγώνας Ρώσου κινηματογραφιστή να σώσει την 7χρονη Ζακούρα από τις παραδόσεις της κοινωνίας των ΒεδουίνωνΑπό την
Πετρίνα Καλαμβοκίδη

Η Ζακούρα είναι 7 ετών, όμως μεγαλώνοντας δεν δικαιούται να ζήσει τη ζωή που έχει ονειρευτεί. Το μέλλον της είναι λίγο ως πολύ προδιαγεγραμμένο.

Μόλις φτάσει στην ηλικία των 11 ή 12 ετών, οι γονείς της θα την πουλήσουν για νύφη, παίρνοντας για αντάλλαγμα 50 πρόβατα, όσο είναι η «ταρίφα» για τα κορίτσια που μεγαλώνουν σε οικογένειες Βεδουίνων.

Μόνη σανίδα σωτηρίας είναι ο 27χρονος Ρώσος κινηματογραφιστής Ιβάν Βντονίν, ο οποίος έχει κάνει σκοπό της ζωής του να βοηθήσει τη Ζακούρα να ξεφύγει από τις παραδόσεις της νομαδικής κοινωνίας της κοιλάδας Βαντί Κελτ, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα Ισραήλ – Παλαιστίνης. Ο Βντονίν σε παλαιότερο ταξίδι του στην περιοχή γνώρισε τον πατέρα της Ζακούρα, Αραφάτ, ο οποίος του πρόσφερε την ευκαιρία να πάρει την κόρη του και να τη μεγαλώσει στη Μόσχα, με το ελεύθερο να την παντρευτεί, αν ήθελε, στα 12 της. Κίνητρό του, ήταν, όπως λέει ο Βντονίν, η αγάπη του για την κόρη του, η οποία ήταν τότε 5 ετών, και η επιθυμία του να τη δει να μεγαλώνει σε μια κοινωνία όπου θα μπορούσε να αναπτύξει τα ταλέντα της.

Αρνήθηκε

Ο 27χρονος κινηματογραφιστής αρνήθηκε ευγενικά την πρόταση, όμως του υποσχέθηκε να επιστρέψει και να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ για τη Ζακούρα και τη ζωή που την περιμένει, με την ελπίδα να προκύψουν για εκείνη ευκαιρίες εκπαίδευσης και να γλιτώσει τον καταναγκαστικό γάμο με κάποιον πολύ μεγαλύτερό της άντρα.

«Σύμφωνα με τις παραδόσεις των Βεδουίνων, ο πατέρας ανταλλάσσει τις κόρες του με ζώα από την οικογένεια του γαμπρού αμέσως μόλις ξεκινήσει η πρώτη έμμηνος ρύση τους, που μπορεί να είναι ακόμα και στα 12 ή τα 11 χρόνια τους. Ο πατέρας της Ζακούρα υπολογίζει ότι η αξία της είναι περίπου ίση με 50 πρόβατα, που θεωρείται καλή τιμή, δεδομένου ότι ο γαμπρός θα αναλάβει στο εξής τα έξοδά της. Μόλις μετακομίσει με τον σύζυγό της, η γυναίκα σταματά πρακτικά να έχει επικοινωνία με τον έξω κόσμο» εξηγεί ο Βντονίν, ο οποίος έχει αρχίσει crowdfunding για τη χρηματοδότηση του ντοκιμαντέρ, έχοντας συγκινηθεί βαθιά από την αγάπη του Αραφάτ για την κόρη του.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ