Επιστήμονες «μπήκαν» στη μηχανή του χρόνου!

❱❱ Ρώσοι επιστήμονες κατασκεύασαν «μηχανή του χρόνου» που έστειλε σωματίδια προς τα πίσω κατά ένα κλάσμα του δευτερολέπτουΑΠΟ ΤΟΝ
ΒΑΣΙΛΗ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

Να γυρίσουν τον χρόνο πίσω κατάφεραν ερευνητές στη Ρωσία, που δημιούργησαν ένα είδος «μηχανής του χρόνου».

Με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας υπολογιστών, η λειτουργία των οποίων βασίζεται σε ηλεκτρόνια, πέτυχαν να μεταφέρουν κατά ένα κλάσμα του δευτερολέπτου στο παρελθόν μικροσκοπικά σωματίδια. Πρόκειται για ηλεκτρόνια, τα οποία είναι τα αρνητικά φορτισμένα σωματίδια της ύλης που περιστρέφονται γύρω από τον πυρήνα του ατόμου.

Για να γίνει κατανοητό το πείραμά τους, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Φυσικής και Τεχνολογίας της Μόσχας παρομοίασαν τα ηλεκτρόνια με τις μπάλες του μπιλιάρδου. Οταν αρχίζει το παιχνίδι, είναι τοποθετημένες με τέτοιον τρόπο, ώστε να σχηματίζουν τρίγωνο. Κατά το σπάσιμο, όταν, δηλαδή, ο παίκτης τις χτυπάει με μια άλλη μπάλα χρησιμοποιώντας τη στέκα, αυτές κινούνται χαοτικά προς διάφορες κατευθύνσεις. Αυτό που κατάφεραν οι Ρώσοι επιστήμονες είναι να κάνουν τις «μπάλες» να διαγράψουν την αντίστροφη πορεία και να επιστρέψουν στην αρχική θέση τους, σχηματίζοντας ξανά το «τρίγωνο».

Κατ’ αντιστοιχία, στο πείραμα των ερευνητών τα ηλεκτρόνια σε πρώτη φάση απομακρύνθηκαν άτακτα το ένα από το άλλο. Στη συνέχεια όμως, όταν οι επιστήμονες εφάρμοσαν στον προηγμένο υπολογιστή έναν αλγόριθμο, μέσα σε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου τα ηλεκτρόνια ακολούθησαν την αντίστροφη πορεία και επανήλθαν στην αρχική θέση τους. Οταν χρησιμοποίησαν δύο ηλεκτρόνια, το ποσοστό επιτυχίας ανήλθε σε 85%, ενώ όταν χρησιμοποιήθηκαν τρία, σε 50%. «Για έναν εξωτερικό παρατηρητή έκαναν ταξίδι στον χρόνο προς τα πίσω» σχολίασαν.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ