Η μικρή οθόνη δεν είναι μόνο «Survivor» και «Power of Love»

❱❱ Το κανάλι της Βουλής παρουσιάζει από τις 25 Μαρτίου σειρά ντοκιμαντέρ για την κοινοβουλευτική Ιστορία της Ελλάδας

Από τη
Μαρία Ανδρέου

Το κανάλι της Βουλής των Ελλήνων παρουσιάζει, για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση, ολοκληρωμένη την πολιτική, συνταγματική και κοινοβουλευτική Ιστορία της χώρας δείχνοντας ότι η μικρή οθόνη δεν έχει μόνο «Survivor» και «Power of Love»…

Ανήμερα της επετείου για την εθνική παλιγγενεσία του 1821, στις 20.30, θα μεταδοθεί η σειρά «Δημοκρατία κέκληται – 200 χρόνια εθνικών συνελεύσεων, συνταγματικής και κοινοβουλευτικής αντιπροσώπευσης». Πρόκειται για μια σειρά ντοκιμαντέρ 10 επεισοδίων, που φιλοδοξεί να αποτελέσει αντικείμενο γνώσης για όλους τους Ελληνες αλλά και πολύτιμο επιστημονικό υλικό για κάθε ενδιαφερόμενο. Υπεύθυνος για την επιμέλεια της ιστορικής καταγραφής των γεγονότων, την αρχειακή έρευνα, την οργάνωση, τον συντονισμό και την παρουσίαση της σειράς είναι ο δημοσιογράφος Τάκης Κάμπρας.

Η συνέχεια της σειράς θα προβληθεί την Παρασκευή 29 Μαρτίου στις 20.30 και κάθε Παρασκευή την ίδια ώρα. Μέσα από κάθε επεισόδιο καταγράφεται η ιστορική πορεία του έθνους, αναδεικνύεται η διαχρονική αξία του κοινοβουλευτισμού στη χώρα μας, ο ρόλος και ο ιστορικός πλούτος των βουλευτηρίων και των Εθνοσυνελεύσεων, και προβάλλονται οι χώροι όπου διαδραματίστηκαν τα γεγονότα της νεότερης Ιστορίας μας.

Να σημειωθεί ότι 58 εξειδικευμένοι επιστήμονες της ακαδημαϊκής κοινότητας υποστήριξαν το εγχείρημα, προσδίδοντάς του υψηλό κύρος, και 47 εκπρόσωποι τοπικών Αρχών, φορέων και δημόσιων υπηρεσιών στάθηκαν πολύτιμοι αρωγοί, διευκολύνοντας την πρόσβαση του δημοσιογράφου Τάκη Κάμπρα σε ιστορικά αρχεία, κτίρια και χώρους. Πυρήνας της καταγραφής και της αφήγησης είναι τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν από το 1821 έως τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

«Μιλούσαν για reality»

«Η φλόγα για τη δημιουργία αυτού του ντοκιμαντέρ άναψε για μένα όταν ο ανιψιός μου μαζί με την τάξη του σχολείου του επισκέφτηκε τη Βουλή και κατά τη διάρκεια της ξενάγησης οι μαθητές μιλούσαν για τους παίκτες ενός reality. Λέω σε έναν συμμαθητή του: “Ρε παιδί μου, έχετε μπει σ’ έναν χώρο, στον οποίο έχει γραφτεί όλη η Ιστορία της Ελλάδας, δεν έχουν όλη την τύχη σας, γιατί δεν σας ενδιαφέρει;” και μου απαντά: “Δεν βλέπουμε κάτι από όλα αυτά που λέτε στην τηλεόραση”. Αυτή η φράση μού καρφώθηκε στο μυαλό και είπα από μέσα μου “θα κάνω τα πάντα για να τα δείτε” και έτσι αποφάσισα αυτό το ταξίδι σαν παρακαταθήκη στους νέους» αναφέρει στην «Espresso» o δημιουργός της σειράς.

Τη Δευτέρα 25 Μαρτίου, στο πρώτο επεισόδιο, την παραγωγή τιμά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος υπογραμμίζει ότι, ενώ στο ευρωπαϊκό περιβάλλον κυριαρχούσε αυστηρά το μοναρχικό πολιτειακό πρότυπο, οι Ελληνες επέλεξαν ως πολίτευμά τους την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Επίσης, η πρύτανης στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ υποστηρίζει: «Η Ελληνική Επανάσταση αλλάζει το χρώμα και τη φυσιογνωμία των Ευρωπαίων. Από περιηγητές που ήταν πρώτα και αρχαιοκάπηλοι γίνονται φιλέλληνες». Ενα από τα στοιχεία που διακρίνουν τη σειρά είναι ότι τα γυρίσματα έγιναν στο φυσικό ιστορικό περιβάλλον τους, όπως τονίζει ο Τάκης Κάμπρας: «Για να επιτευχθεί αυτό, το τηλεοπτικό συνεργείο σε δύο χρόνια διένυσε 6.587 χιλιόμετρα! Επίσης, είναι εξαιρετική η σκηνοθεσία της Τάινα Γρηγοριάδου και η μουσική του βραβευμένου συνθέτη Νίκου Κυπουργού».

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ