Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022

Τάσος Τρύφωνος για την υπόθεση της Κιβωτού: «Είμαι γενικά λίγο καχύποπτος με...

Ο Τάσος Τρύφωνος βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Super Κατερίνα»...

Άκης Πετρετζίκης: Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο που στόλισε για φέτος

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και όλος ο κόσμος έχει μπει...

Χαμός με την παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, στην οποία υποδύεται τον συνθέτη...

Μότσαρτ με... κραγιόν που παντρεύεται γυναίκα, «μοδάτη» ομοφυλοφιλία, ΔΗΠΕΘΕ...

«Κιβωτός του Κόσμου»: Άνοιξε η θυρίδα της μητέρας του πατρός Αντωνίου στη...

Άνοιξε η θυρίδα στην τράπεζα της Χίου που ήταν...

Ο «γολγοθάς» του θρυλικού Ντάμπο

❱❱ Νέα ταινία για το ελεφαντάκι με τα μεγάλα αυτιά, που αγάπησαν χιλιάδες πιτσιρίκια, αλλά στην πραγματικότητα ήταν ένα δυστυχισμένο ζώο.

Ο ελέφαντας με τα μεγάλα αυτιά, χάρη στα οποία μπορεί να πετάει, έχει κατακτήσει τις καρδιές χιλιάδων παιδιών που διάβασαν το παραμύθι της Ελεν Αμπερσον «Ντάμπο, ο ιπτάμενος ελέφαντας» ή είδαν την ομώνυμη ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney, και ετοιμάζεται να αποκτήσει νέα γενιά θαυμαστών με την ταινία «Dumbo», σε σκηνοθεσία Τιμ Μπάρτον, που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ την Παρασκευή και από την περασμένη Πέμπτη και στη χώρα μας.

Ωστόσο, η ιστορία του ελέφαντα που ενέπνευσε την Αμπερσον να δημιουργήσει τον Ντάμπο μοιάζει περισσότερο με δράμα παρά με παραμύθι. Η συγγραφέας συνέλαβε την ιδέα για το ελεφαντάκι που γελοιοποιούν διότι έχει μεγάλα αυτιά από τον αφρικανικό ελέφαντα Τζάμπο, που έγινε εθνικό σύμβολο του Ηνωμένου Βασιλείου και «ο διασημότερος ελέφαντας στον κόσμο». Στην πραγματικότητα όμως έζησε μια ζωή γεμάτη κακοποίηση, έγινε αλκοολικός και σκοτώθηκε σε νεαρή ηλικία, όταν τον χτύπησε τρένο.

Ο Τζάμπο γεννήθηκε στην Αφρική το 1860 και είδε κυνηγούς να σκοτώνουν τη μητέρα του. Ο μικρός ελέφαντας πωλήθηκε σε ιδιώτη στη Γερμανία και από εκεί στον ζωολογικό κήπο Jardin des Plantes του Παρισιού. To 1865 πωλήθηκε στον ζωολογικό κήπο του Λονδίνου, όπου έφτασε σε τόσο κακή κατάσταση, που σχεδόν είχε τυφλωθεί. Με τον καιρό μεγάλωσε και έγινε ένας γιγάντιος ελέφαντας.

f1
Σε ζωολογικό κήπο ο τεράστιος αφρικανικός ελέφαντας Τζάμπο

Την ημέρα γινόταν ο σταρ του κήπου, κουβαλώντας στην πλάτη του χιλιάδες παιδιά, αλλά και εξέχουσες προσωπικότητες, όπως ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και τα παιδιά της βασίλισσας Βικτορίας. Τα βράδια, όμως, ο Τζάμπο υπέφερε από κλειστοφοβία στο κλουβί του και είχε βίαιες εκρήξεις θυμού. Οι χειριστές του άρχισαν να τον μαστιγώνουν καθημερινά, ενώ τον χτυπούσαν με γάντζους στα γεννητικά όργανα.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Συγκινεί ο Γιώργος Λιάγκας: «Όταν έχασα τον πατέρα μου, πήγαινα πάνω από τον τάφο και του μιλούσα»

Οταν η συμπεριφορά του έγινε ανεξέλεγκτη, οι υπεύθυνοι του κήπου τον πούλησαν στο τσίρκο Barnum & Bailey’s στις ΗΠΑ, όπου ο Τζάμπο έφτασε σε κακή κατάσταση, λόγω του υπερατλαντικού ταξιδιού. Και στις ΗΠΑ έγινε πρωταγωνιστής των παραστάσεων, χάρη στο αγέρωχο παράστημά του. Οι φροντιστές του είχαν βρει το «κουμπί» του: Του έδιναν καθημερινά μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, αναγκάζοντάς τον να πίνει μπίρα, ουίσκι και κρασί, ενώ του έδιναν να φάει και μπισκότα βουτηγμένα στο αλκοόλ.

f2
Νεκρός δίπλα στις γραμμές του τρένου

Με τον καιρό, ο Τζάμπο έγινε αλκοολικός, με σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς και βίαιες αντιδράσεις όταν τον έκλειναν στο κλουβί του. Στις 15 Σεπτεμβρίου 1885, μετά την ολοκλήρωση της παράστασης του τσίρκου κοντά στο Οντάριο του Καναδά, ο φροντιστής του τον άφησε ανεξέλεγκτο και ο Τζάμπο βρέθηκε να στέκεται πάνω σε ράγες τρένου. Χτυπήθηκε από διερχόμενο συρμό και, όπως έγραψαν οι εφημερίδες της εποχής, χρειάστηκε 15 λεπτά για να καταλήξει, υποφέροντας από τον πόνο.

offer

Ο ελέφαντας με τα μεγάλα αυτιά, χάρη στα οποία μπορεί να πετάει, έχει κατακτήσει τις καρδιές χιλιάδων παιδιών που διάβασαν το παραμύθι της Ελεν Αμπερσον «Ντάμπο, ο ιπτάμενος ελέφαντας» ή είδαν την ομώνυμη ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney, και ετοιμάζεται να αποκτήσει νέα γενιά θαυμαστών με την ταινία «Dumbo», σε σκηνοθεσία Τιμ Μπάρτον, που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ την Παρασκευή και από την περασμένη Πέμπτη και στη χώρα μας. Ωστόσο, η ιστορία του ελέφαντα που ενέπνευσε την Αμπερσον να δημιουργήσει τον Ντάμπο μοιάζει περισσότερο με δράμα παρά με παραμύθι. Η συγγραφέας συνέλαβε την ιδέα για το ελεφαντάκι που γελοιοποιούν διότι έχει μεγάλα αυτιά από τον αφρικανικό ελέφαντα Τζάμπο, που έγινε εθνικό σύμβολο του Ηνωμένου Βασιλείου και «ο διασημότερος ελέφαντας στον κόσμο». Στην πραγματικότητα όμως έζησε μια ζωή γεμάτη κακοποίηση, έγινε αλκοολικός και σκοτώθηκε σε νεαρή ηλικία, όταν τον χτύπησε τρένο. Ο Τζάμπο γεννήθηκε στην Αφρική το 1860 και είδε κυνηγούς να σκοτώνουν τη μητέρα του. Ο μικρός ελέφαντας πωλήθηκε σε ιδιώτη στη Γερμανία και από εκεί στον ζωολογικό κήπο Jardin des Plantes του Παρισιού. To 1865 πωλήθηκε στον ζωολογικό κήπο του Λονδίνου, όπου έφτασε σε τόσο κακή κατάσταση, που σχεδόν είχε τυφλωθεί. Με τον καιρό μεγάλωσε και έγινε ένας γιγάντιος ελέφαντας. Την ημέρα γινόταν ο σταρ του κήπου, κουβαλώντας στην πλάτη του χιλιάδες παιδιά, αλλά και εξέχουσες προσωπικότητες, όπως ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και τα παιδιά της βασίλισσας Βικτορίας. Τα βράδια, όμως, ο Τζάμπο υπέφερε από κλειστοφοβία στο κλουβί του και είχε βίαιες εκρήξεις θυμού. Οι χειριστές του άρχισαν να τον μαστιγώνουν καθημερινά, ενώ τον χτυπούσαν με γάντζους στα γεννητικά όργανα. Οταν η συμπεριφορά του έγινε ανεξέλεγκτη, οι υπεύθυνοι του κήπου τον πούλησαν στο τσίρκο Barnum & Bailey’s στις ΗΠΑ, όπου ο Τζάμπο έφτασε σε κακή κατάσταση, λόγω του υπερατλαντικού ταξιδιού. Και στις ΗΠΑ έγινε πρωταγωνιστής των παραστάσεων, χάρη στο αγέρωχο παράστημά του. Οι φροντιστές του είχαν βρει το «κουμπί» του: Του έδιναν καθημερινά μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, αναγκάζοντάς τον να πίνει μπίρα, ουίσκι και κρασί, ενώ του έδιναν να φάει και μπισκότα βουτηγμένα στο αλκοόλ.Με τον καιρό, ο Τζάμπο έγινε αλκοολικός, με σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς και βίαιες αντιδράσεις όταν τον έκλειναν στο κλουβί του. Στις 15 Σεπτεμβρίου 1885, μετά την ολοκλήρωση της παράστασης του τσίρκου κοντά στο Οντάριο του Καναδά, ο φροντιστής του τον άφησε ανεξέλεγκτο και ο Τζάμπο βρέθηκε να στέκεται πάνω σε ράγες τρένου. Χτυπήθηκε από διερχόμενο συρμό και, όπως έγραψαν οι εφημερίδες της εποχής, χρειάστηκε 15 λεπτά για να καταλήξει, υποφέροντας από τον πόνο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ημίγυμνος ο πάτερ Αντώνιος σε ερημική παραλία με τα παιδιά

Φωτογραφία-ντοκουμέντο από τις πριβέ εξορμήσεις του πατρός Αντωνίου σε...

Η Σταματίνα Τσιμτσιλή νυχτοπερπάτησε με την κουνιάδα της Κωνσταντίνας Σπυροπούλου

Η Σταματίνα Τσιμτσιλή νυχτοπερπάτησε με τον Θέμη Σοφό και...

Είναι γονείς Ελληνίδας πρωταγωνίστριας – Μοιάζει τρομερά με τη μαμά της

Το ζευγάρι της φωτογραφίας είναι γονείς γνωστής Ελληνίδας ηθοποιού. Αν...

Την «τσακώσαμε» να ψωνίζει σε κατάστημα κινητής τηλεφωνίας στο Μαρούσι

Η γνωστή ηθοποιός ντυμένη με φόρμες και χωρίς ίχνος...

Αγνώριστη η κόρη των Βανδή – Νικολαΐδη: Έγινε ξανθιά

Η Μελίνα Νικολαΐδη είναι μια πολύ ωραία κοπέλα που...

Η σόουμπιζ νυχτοπερπάτησε και ο φωτογραφικός μας φακός τους απαθανάτισε

«Βροχή» έπεσαν οι πρεμιέρες το βράδυ της Δευτέρας στην...