Μακάκες σαν… άνθρωποι

❱❱ Kινέζοι επιστήμονες εφάρμοσαν τη μέθοδο της γονιδιακής τροποποίησης για να «εξανθρωπίσουν» τους εγκεφάλους μαϊμούδωνΤη «συγγένεια» του ανθρώπινου είδους με τις μαϊμούδες κατάφεραν να ενισχύσουν Κινέζοι επιστήμονες, εισάγοντας στον οργανισμό μακάκων ένα γονίδιο του ανθρώπινου εγκεφάλου, προκειμένου να αυξήσουν την ευφυΐα και τα «ανθρώπινα» χαρακτηριστικά τους, στη διάρκεια ενός πειράματος που έχει διχάσει την επιστημονική κοινότητα.

Πρώτη φορά μια ομάδα Κινέζων επιστημόνων εφάρμοσε τη μέθοδο της γονιδιακής τροποποίησης για να «εξανθρωπίσει» τους εγκεφάλους μαϊμούδων. Στο πλαίσιο του επιστημονικού πειράματος που έγινε με τη συμμετοχή πολλών πανεπιστημίων, υπό την επίβλεψη του Kumming Institute of Zoology, οι ειδικοί εισήγαγαν σε 11 μακάκες αντίγραφα του ανθρώπινου γονιδίου MCPH1, το οποίο αποτελεί δείκτη «εγκεφαλικής ανάπτυξης και εξέλιξης». Η ανάλυση της συμπεριφοράς και της φυσιολογίας των μαϊμούδων που ακολούθησε έδειξε ότι τα ζώα είχαν αναπτύξει καλύτερη βραχεία μνήμη και ταχύτερα αντανακλαστικά σε σχέση με αυτά που δεν είχαν υποβληθεί σε γονιδιακή μετάλλαξη. Παράλληλα, παρουσίαζαν πιο «ανθρώπινη» συμπεριφορά, ενώ η ανάπτυξη των εγκεφάλων τους διήρκεσε περισσότερο, όπως συμβαίνει και στους ανθρώπους.

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στη μελέτη, ωστόσο, δέχτηκαν τα επικριτικά βέλη των δυτικών συναδέλφων τους, οι οποίοι χαρακτήρισαν το πείραμά τους «απερίσκεπτο». Ο γενετιστής του πανεπιστημίου του Κολοράντο Τζέιμς Σικέλα δήλωσε χαρακτηριστικά στο «MIT Technology Review» ότι οι Κινέζοι ερευνητές «πήραν έναν πολύ επικίνδυνο δρόμο».

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ