Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

Λένα Αλκαίου: «Η Μοσχολιού άγγιξε την ψυχή μου»

❱❱ Η βέρα Πειραιώτισσα Λένα Αλκαίου ανοίγει την καρδιά της στην «Espresso» και αποκαλύπτει πώς αποφάσισε να γίνει τραγουδίστρια 
❱❱ Τα παιδικά χρόνια, το κομμωτήριο της μητέρας της στην Καλλίπολη και οι σπουδές στο κολέγιο, που της έδωσαν την πρώτη δουλειάΑπό τη
ΔΗΜΗΤΡΑ ΔΑΡΔΑ

Η Λένα Αλκαίου διαθέτει μαγική φωνή… πειραιώτικη και με θεατρική ερμηνεία. Οι πιο σημαντικοί Ελληνες συνθέτες και στιχουργοί τής έγραψαν σπουδαία τραγούδια κι εκείνη τα… ταξίδεψε με αγάπη και πάθος. Οταν τραγουδά, νιώθεις την ανάγκη να σηκωθείς και να χορέψεις για την ψυχή σου!

Μεγάλο κεφάλαιο στην καριέρα της, η συνεργασία με τον Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και η φετινή με τον Μίμη Πλέσσα και τον Γιώργο Κατσαρό. Η ερμηνεύτρια με το απίθανο χιούμορ είναι μια υπέροχη μαμά, αλλά αποφεύγει τα πολλά λόγια για τη μοναχοκόρη της, προστατεύοντάς την από τα φώτα της δημοσιότητας. 

f6 i lena alkaioy se mia apo tis protes pozes tisΜιλά με αγάπη για τους γονείς και τον αδελφό της που έφυγαν από τη ζωή σχεδόν όλοι μαζί, το κομμωτήριο της μαμάς της, που το κρατάει ακόμα ανοιχτό για να τη θυμάται, την καλοκαιρινή εργασία της σε φούρνο για να αγοράσει την πρώτη κιθάρα της, το ξεκίνημα στο πλευρό της Ελένης Βιτάλη, αλλά και την απόφασή της φέτος να κατέβει στις εκλογές!

Φωτό δεξιά: «Κλικ» της Λένας Αλκαίου από την τρυφερή παιδική της ηλικία

«Δεν βρίσκω άλλο λιμάνι τρελή να μ’ έχει κάνει όσο τον Πειραιά»! Αυτό νιώθετε για την πόλη σας;

(γέλια) Ακριβώς! Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Πειραιά και ειλικρινά ποτέ δεν σκέφτηκα να μετακομίσω. 

Μένω στην Πειραϊκή, με θέα το μπλε της θάλασσας και του ορίζοντα, κι αυτό μου χαρίζει ηρεμία. Ζω σε μια υπέροχη γειτονιά, με καλούς ανθρώπους, που γνωρίζω χρόνια και χαιρετιόμαστε εγκάρδια κάθε μέρα. Τι άλλο να ζητήσω;

Είναι η γειτονιά των παιδικών σας χρόνων;

Το πατρικό μου δεν είναι μακριά από το τωρινό μου σπίτι, ωστόσο ως παιδί, παίζοντας κρυφτό και κυνηγητό, όργωνα την περιοχή!

Μιλήστε μου για τους γονείς σας.

Με τον αδελφό μου μεγαλώσαμε σε μια υπέροχη οικογένεια, στην οποία δεν μας έλειψε τίποτα. Οι γονείς μου ήταν άξιοι άνθρωποι και το πιο ερωτευμένο ζευγάρι που γνώρισα. Η μητέρα μου είχε ένα επιτυχημένο κομμωτήριο στην Καλλίπολη, με το όνομά της, «Χρυσάνθη», και ο μπαμπάς μου ήταν εκτελωνιστής.

Η απουσία της από το σπίτι ήταν έντονη;

Εργαζόταν πολλές ώρες, γι’ αυτό και το σχολικό με άφηνε στο κομμωτήριο. Εκεί καθόμουν και διάβαζα για να με βλέπει και να τη βλέπω. Οπότε δεν έχω κενό παρουσίας της.

Σας προόριζε διάδοχό της;

Ονειρευόταν να το αναλάβω με τον αδελφό μου. Εκείνος ακολούθησε τη δουλειά. Ομως εγώ από μικρή ήθελα να γίνω τραγουδίστρια. Ωστόσο, το κομμωτήριο υπάρχει ακόμα. Το άνοιξα σε άλλη περιοχή του Πειραιά, πιο μικρό, αλλά με το όνομά της. Νιώθω έτσι πως κάτι υπάρχει από εκείνη και με παρηγορεί! Ακόμα και η μυρωδιά τής λακ μού φέρνει εικόνες. Οικειότητα!

f2 1993 lena alkaioy me gianni nikolaoy kai syntelestes toy protoy tis diskoy oneira aythaireta
Το 1993 η Λένα Αλκαίου με τον Γιάννη Νικολάου και τους συντελεστές του πρώτου της δίσκου «Ονειρα αυθαίρετα»

Ηταν θετική στην απόφασή σας να ασχοληθείτε με το τραγούδι;

Οχι! Θεωρούσε πως ήταν μια νεανική τρέλα. Με έστειλε να σπουδάσω Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οικονομικά. Οταν αποφοίτησα από το κολέγιο, εργάστηκα για ένα χρονικό διάστημα στον τομέα αυτόν. Καλώς το έκανα, γιατί ό,τι μαθαίνει κανείς είναι καλό!

Πώς μεθοδεύσατε να ασχοληθείτε με το τραγούδι; 

Καταρχάς, ως μαθήτρια λυκείου εργάστηκα ένα ολόκληρο καλοκαίρι σε έναν φούρνο στη Σαρωνίδα, όπου νοικιάζαμε σπίτι κοντά στη θάλασσα. Κρατούσα ταμείο, σήκωνα λαμαρίνες, εξυπηρετούσα τους πελάτες. Μάζεψα αρκετά χρήματα και αγόρασα την πρώτη κιθάρα μου. Ηταν το πρώτο βήμα.

Το δεύτερο;

Γράφτηκα κρυφά σε ωδείο και ευτυχώς είχα την τύχη να έχω δασκάλα τη μοναδική Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία τραγουδούσε σε μια μπουάτ και με επέλεξε από όλους τους μαθητές της να εμφανίζομαι μαζί της. Στο σπίτι μας, θέλω να σου πω, όλη μέρα ακούγονταν μουσικές. Ο μπαμπάς μου άκουγε κλασική μουσική, ενώ η μητέρα μου λάτρευε τα λαϊκά. Με τόσα ακούσματα, δεν θα λάτρευα το τραγούδι; (γέλια)

f4 apo synergasia tis me to mimi plessa
Από συνεργασία της με τον Μίμη Πλέσσα!

Το τρίτο βήμα;

Βλέποντας ότι επέμενα πολύ, με άφησαν ελεύθερη να πάρω τον δρόμο που ονειρευόμουν. Μου είχαν πολλή εμπιστοσύνη. Η γνωριμία μου λοιπόν με τον σπουδαίο Γιάννη Νικολάου ήταν το «εισιτήριό» μου. Τραγουδούσαμε μαζί σε ένα μπαράκι στον Πειραιά, όταν με ανακάλυψε ο σημαντικός παραγωγός Γιώργος Μακράκης και έτσι μπήκα στη δισκογραφία.

Λένα Αλκαίου είναι το πραγματικό σας όνομα;

Λένα Μαχαίρα λέγομαι, αλλά ο παραγωγός, μόλις το άκουσε, μου είπε: «Πού πας με αυτό το επίθετο;» Και μου το άλλαξε σε Αλκαίου!

Προκαλεί προβλήματα στις δημόσιες υπηρεσίες;

Δεν φαντάζεσαι! Κωμικές καταστάσεις, τύπου «Είστε ίδια η Λένα Αλκαίου!» ή το αμίμητο «Εχετε εξουσιοδότηση; Ηρθατε για κάποιον άλλον;» Γελώ με την καρδιά μου.

f7 me tis zoi papadopoyloy pitsa papadopoyloy kai eleni vitali
Με τις Ζωή Παπαδοπούλου, Πίτσα Παπαδοπούλου και Ελένη Βιτάλη

Στο ξεκίνημά σας βουτήξατε αμέσως στα βαθιά! Πρώτη σας συνεργασία με την Ελένη Βιτάλη.

Δεν μπορώ να περιγράψω πώς ένιωσα. Εκπληκτική γυναίκα, τεράστια τραγουδίστρια. Κι εγώ, λίγο πριν βγω στη σκηνή, με χιλιάδες κόσμου από κάτω, να προσπαθώ να μην τρέμουν τα πόδια μου. Οταν ηρέμησα, έζησα μια βραδιά ονειρική και αξέχαστη.

Συνεργαστήκατε με την ελίτ: Από τον Μίκη Θεοδωράκη μέχρι τους Πόλυ Πάνου, Μαρίζα Κωχ, Μανώλη Μητσιά και σήμερα με τους Μίμη Πλέσσα και Γιώργο Κατσαρό. 

Μεγάλες στιγμές! Φέτος είμαι στη σκηνή σε συνεχώς sold out παραστάσεις με τους Πλέσσα και Κατσαρό, κι εγώ, η τυχερή, ερμηνεύω τα σπουδαία έργα τους!

Τι σας έχει μείνει απωθημένο; Με ποιον θα θέλατε να τραγουδήσετε μαζί; 

Με τη Βίκυ Μοσχολιού. Ηταν η πρώτη τραγουδίστρια που άκουσα και με μάγεψε. Οταν τη συνάντησα, της είπα πως ήταν το πρότυπό μου και με αγκάλιασε με αγάπη. Δεν πρόλαβα να συνεργαστώ μαζί της. Η φωνή της άγγιζε την ψυχούλα μου και, όταν πέθανε, σοκαρίστηκα. Ηταν ακόμα νέα και είχε να δώσει πολλά. Θεωρώ καθήκον σε κάθε συναυλία στη μνήμη της να είμαι εκεί και να την τιμώ.

f8 me ton giorgo katsaro
Με τον Γιώργο Κατσαρό

Μέσα σε λίγο καιρό χάσατε τους γονείς και τον αδελφό σας. Πραγματικά είναι πολύ σκληρό.

(Σιωπή) Ημουν ευτυχισμένη και χαρούμενη και ξαφνικά τελείωσε. Αγρια και αιφνίδια. Εχασα τον «δεσμό». Εχασα την αγκαλιά, τη μυρωδιά τους. Η απώλεια δεν περιγράφεται με λόγια. Είναι πόνος της καρδιάς. Της ψυχής. Με κράτησε όμως η κόρη μου. Οταν έχεις ένα παιδί, πρέπει να σταθείς στα πόδια σου. Να παλέψεις. Κρατάω την αγάπη από την οικογένειά μου και τη δίνω απλόχερα στο κοριτσάκι μου.

Πότε συνέβη η πρώτη απώλεια;

Πρώτα «έφυγε» ο αδελφός μου και έπειτα ο πατέρας μου, όταν ήμουν έξι μηνών έγκυος. Ηταν η εποχή που τραγουδούσα με την Κατερίνα Κούκα. Μόλις γέννησα, πέθανε η μητέρα μου.

Πόσων χρονών είναι η κόρη σας;

Είναι οκτώ και έχει το όνομα της μαμάς μου. Πηγαίνει σχολείο, κολυμβητήριο και μαθαίνει αγγλικά. Είναι πολύ γλυκό παιδάκι και έξυπνο και της αφήνω αρκετό χρόνο για να παίζει! Θεωρώ ότι τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν όπως μεγαλώσαμε εμείς: χαρούμενα και ευτυχισμένα, όχι φορτωμένα με μαθήματα.

f9 me ton stamati kraoynaki kai tin eleni dimoy se filanthropiki synaylia
Με τον Σταμάτη Κραουνάκη και την Ελένη Δήμου σε φιλανθρωπική συναυλία

Τραγουδάει;

Ναι, και είναι πολύ καλή!

Σας μοιάζει;

Ολόιδια. Αλλά δεν θα ήθελα να με ρωτήσετε περισσότερα! Με αγάπη σάς το λέω…

Γίνατε μητέρα κάτω από πλήρη μυστικότητα. Δεν έμαθε κανείς τίποτα και ούτε σας έχουμε δει με τη Χρυσάνθη σε φωτογραφίες περιοδικών.

Δεν είμαι άνθρωπος του lifestyle και όλα αυτά τα χρόνια με έχουν σεβαστεί όλοι οι συνάδελφοί σας, καθώς και φωτογράφοι, και τους ευχαριστώ. Επιθυμώ να μην απασχολώ τα media με την προσωπική μου ζωή, όπως επίσης επιθυμώ το παιδάκι μου να μη βρεθεί στα φώτα της δημοσιότητας.

Διατηρείτε έναν επαγγελματικό χώρο στον Πειραιά, καλλιτεχνικό, ένα «βήμα» για όσους θέλουν να δείξουν το ταλέντο τους. 

Το Ιχνος είναι ένα μικρό σε χωρητικότητα στέκι τέχνης και έχει φιλοξενήσει τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του μουσικού πενταγράμμου, τους οποίους επίσης ευχαριστώ! Παράλληλα, γίνονται παρουσιάσεις βιβλίων και εμφανίσεις νέων παιδιών, που δίνουν τις δικές τους συναυλίες, όπου δοκιμάζουν και δοκιμάζονται!

f3 2014 me tin mario kai tin ava galanopoyloy stis grammes toy erota
Το 2014 με τη Μαριώ και την Αβα Γαλανοπούλου στις «Γραμμές του έρωτα»

Αποδεχτήκατε όμως την πρόταση του Γιώργου Πατούλη να κατεβείτε υποψήφια στις περιφερειακές εκλογές. 

Εχω αρνηθεί στο παρελθόν ανάλογες προτάσεις. Ομως εκτιμώ τον Γιώργο Πατούλη, διότι έχει αποδείξει ήδη πως είναι ικανός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, άρα πιστεύω πως μπορεί να γίνει ένας πολύ επιτυχημένος περιφερειάρχης. Οσον αφορά τη δική μου απόφαση, από τη στιγμή που ζω στην πόλη του Πειραιά που τόσο αγαπώ και ξέρω την κάθε του γωνιά και με ενδιαφέρουν ο πολιτισμός και τα κοινωνικά θέματα, οι ευπαθείς ομάδες με τις οποίες ασχολούμαι χρόνια, ναι, θέλω να αφιερωθώ και να εργαστώ ακόμα περισσότερο σε αυτούς τους τομείς.

offer

{{-PCOUNT-}}58{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά: Πέθανε ο πατέρας της

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά, όπως ανακοίνωσε η...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...