Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Δημήτρης Τζάρας – Σίγησε το κλαρίνο

❱❱ «Εφυγε» στα 93 του ο σολίστας Δημήτρης Τζάρας χωρίς να προλάβει να εκδώσει τη βιογραφία του, που είχε προαναγγείλει στην «Espresso»

Από τον
ΝΙΚΟ ΝΙΚΟΛΙΖΑ

Σίγησε ένα από τα σπουδαιότερα κλαρίνα στην Ελλάδα, ο θρυλικός Δημήτρης Τζάρας, επιστήθιος φίλος των Στέλιου Καζαντζίδη, Μανώλη Αγγελόπουλου, Καίτης Γκρέυ, Γιώτας Λύδια, Στράτου Διονυσίου και πολλών άλλων κορυφαίων ερμηνευτών του λαϊκού και δημοτικού τραγουδιού.

Ο 93χρονος σπουδαίος σολίστας «έφυγε» χωρίς να προλάβει να εκδώσει τη βιογραφία του, που ο ίδιος είχε προαναγγείλει μέσα από την «Espresso» στην τελευταία του συνέντευξη, τον περασμένο Ιούλιο.

Τη ζωή του τη μοίραζε μεταξύ της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Πρέβεζας, και της Αθήνας, κρατώντας πάντα στα χέρια μια μικρή βαλίτσα, που μέσα περιείχε εκατοντάδες φωτογραφίες και αναμνήσεις μιας καριέρας 70 και πλέον χρόνων. Παιδί της μεγάλης μουσικής οικογένειας του Νικολάου Τζάρα από την Πρέβεζα, ευτύχησε δίπλα στον περίφημο μουσικό πατέρα του να περπατήσει σε μουσικούς δρόμους που τότε στην Ελλάδα δεν ήξερε κανείς. «Δεν θέλω να πεθάνω και να μην πω όσα ξέρω για εκείνη την εποχή» έλεγε σε αυτή την τελευταία του συνέντευξη, στην οποία μας είχε παραχωρήσει μερικά συγκλονιστικά αποσπάσματα του βιβλίου που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει…

Ο Μάρκος και η αρχή…

«Στον Μάρκο Βαμβακάρη χρωστάω πολλά. Ηταν από τις πρώτες μου συνεργασίες – κιμπάρης, σοβαρός άνθρωπος. Τον συνάντησα πρώτη φορά λίγο μετά τον πόλεμο του ’40. Ο Μάρκος τότε είχε έρθει στην Πρέβεζα, με άκουσε με το κλαρίνο και μου είπε: “Εσύ θα μάθεις στους μουσικούς μας νέους μουσικούς δρόμους. Ερχεσαι στην Αθήνα;” Και κατέβηκα. Εκείνος είχε ήδη μιλήσει στους συνεργάτες του για μένα… Δεν θα ξεχάσω τη φτώχεια που πέρασε αυτός ο άνθρωπος. Θυμάμαι, όταν ήρθε στην Πρέβεζα, μου είπε: “Ρε Δημητράκη, μια και θα κατέβεις στην Αθήνα, πάρε μαζί σου και δυο τενεκέδες λάδι να φάει η οικογένειά μου, που έχει να φάει μήνες λάδι”. Πράγματι, πήρα τους τενεκέδες, πήγα στην Παλιά Κοκκινιά, όπου έμεναν, και, μόλις με είδε η γυναίκα του, η κυρα-Βαγγελιώ, χοροπηδούσε από τη χαρά της που θα έτρωγαν λάδι. Για τόση φτώχεια μιλάμε! Καμιά φορά περνούσα από το σπίτι του, ο Μάρκος καθόταν απέξω σε μια καρέκλα και του πήγαινα τσιγάρα» ανέφερε.

O Καζαντζίδης

mg 7192
Ο Δημήτρης Τζάρας και, πίσω του, ο Στέλιος Καζαντζίδης με τη Μαρινέλλα

«Τον Καζαντζίδη τον γνώρισα όταν εγώ υπηρετούσα στη Χωροφυλακή. Ο Στέλιος ήταν ένα ατίθασο παιδί στο Νέο Ηράκλειο, όπου μαζί με άλλους νέους της εποχής εκείνης έπαιρνε μπουζουκάκια και κιθάρες, και πήγαινε στις ταβέρνες και έλεγε κάνα τραγούδι για να βγάλει κανένα φραγκάκι. Ο Καζαντζίδης έγινε από την Γκρέυ. Αν δεν ήταν η Γκρέυ, ο Στέλιος μπορεί και να μην ήταν τίποτα σήμερα. Σε αυτά που σας λέω βάζω την υπογραφή μου, γιατί τα έζησα… Οταν στήσαμε το πρώτο συγκρότημα Γκρέυ – Καζαντζίδης, εγώ την Γκρέυ την έβρισκα καθημερινά στο σπίτι του Καζαντζίδη στη Νέα Ιωνία, όπου ζούσε με την κυρα-Γεσθημανή, και ο Στέλιος ήταν φαντάρος. Η Γκρέυ πλήρωνε τα πάντα – από τα φαγητά μέχρι και το ρεύμα του σπιτιού» μας είχε πει στην τελευταία του συνέντευξη.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...