Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Πέννες με πέστο βασιλικού από τον Τίμο Ζαχαράτο

Ο Τίμος Ζαχαράτος ετοίμασε στην κουζίνα της εκπομπής «Πάμε...

Μέσα σε μία εβδομάδα έχουν γίνει ήδη 41 καταγγελίες για ενδοσχολική βία...

Σοβαρές αλλαγές στα σχολεία, που θα οδηγήσουν στην ισχυροποίηση...

Αποτύπωμα στη σκανδάλη της καραμπίνας δείχνει ότι ο 36χρονος σκότωσε τη...

Επιβεβαιώθηκε η δολοφονία της 63χρονης γυναίκας από τον ίδιο...

Βροχή οι καταγγελίες γυναικών στην Κρήτη για ενδοοικογενειακή βία

Διαδέχονται η μία την άλλη οι καταγγελίες γυναικών στην...

Βραβείο αρχοντιάς

❱❱ Με πρωτοβουλία του προέδρου του, Ελευθέριου Σκιαδά, ο Σύλλογος των Αθηναίων τίμησε την εικαστικό δρα Φανή Ρουμελιώτη – Μαργαρίτη

Από τον
Δημήτρη Λυμπερόπουλο

Σύζυγος, μητέρα, ιατρός, εικαστικός, ποιήτρια, με πρωτοποριακές πνευματικές και καλλιτεχνικές ανησυχίες, η δρ Φανή Ρουμελιώτη – Μαργαρίτη διέσωσε με τον χρωστήρα της εκατοντάδες παραδοσιακά σπίτια.

Η ευαισθησία και η αλήθεια χαρακτηρίζουν τα έργα της ζωγράφου, τα οποία αποτελούν ευγενές καλλιτεχνικό δώρο στα αριστουργήματα της νεοκλασικής Αθήνας, εξασφαλίζοντας τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και θυμίζοντάς μας πάντα τους αρχιτεκτονικούς θησαυρούς της νεότερης Ελλάδας. Σε μια σεμνή τελετή στην κεντρική αίθουσα του Συλλόγου των Αθηναίων, στην οδό Κέκροπος στην Πλάκα, όαση ομορφιάς και ελπίδας, με πρωτοβουλία του δυναμικού και αφοσιωμένου προέδρου του συλλόγου Ελευθέριου Γ. Σκιαδά, ο οποίος με πάθος κρατά ζωντανή και προστατεύει την ιστορία της πόλης των Αθηνών, τιμήθηκε για την προσφορά της η Αθηναία αρχόντισσα.

Το Χρυσούν Μετάλλιο του συλλόγου τής παρέδωσαν οι ΑΒΥ πρίγκιπας Αλέξανδρος και πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας, παρουσία της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας Βλασίας Παυλοπούλου. Στο έργο της ζωγράφου και της διδάκτορος του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην έδρα της Στοματολογίας, πρωτοπόρου στα εμφυτεύματα στην Ελλάδα, στη γυναίκα που δεν θυσίασε την επιστήμη στην τέχνη, καθώς εργάστηκε με πάθος και αγάπη και στους δύο τομείς, αναφέρθηκε με συγκινητικά λόγια ο διευθυντής του Ιδρύματος Θεοχαράκη Φώτης Παπαθανασίου.

18 f3 mg 4273
Αριστερά: Αγγελική Μαργαρίτη – Andrews και David Andrews. Δεξιά: Ειρήνη Βασιλοπούλου και Φώτης Παπαθανασίου

Χαιρετισμό απηύθυνε η Ρίτα Νάστου, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της Ελληνικής Εταιρίας Αρχιτεκτονικής Παραδοσιακής Κληρονομιάς. Το μελοποιημένο από τον ίδιο και βραβευμένο στη Γαλλία ποίημα της Φανής Ρουμελιώτη με τίτλο «Ακατοίκητο Σπίτι» ερμήνευσε ο Μαυρίκιος Μαυρικίου, χαρίζοντας μαγική νότα στη βραδιά, ενώ η Αλίς Δικαίου το μετέφρασε και το απήγγειλε στα γαλλικά. Η πιο συγκινητική στιγμή της βραδιάς ήταν όταν ο αγαπημένος της εγγονός Alexander Andrews ο νεότερος έπαιξε στο πιάνο και της αφιέρωσε το τραγούδι που συνέθεσε ειδικά για τη βραδιά.

Πριν από 57 χρόνια

Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου των Αθηναίων, η οποία λήφθηκε το 1952, καθιερώθηκε ο θεσμός της απονομής μεταλλίου σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα για την εθνική δράση τους, τη δράση τους υπέρ της πόλης των Αθηνών ή έργα που συνδέονται με τους σκοπούς του συλλόγου. Καθιερώθηκαν τρεις τάξεις μεταλλίου, Χρυσό, Αργυρό και Χάλκινο.

18 f4 mg 4032
Βλασία Παυλοπούλου και Λίζα Εβερτ

Πρώτος με Χρυσό Μετάλλιο τιμήθηκε το 1953 ο Αθηναίος μουσουργός Δημήτριος Ρόδιος, ενώ στη διάρκεια των έξι δεκαετιών έχουν τιμηθεί σπουδαίες φιλαθήναιες προσωπικότητες των τεχνών και των επιστημών, διπλωμάτες, επιχειρηματίες. Ανάμεσά τους, ο καθηγητής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Ομηρος Τόμσον, ο ηθοποιός και απόγονος του πρώτου φρούραρχου της Ακρόπολης Χριστόφορος Νέζερ και ο απόγονός του Ναπολέων Νέζερ, ο μουσουργός Πολ Μενεστρέλ, ο πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» Ιπποκράτης Καραβίας, η ηθοποιός Αννα Συνοδινού, η χορογράφος Μαρία Χορς, ο αθηναιογράφος Κώστας Δημητριάδης, οι συγγραφείς Σαράντος Καργάκος, Ιωάννης Καιροφύλλας, Κώστας Χατζιώτης κ.ά.

offer

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...