Ο Λάκης Λαζόπουλος απάντησε σε ερωτήσεις παιδιών με αυτισμό

«Κύριε Λαζόπουλε, τι ξέρετε για τον αυτισμό;» Σε διαφορετικές ερωτήσεις από αυτές που έχει συνηθίσει κλήθηκε να απαντήσει ο Λάκης Λαζόπουλος, την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου και για τέσσερις ώρες, από το μεσημέρι μέχρι το απόγευμα, στη Δραπετσώνα, σε μια από τις δομές της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικών Μελετών «Πλόες», από παιδιά που έχουν αυτισμό.

Από τη ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΕΟΥ

Βαθιά συγκινημένος, αλλά και χαρούμενος, ο δημοφιλής ηθοποιός δέχθηκε την πρόσκληση που του απηύθυνε ο Χαράλαμπος Δεπάστας, κοινωνικός λειτουργός και υπεύθυνος της ομάδας δημοσιογραφίας της ΕΨΥΜΕ «Πλόες».

Πρόκειται για μια πρότυπη και καινοτόμα ομάδα, που δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2012 στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος ενηλίκων στο φάσμα του αυτισμού (μέτριας – υψηλής λειτουργικότητας). Σήμερα αποτελείται από οκτώ παιδιά, τα οποία ρώτησαν τον Λάκη για την καταγωγή του, για το αν έχει όρια η σάτιρα, για την πολιτική κατάσταση της χώρας, για τα ελληνοτουρκικά, αλλά και αν γνωρίζει για τον αυτισμό.

Ο Λάκης άλλαξε… θέση έπειτα από αυτή την ερώτηση και άρχισε να ρωτά εκείνος τα παιδιά ποιο θεωρούν ότι είναι το σημαντικότερο πρόβλημά τους, τι τα απασχολεί περισσότερο, ποια είναι η σχέση τους με τους γονείς τους. Μετά τη συνάντησή τους, μάλιστα, ο καλλιτέχνης είπε: «Εγώ είδα ότι επικοινώνησα μαζί σας. Ένιωσα πως ό,τι λέγαμε έκανε σωστή βόλτα γύρω γύρω – ακριβώς όπως το φαγητό που μοιραζόμαστε, έτσι και οι σκέψεις μας. Το ένιωσα όχι μόνο από τα μάτια σας, αλλά και από τις κινήσεις του σώματος. Καταλαβαίνω πόση δύναμη έχει ο λόγος. Αλλά, όταν κοιτάς τους άλλους στα μάτια, καταλαβαίνεις ότι εννοούνται τα πάντα».

Δυσκολότερη διαδρομή

Και συνέχισε προβληματισμένος: «Μερικά πράγματα δεν τα ξέρουμε για τις δυνατότητες των ανθρώπων. Όμως, πιστεύω ακράδαντα ότι η επιστήμη κάποτε θα εξελιχθεί τόσο πολύ, που θα ξεπεραστούν πάρα πολλά προβλήματα. Όπως ο άνθρωπος έχει φτάσει στο φεγγάρι, θα καταφέρει να φτάσει και ο άνθρωπος στον άνθρωπο. Αυτή είναι η δυσκολότερη διαδρομή».

Ένα παιδί που δεν αγαπά τις φωτογραφίες τον περίμενε στην πόρτα. «Σας αγαπώ πολύ, θέλω να είστε πάντα καλά» του είπε και ο Λάκης τού απάντησε: «Όλοι κάτι ξέρουμε για τον αυτισμό, αλλά τίποτα δεν μπορείς να καταλάβεις αν πραγματικά δεν ζήσεις με αυτό. Τα λόγια είναι το λιγότερο, το περισσότερο είναι το συναίσθημα. Αυτό που ουσιαστικά ήθελα είναι να το δω – το είδα στα βλέμματα, στα συναισθήματα»!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ