Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Οι αθέατοι γαμομπελάδες του «Μπόρατ»

Προβλήματα που «σέρνονταν» για χρόνια κρύβονται πίσω από το...

Η επιστολή του «σφαγέα» των Αγίων Αναργύρων στην άτυχη Κυριακή

Ανατριχίλα προκαλεί το περιεχόμενο μιας από τις επιστολές που...

Selfie θανάτου για αισθητικό

Μια selfie κόστισε τη ζωή σε Ρωσίδα αισθητικό με...

Χάρης Βεραμόν: Το θρίλερ 348 σελίδων με άλυτες αστυνομικές υποθέσεις

Ιδιωτικός ερευνητής, δημιουργός true crime σειράς ντοκιμαντέρ στο YouTube...

Λίνα Μενδώνη: «Ο Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος»

Μετά την κατακραυγή για τις κακοποιήσεις ανηλίκων «ψέλλισε» το όνομα του πρώην διευθυντή του Εθνικού.

«Ο Δημήτρης Λιγνάδης με εξαπάτησε!» υποστηρίζει τώρα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σε μια προφανή προσπάθειά της ν’ αποποιηθεί τις ευθύνες της και να διατηρήσει το κυβερνητικό πόστο της, προστατεύοντας παράλληλα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από τα… σκάγια ενός σκανδάλου που όμοιό του δεν έχει ταρακουνήσει άλλη φορά τον καλλιτεχνικό κόσμο στη χώρα μας.

Ύστερα από προκλητική ολιγωρία εβδομάδων, έπειτα από τεράστια προετοιμασία «οχύρωσης» και κατόπιν χιλιάδων σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ζητούσαν την παραίτησή της τώρα η «γαλάζια αρχόντισσα» του Πολιτισμού μας καταδέχτηκε επιτέλους να βγει να μιλήσει για το θέμα των καταγγελιών σεξουαλικής βίας, έχοντας συνειδητοποιήσει πιθανότατα ότι η καρέκλα της όχι μόνο άρχισε να τρίζει αλλά και κοντεύει και να σπάσει.

Και πάλι όμως, αφότου «ξύπνησε», με προκλητική καθυστέρηση, δεν είχε καν την ευθιξία να ανακοινώσει την παραίτησή της στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες νωρίς το μεσημέρι, με αφορμή τις καταιγιστικές εξελίξεις που έχουν προκαλέσει οι βαριές καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση – παρενόχληση από γνωστά πρόσωπα του θεάτρου, ειδικά δε του Δημήτρη Λιγνάδη. Απεναντίας, φρόντισε να δώσει «στεγνά» τον παραιτηθέντα καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, βγάζοντας την… ουρά της απέξω. «Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος. Αυτό προκύπτει τώρα» δικαιολογήθηκε η υπουργός Πολιτισμού, ισχυριζόμενη εμμέσως πλην σαφώς πως… δεν ήξερε! Λες και μπήκε χθες στο εν λόγω υπουργείο. Λες και δεν υπήρξε γενική γραμματέας σε αυτό για χρόνια ολόκληρα και με άλλους πρωθυπουργούς. Θυμίζουμε, λοιπόν, ότι από τον Μάρτιο του 1999 έως τον Μάρτιο του 2004 υπηρέτησε ως γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού. Από τον Νοέμβριο του 2009 έως τον Ιανουάριο του 2015 υπηρέτησε ως γενική γραμματέας των υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού και Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Δεν ήξερε, δεν ρώταγε;

Αλλά ακόμη κι αν δεν ήξερε, γιατί δεν… ρώτησε να μάθει όταν ολόκληρη η ελληνική κοινωνία σχεδόν «ξεκουφάθηκε» από τις φήμες που βοούσαν τις τελευταίες εβδομάδες και συνδέονταν με το όνομα του συγκεκριμένου ανθρώπου; Ιδού η απορία. Άλλωστε πολλές από τις «βρομιές» που βγήκαν τώρα στη φόρα αποτελούσαν κοινό μυστικό στους καλλιτεχνικούς κύκλους για χρόνια. Είναι δυνατό με τόσο μακρά θητεία στο υπουργείο Πολιτισμού να μην είχε πάρει χαμπάρι; Αν ισχύει κάτι τέτοιο θα έπρεπε και πάλι να είχε παραιτηθεί! Η Λίνα Μενδώνη ισχυρίστηκε, φυσικά, ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης πιέστηκε να μιλήσει όταν άρχισαν οι φήμες, αλλά κατάφερε να την εξαπατήσει.

«Από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι φήμες τον πιέσαμε πολύ να μας πει την αλήθεια. Μας εξαπάτησε, με εξαπάτησε. Με υποκριτική τέχνη προσπάθησε να μας πείσει ότι δεν έχει σχέση με αυτά. Ότι οι φήμες δεν αφορούν αυτόν. Και ενώ οι φήμες πολλαπλασιάζονταν για την ανάρμοστη δράση του αυτός εξακολουθούσε να επιμένει. Όταν παραιτήθηκε, ήταν μετά τη συνέντευξη του Ν.Σ.» είπε, ενώ ξεκαθάρισε πως ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν είναι προσωπικός φίλος ούτε της ίδιας ούτε του πρωθυπουργού. Σε μια προσπάθειά της, μάλιστα, να μεταθέσει πιθανές ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση έμπλεξε ατυχώς στα λεγόμενά της τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τη γνωστή ηθοποιό και πρώην υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

«Προσωπικός μου φίλος ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν υπήρξε ποτέ. Ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν προέκυψε ξαφνικά στο Εθνικό Θέατρο το 2019. Ο κ. Λιγνάδης έχει μια σχέση αδιάλειπτη με το Εθνικό Θέατρο. Η πρωταγωνίστριά του στους “Πέρσες” ήταν η πρώην υπουργός Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Λυδία Κονιόρδου. Τότε δεν είδα ο ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος. Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος, αυτό όμως προκύπτει τώρα. Αν ήταν και το γνώριζε και η υπουργός Πολιτισμού γιατί δεν εμπόδισε το Εθνικό Θέατρο το 2018 να χρησιμοποιήσει τον Λιγνάδη και γιατί η Λυδία Κονιόρδου, πρώην υπουργός Πολιτισμού, συμπρωταγωνίστησε μαζί του στον “Οιδίποδα”; Γνώριζε και δέχθηκε να παίξει; Αν ναι, οι ευθύνες είναι αλλού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με πιο απλά λόγια, η υπουργός Πολιτισμού φτάνοντας στο… μη παρέκει «άδειασε» τον Δημήτρη Λιγνάδη, ρίχνοντας τις ευθύνες για την επιλογή του στην καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου οπουδήποτε αλλού πέρα από την ίδια, τον πρωθυπουργό και το περιβάλλον του. Σε ό,τι αφορά το αίτημα Τσίπρα (και όχι μόνο!) να παραιτηθεί η Λίνα Μενδώνη ανέφερε, εμμέσως πλην σαφώς, πως δεν πρόκειται ν’ αφήσει την καρέκλα της. «Δεν συγκαλύψαμε τίποτα, δεν πέρασε χρόνος, διότι η καταγγελία με όνομα και επώνυμο θύτη και θύματος προέκυψε χθες τα ξημερώματα. Αλλά για το συνεχές αίτημα παραίτησης από τον πρώην πρωθυπουργό και τον ΣΥΡΙΖΑ, έχω απλώς να σχολιάσω ότι ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του συστηματικά ζητάνε δυο τρεις παραιτήσεις υπουργών την εβδομάδα».

«Θα αποφασίσουν οι θεσμοί»

Λίγες ώρες μετά τα… ψελλίσματα της Μενδώνη ο Δημήτρης Λιγνάδης βγήκε στο Mega και πήρε θέση για όσα είπε στη συνέντευξη Τύπου η υπουργός Πολιτισμού. «Πριν από λίγο πληροφορήθηκα μια δήλωση που έκανε η κυρία Μενδώνη και πρώην προϊσταμένη μου για το άτομό μου. Δύο πράγματα θα ήθελα να επισημάνω. Πρώτα από όλα οφείλω να πω ότι θεωρώ την κυρία Μενδώνη μία επαρκέστατη -στη δουλειά της- υπουργό, με την οποία είχαμε μία πάρα πολύ καλή συνεργασία. Αυτό είναι η προσωπική μου άποψη» ανέφερε ο κ. Λιγνάδης. «Από εκεί και πέρα, για το δεύτερο που θα ήθελα να σας πω, είναι το εάν είμαι επικίνδυνος άνθρωπος, είτε στη ζωή μου είτε πολλώ δε μάλλον στη δουλειά μου, νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να περιμένουμε να το αποφασίσει η ιστορία και άλλοι θεσμοί. Να μην προεξοφλούμε και να μην προδικάζουμε. Και σίγουρα όχι στο λαϊκό δικαστήριο που έχει στηθεί εδώ και ημέρες» ανέφερε ο σκηνοθέτης – ηθοποιός.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...