Έφυγε από τη ζωή ο Τόλης Βοσκόπουλοος

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο με την είδηση του θανάτου του Τόλη Βοσκόπουλου.

Μετά από προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια ο «πρίγκιπας» του ελληνικού πενταγράμμου πέθανε σε ηλικία 81 χρονών.

voskopoulos cover scaled 1

Ο Απόστολος Βοσκόπουλος γεννήθηκε στην Κοκκινιά στον Πειραιά στις 26 Ιουλίου 1940 από Μικρασιάτες γονείς. Ήταν το δωδέκατο παιδί της οικογένειας Βοσκόπουλου και το μοναδικό αγόρι που προοριζόταν να αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση και να γίνει μανάβης αλλά εκείνος είχε άλλα σχέδια. Κάπως έτσι ξεκίνησε η πορεία της ζωής και της καριέρας του Τόλη Βοσκόπουλου.voskopoulos05

Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1958, σε ηλικία 18 ετών σε σκηνοθεσία Θάνου Τράγκα, και πέντε χρόνια αργότερα, το 1963, έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο.

60Μπήκε στη δισκογραφία με το τραγούδι Βήμα-βήμα του αξέχαστου μουσικοσυνθέτη Λυκούργου Μαρκέα. Η καθιέρωσή του στο πεντάγραμμο ήρθε με την Άγωνία τη σημαδιακή χρονιά του 1968 (σύνθεση Γιώργου Ζαμπέτα) που μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα ξεπέρασε τις 300.000 πωλήσεις, ένα άπιαστο νούμερο για εκείνη την εποχή.E6pMgQNWQAE638d

«Ο Τόλης είναι γεννημένος θεατρίνος. Ανεβαίνει στην πίστα και την καταπίνει όλη. Γιατί η πίστα όταν ανεβαίνεις σου λέει: φάε με για θα σε φάω. Να ξηγιόμαστε. Μεγάλος εργάτης ο Βοσκόπουλος, ο μεγαλύτερος», είχε αναφέρει στη βιογραφία του ο Γιώργος Ζαμπέτας.

40

Είχε ένα εντυπωσιακό φάσμα συνεργασιών, ερμηνεύοντας τραγούδια του Γιώργου Ζαμπέτα, του Μίμη Πλέσσα, του Άκη Πάνου, του Θανάση Πολυκανδριώτη, του Μάριου Τόκα, του Γιάννη Πάριου, του Γιώργου Κατσαρού, του Κώστα Βίρβου, του Φοίβου και πολλών άλλων.

Στην ιστορία έχει μείνει η συνεργασία του με τον Στράτο Διονυσίου. Μάλιστα όταν οι 2 καλλιτέχνες τραγουδούσαν στη Θεσσαλονίκη ένα απόγευμα αποφάσισαν να πάνε να παίξουν μπιλιάρδο. Η αγάπη του κόσμου για τα λαϊκά είδωλα ήταν τόσο μεγάλη που μέσα σε λίγη ώρα έξω από τη καφετέρια είχαν μαζευτεί χιλιάδες θαυμαστές με αποτέλεσμα να χρειαστεί η συνδρομή της αστυνομίας προκειμένου να μπορέσουν να βγούν από το μαγαζί.

Για παραπάνω από 35 χρόνια όλες του οι εμφανίσεις ήταν sold-out με τον Πρίγκιπα να αποθεώνεται από τους φανατικούς θαυμαστές. Τραγούδια-επιτυχίες όπως «Δυο καρδιές», «Το φεγγάρι πάνωθέ μου», «Μα εγώ αγαπώ μία», «Και εσύ θα φύγεις», «Γλυκά πονούσε το μαχαίρι», «Οι άντρες δε μιλούν πολύ», «Άιντε στην υγειά της», «Αδέλφια μου, αλήτες, πουλιά», «Ανεπανάληπτος», «Πριν χαθεί το όνειρο μας», «Της Χελιδονούς το ρέμα», «Τσιγγάνα για χατίρι σου», «Ψύλλοι στα αφτιά μου», «Μου χρωστάει μια αγάπη η ζωή» και πόσα άλλα, όλα αγαπημένα, ακόμα και από κείνους που δεν λάτρεψαν το Βοσκόπουλο. Γιατί ο Βοσκόπουλος αμφισβητήθηκε πολύ. Όμως, τι είδωλο θα ‘ταν αν δεν είχε παράφορες και ακραίες τόσο αγάπες, όσο και αντιπάθειες;

Τη δεκαετία του 1980 ο Τόλης Βοσκόπουλος θα καθιερωθεί ως Πρίγκιπας του ελληνικού τραγουδιού με φανατικούς θαυμαστές που κάνουν κάθε δίσκο του χρυσό και πλατινένιο ενώ παράλληλα κάνουν κράτηση στα κέντρα που εμφανίζεται με το μήνα προκειμένου να εξασφαλίσουν προνομιακή θέση, κοντά στο είδωλο τους.

Το 2000 βραβεύτηκε από τα βραβεία ΠΟΠ ΚΟΡΝ (μετέπειτα Αρίων) για την συνολική προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι.

Το 2005 τραγούδησε σε 5000 άτομα στο φρούριο της Κέρκυρας και τα έσοδα από τη συναυλία πήγαν για φιλανθρωπικό σκοπό.

Το 2011 έπειτα από τριετή απουσία από την αθηναϊκή νύχτα δέχτηκε την πρόταση του Αντώνη Ρέμου και εμφανίστηκε μαζί του στη μουσική σκηνή Διογένης στην Αθήνα, ένα σχήμα που αποτέλεσε το talk of the town της χρονιάς.

Το καλοκαίρι του 2013 ο Τόλης Βοσκόπουλος επέστρεψε στον Πειραιά, στην πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Σε μια συγκινητική συναυλία στο Βεάκειο Δημοτικό Θέατρο τραγούδησε στον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί εκεί από νωρίς για να καταφέρει να εισέλθει μιας και τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς ο καλλιτέχνης βραβεύτηκε από τον δήμαρχο Πειραιά Βασίλη Μιχαλολιάκο για τη προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι: «τον τόπο που γεννιέσαι και μεγαλώνεις τον κουβαλάς πάντα μέσα στην ψυχή σου, όπου κι αν βρεθείς. Μόνο συγκίνηση και βαθιά χαρά νοιώθω που επιστρέφω στον Πειραιά, που αγαπώ και έχω τόσες αναμνήσεις» δηλώνει ο Τόλης Βοσκόπουλος.2406 VOSKOPOYLOS GKEREKOY ME TIN KORI TOYS MARIA KERKIRA 27042003

Μια βραδιά γεμάτη συγκινήσεις. Μια ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν ανέβηκε στη σκηνή μαζί του ο Μίμης Πλέσσας ο οποίος δήλωσε: «δεν έκανα τίποτε άλλο από το να χειροκροτώ ένα συγκλονιστικό καλλιτέχνη».

Η συνάντηση αυτή των δύο καλλιτεχνών στη σκηνή μετά από 40 χρόνια ήταν μόνο η αρχή αφού τον χειμώνα του ιδίου έτους ένωσαν τις δυνάμεις τους παρουσιάζοντας τη μουσική παράσταση «και να που ξανασυναντιόμαστε» σε γνωστό νυχτερινό κέντρο των Αθηνών.

otan gnorise ti laskari xechase spiti kai doyleia 2

Πλούσιο είναι και το έργο του ως συνθέτης. Μερικοί καλλιτέχνες που ΄χουν ερμηνεύσει τραγούδια του είναι: Δούκισσα, Μαρινέλλα, Στράτος Διονυσίου, Αντώνης Ρέμος, Νότης Σφακιανάκης. Το 1971 έγραψε τη σύνθεση του τραγουδιού Αδέλφια μου αλήτες πουλιά το οποίο ερμήνευσε ο Γιάννης Βογιατζής και κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, ενώ μετείχε στο ίδιο φεστιβάλ την επόμενη χρονιά ο ίδιος, τραγουδώντας το Ξανθή αγαπημένη Παναγιά, τραγούδι που όπως είχε ειπωθεί τότε το έγραψε για τη Ζωή Λάσκαρη, η οποία ήταν παρούσα στο ακροατήριο της εκδήλωσης. Το 1976 όταν ο Στράτος Διονυσίου κρίθηκε αθώος από τις δικαστικές αρχές του έγραψε το πολύ γνωστό τραγούδι με τίτλο Αποκοιμήθηκα το οποίο έγινε μεγάλη επιτυχία κι το τραγούδησε κι ο ίδιος ο Βοσκόπουλος σε δίσκο του το 1985.

Έχει πρωταγωνιστήσει αλλά και συμμετάσχει σε πάρα πολλές θεατρικές παραστάσεις δίπλα σε ιερά τέρατα της ηθοποιίας όπως ο Βασίλης Αυλωνίτης, η Βλαχοπούλου, η Βασιλειάδου, ο Κώστας Χατζηχρήστος κ.ά. Από τις πιο μεγάλες επιτυχίες του ήταν τα μιούζικαλ: elenasdiary blog 104288901 300610247646455 3971633941336315289 n «Οι εραστές του ονείρου» (1972 μαζί με τη Ζωή Λάσκαρη), «Τραγούδα θεατρίνε» (1978 μαζί με τη Μαρία Αλιφέρη), «Ήρθες σαν όνειρο» (1998 μαζί με την Άντζελα Γκερέκου), όπου το θεατρικό σενάριο είναι στηριγμένο στον τρόπο γνωριμίας τους.

5976 BOSKOPOYLOS GEREKOY 1998

Στην ιστορία έχει μείνει το ειδύλλιο του με την τραγουδίστρια Δούκισσα της οποίας ήταν μουσικός και παρτενέρ της αλλά και με τη γνωστή ηθοποιό Ζωή Λάσκαρη με την οποία έπαιξαν μαζί στο θρυλικό μιούζικαλ Εραστές του ονείρου.

Ο Τόλης έχει κάνει τέσσερις γάμους. Παντρεύτηκε πρώτα τη Στέλλα Στρατηγού (1960 – 1965), ύστερα την Μαρινέλλα (1973 – 1981),

111c47eee04e6db1bb3a68ca1a4fe8cdμετά την Τζούλια Παπαδημητρίου, με την οποία έχει μία κόρη, τη Χαρά (1986) (η οποία το 2021 αναγνωρίστηκε επισήμως από το δικαστήριο ότι δεν είναι η κόρη του) (1990 – 1996) και την πρώην ηθοποιό και πρ. Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και Στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας Άντζελα Γκερέκου (παντρεύτηκαν στις 2 Αυγούστου 1996 στην Κέρκυρα με κουμπάρο τον δημοσιογράφο Τέρενς Κουίκ).4839803 Με τη Γκερέκου έχουν μία κόρη, τη Μαρία, που γεννήθηκε το 2001.

Δισκογραφία:

1967 – Αναμνήσεις

1968 – Αγωνία

1970 – Αδέλφια μου αλήτες πουλιά

1970 – Σε ικετεύω

1971 – Μια αγάπη

1972 – Στιγμές αγάπης

1972 – Στοιχηματίζω

1972 – Τόλης Βοσκόπουλος

1973 – Αγόρι μου (Συνθέτης 4 τραγουδιών)

1973 – Ας είμαστε ρεαλιστές

1974 – Μαρινέλλα Βοσκόπουλος

1974 – Εγώ κι εσύ

1975 – Εγώ τι έχω και τι θάχω

1976 – Άλλη μια φορά (Συνθέτης 3 τραγουδιών)

1976 – Όταν τραγουδώ

1976 – Σμυρνέϊκα και Λαϊκά

1977 – Είναι το κάτι που μένει

1977 – Οι αναμνήσεις ξαναγυρίζουν

1978 – Τραγούδα θεατρίνε

1979 – Μέρα νύχτα παντού

1980 – Τόλης Βοσκόπουλος 80

1981 – Για όλους (Συνθέτης 9 τραγουδιών)

1981 – Καρδιά μου μόνη

1982 – Δε θέλω να θυμάμαι

1983 – Είσαι δικιά μου

1984 – Περασμένες μου αγάπες

1985 – Αυτά που τραγουδήσαμε (Συμμετοχή 3 τραγούδια)

1985 – Τότε Ο ΔΙΣΚΟΣ ΜΕ ΟΝΟΜΑΣΙΑ [ΤΟΤΕ] ΕΙΧΕ ΗΧΟΓΡΑΦΗΘΕΙ ΤΟ 1960

1985 – Τώρα

1985 – Τα Λαϊκά της νύχτας (Συμμετοχή 5 τραγούδια)

1986 – Αμέτρητα γιατί

1987 – 16 από τα ωραιότερα τραγούδια μου

1987 – Ατέλειωτο ερωτικό ταξίδι

1988 – Οι Μεγαλύτερες Επιτυχίες του

1989 – Μεγάλες Ερμηνείες

1989 – Οι Μεγαλύτερες Επιτυχίες του Νο 2

1990 – Για πάντα

1990 – Να κάνουμε έναν έρωτα όλο τρέλα

1990 – Όλη η αλήθεια

1990 – Επιτυχίες Α΄προβολής

1991 – Στάζεις έρωτα

1992 – Εγώ κι εσύ

1993 – Εγώ κι εσύ Όλες οι Μεγάλες Επιτυχίες

1993 – Κοντά σου εγώ

1994 – Τα κλασικά του Τόλη

1995 – Ανεπανάληπτος

1995 – Τα Ερωτικά

1995 – Τα πρώτα μου τραγούδια 1966 – 1971

1996 – 16 Ζεϊμπέκικα

1996 – Μάτια φεγγάρια

1996 – Τότε Τα πρώτα μου τραγούδια

1997 – Εγώ αγαπώ μόνο μία

1998 – Ήρθες σαν όνειρο

1999 – Η νύχτα γέμισε με φως

2000 – Οι Μεγαλύτερες επιτυχίες του

2000 – Τα Ερωτικά

2001 – Live 2000 – 2001

2002 – Η σωστή απάντηση

2000 – Οι Μεγαλύτερες επιτυχίες του Νο 2

2002 – Τραγουδά Βοσκόπουλο

2003 – Καλή σου τύχη

2003 – 30 Χρόνια τραγούδι Μια αγάπη μια ζωή (1970-2000)

2005 – Αντίθετο ρεύμα

2006 – Αναμνήσεις (Συλλογή 4 Cd)

2006 – 14 Μεγάλα τραγούδια

2006 – Ανθολογία 1970-2001 (Συλλογή 4 Cd)

2006 – Στης ζωής μου τις στράτες (2 Cd Live & Studio)

2007 – Να με κοιτάς στα μάτια

2007 – Χρυσή δισκοθήκη

2008 – Στο πέρασμα του χρόνου

2008 – Χρυσή δισκοθήκη Νο 2

2009 – 60 Μεγάλες Επιτυχίες (4 Cd)

2009 – Το λαϊκό τραγούδι Νο 7

2009 – Τόλης Βοσκόπουλος

2009 – Οι Μεγάλες Επιτυχίες (3 Cd)

{{-PCOUNT-}}113{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ