Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο Μουζουράκης αποκάλυψε πως βάφτισε την κόρη του χωρίς να το πάρει...

Ο Πάνος Μουζουράκης δήλωσε πως βάφτισε την κόρη του...

Δημήτρης Ρούσσος: Ο τραγουδοποιός που πέρασε και από το «The Voice», είναι...

Οταν δεν γράφει τα δικά του τραγούδια, ο Δημήτρης...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που ...

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Κατεδαφίστηκε στα κρυφά το σπίτι της Μαρίας Κάλλας στο Νεοχώρι Μεσσηνίας

Πήγε στράφι ο αγώνας των κατοίκων του Μελιγαλά για να κρατήσουν όρθιο το πατρικό της οικογένειας.

Οργή, θλίψη και πολλά ερωτήματα προκαλεί η αποκάλυψη ότι το πατρικό σπίτι της ντίβας της όπερας Μαρίας Κάλλας στο Νεοχώρι του Μελιγαλά Μεσσηνίας κατεδαφίστηκε εν κρυπτώ λίγο προτού συμπληρωθεί ένας αιώνας από τη γέννηση της κορυφαίας Ελληνίδας υψίφωνης, και μάλιστα χωρίς η είδηση να πάρει την έκταση που θα έπρεπε, αφού ορισμένοι φρόντισαν να το περάσουν στα ψιλά γράμματα!

Ηταν αρχές της δεκαετίας του ’90 όταν οι κάτοικοι του μικρού χωριού και η τότε κοινοτάρχης είχαν ξεσηκωθεί, με σκοπό να σώσουν το πατρικό σπίτι της οικογένειας της Μαρίας Κάλλας. Το διώροφο κτίσμα πέρασε στα χέρια του Δήμου Οιχαλίας, όμως η φθορά του χρόνου και η κρατική αναλγησία το είχαν σχεδόν ισοπεδώσει. Ωστόσο, οι πολίτες του Μελιγαλά είχαν μεριμνήσει για την αγορά του γύρω χώρου και είχαν προχωρήσει στην οργάνωση τακτικών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στη μνήμη της μεγάλης σοπράνο, με επίκεντρο πάντα το ταπεινό αλλά αυθεντικό υλικό κατάλοιπο της πατρικής οικίας.

kallas4

Το πατρογονικό σπίτι της Μαρίας Κάλλας (Καλογεροπούλου) βρέθηκε πολλές φορές στο επίκεντρο των συζητήσεων, ενώ το 2018 διεξήχθη και διαγωνισμός για την επιλογή της εταιρίας που θα αναλάμβανε την επικοινωνία της διαδικτυακής καμπάνιας, η οποία είχε ως σκοπό να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα χρήματα για την αναστήλωση και την αποκατάσταση του σπιτιού στο Νεοχώρι Οιχαλίας.

Ο Δήμος Οιχαλίας ευελπιστούσε, τότε, πως θα συγκέντρωνε τα 200.000 ευρώ που απαιτούνταν για την αποκατάσταση του σπιτιού, ώστε ο χώρος να λειτουργήσει στη συνέχεια ως πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο. Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ…

Ωσπου την Τρίτη, με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο facebook, ο αρχαιολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Πέτρος Θέμελης έκανε γνωστό ότι η κατοικία της παγκοσμίου φήμης σοπράνο είχε μετατραπεί σε έναν σωρό από μπάζα, δημοσιεύοντας και φωτογραφίες του λιθοσωρού. «Το πετρόκτιστο κατάλοιπο της λαϊκής πατρικής κατοικίας κρατούσε μέσα του ερμητικά κλεισμένη τη μνήμη της μεγάλης ντίβας, είχε μεταβληθεί σε μνημείο μέγιστης αξίας που κατανόησαν μέλη της κοινωνίας του Μελιγαλά.

kallas2

Πληροφορήθηκα κατάπληκτος την άνοιξη ότι το αυθεντικό αυτό κατάλοιπο μνήμης κατεδαφίστηκε από τον Δήμο Οιχαλίας για να κτισθεί στη θέση του οικοδόμημα από οπλισμένο σκυρόδεμα (!)» αναφέρει στην ανάρτησή του ο Πέτρος Θέμελης και συμπληρώνει:

«Η εικόνα του λιθοσωρού της κατεδαφισμένης οικίας που αντίκρισα πρόσφατα με συγκλόνισε. Η μνήμη της μεγάλης αοιδού είχε ενταφιασθεί κάτω από τα “μπάζα” του πατρικού ενδιαιτήματος. Ενα απρόσωπο τσιμεντένιο ισόγειο στη θέση του βρισκόταν υπό ανέγερση, με τις μπετόβεργες σε αναμονή για όροφο».

kalls1

Μάλιστα, ο αρχαιολόγος καταλήγει διερωτώμενος αν ρωτήθηκε για την απόφαση η σχετική επιτροπή επιστημόνων που είχε συστήσει ο δήμαρχος Οιχαλίας. Αραγε, ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι φορείς για την κατεδάφιση του ιστορικού αυτού κτίσματος και τι απέγιναν τελικά τα κονδύλια για την αναστήλωσή του;

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...