Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Το 2050 ο μισός πλανήτης θα φορά γυαλιά μυωπίας

Με γοργό ρυθμό εξαπλώνεται πανδημία που ωστόσο περνάει απαρατήρητη...

Baby bloom για τον κανακάρη της Μαρίας Καρλάκη

Διπλό όνομα και νησιωτικό location στο baby bloom του...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Η Τραϊάνα Ανανία για την υγεία του Δημήτρη Κόκοτα

Tην ώρα που η αγωνία για την υγεία του...

O Μανούσος Μανουσάκης «επέστρεψε» στις χαμένες πατρίδες

Ο σκηνοθέτης δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του μπροστά σε παιδιά, απογόνους των Μικρασιατών της Νέας Περάμου

Δεν μπόρεσε να κρατήσει τα δάκρυά του και λύγισε ο Μανούσος Μανουσάκης μπροστά στα δεκάδες παιδιά, απογόνους των Μικρασιατών της Νέας Περάμου, που τον καταχειροκρότησαν.

  • Από τον Νίκο Νικόλιζα

Ηταν μια μέρα γεμάτη συγκίνηση, μουσική αλλά και μνήμες από το ’22 η χθεσινή για τον σπουδαίο σκηνοθέτη, αφού τιμήθηκε από το Λύκειο Νέας Περάμου για τη συνολική προσφορά του στον πολιτισμό. Και μπορεί ο ίδιος να έχει γράψει δεκάδες σενάρια για τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές που πολλές φορές είχαν ως θέμα τη Μικρασιατική Καταστροφή ή τη Γενοκτονία των Ποντίων, αυτή τη φορά όμως ο σπουδαίος σκηνοθέτης στο πρόσωπο των παιδιών του λυκείου αλλά και των γονιών τους είδε την πραγματική Ελλάδα.

manousos manousakis20063
Ξεκούκης και Μανουσάκης στην εκδήλωση

Ανάμεσα στο κοινό

Ηταν λίγο μετά τις 11 το πρωί, όταν καθηγητές, μαθητές και γονείς παιδιών γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Λυκείου Νέας Περάμου. Από νωρίς ο σπουδαίος σκηνοθέτης περίμενε υπομονετικά την ώρα που θα βρεθεί ανάμεσα στο κοινό. Δίπλα του και ο επιστήθιος φίλος του Πέτρος Ξεκούκης, ο οποίος είναι ένας από τους βασικούς ηθοποιούς σε σχεδόν όλα τα σίριαλ που ο ίδιος σκηνοθετεί από τη δεκαετία του ‘90.

manousos manousakis20062
Ο σκηνοθέτης παρακολουθεί τα παιδιά του λυκείου της Νέας Περάμου στο θεατρικό που ετοίμασαν

Δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα που ο Πέτρος Ξεκούκης κατάφερε να πείσει τον σπουδαίο σκηνοθέτη για να κάνει τηλεοπτικά γυρίσματα των σειρών του στη γενέτειρα πόλη του, τα Μέγαρα, όπως συνέβη με το «Κόκκινο ποτάμι». Λίγη ώρα μετά, και ενώ στην αίθουσα βρίσκονται πανεπιστημιακοί καθηγητές, η διευθύντρια του σχολείου Φανή Σκληρού, που είχε και την επιμέλεια της τιμητικής εκδήλωσης, ζητεί από τον σκηνοθέτη να πάνε μαζί στην αίθουσα. Μαθητές, γονείς και καθηγητές με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα ζεσταίνουν το κλίμα.

Πολιτισμός

«Επιλέξαμε τον κ. Μανουσάκη για να κλείσουμε αυτή τη σχολική χρονιά, γιατί με όσα έχει κάνει στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο έχει μεταλαμπαδεύσει τον πολιτισμό. Ο Μανουσάκης είναι συνώνυμος του πολιτισμού» λέει η κυρία Σκληρού από το βήμα, ενώ ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης ευχαριστεί τους παρευρισκομένους για την τιμητική εκδήλωση που οργάνωσαν προς τιμήν του. Λίγη ώρα αργότερα, και ενώ παιδιά του σχολείου παραδίδουν στον σκηνοθέτη τιμητική πλακέτα για τη συνολική προσφορά του μαζί με ένα μπουκέτο λουλούδια, η διευθύντρια του σχολείου ζητεί από τον κ. Μανουσάκη να παρακολουθήσουν μαζί τη βραβευμένη ταινία του σχολείου που θέμα έχει τους πρώτους κατοίκους της Νέας Περάμου και τον ξεριζωμό τους το 1922.

manousos manousakis20061

Η μουσική, τα πλάνα, το παίξιμο των παιδιών στην ταινία κάνουν τον Μανούσο Μανουσάκη πολλές φορές να χαμηλώσει το πρόσωπό του και να σκουπίσει τα δάκρυά του, που αυθόρμητα του έρχονται από τη συγκινησιακή φόρτιση. Ο ίδιος μετά το τέλος της εκδήλωσης χειροκροτεί με πάθος τα παιδιά του λυκείου της Νέας Περάμου «που με τόσο ζήλο συμβάλλετε στη συνέχιση της ζωντανής Ιστορίας μας», όπως ανέφερε ο ίδιος. Λίγο πριν από το τέλος της εκδήλωσης μαθητές παίζουν θεατρικό ξυπνώντας μνήμες από τα χρόνια του ’22 της Μικρασιατικής Καταστροφής, ενώ τραγουδούν και τραγούδια που έφεραν οι παππούδες τους από τις χαμένες πατρίδες!

manousos manousakis2006
Ο Μανούσος Μανουσάκης συγκινημένος δίπλα στην διευθύντρια του σχολείου Φανή Σκληρού

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...