Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Γιάννης Παπακώστας: Θλίψη για τον θρυλικό επιχειρηματία της εστίασης που «έφυγε» σε ηλικία 78 ετών

Στα μαγαζιά του «τάισε» από την Αλίκη Βουγιουκλάκη έως τη Μονσερά Καμπαγιέ και από τον Μίκι Ρουρκ έως τον Σιλβέστερ Σταλόνε

Με τον θάνατο του Γιάννη Παπακώστα κλείνει ακόμα ένα κεφάλαιο αυτοδημιούργητων και πολυμήχανων επιχειρηματιών, που με την εργατικότητά τους και το ελληνικό δαιμόνιο έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα από το Μανχάταν ως τα στενάκια του Ψυρρή, στήνοντας περισσότερα από 10 μαγαζιά.

  • Από τον Δημήτρη Λυμπερόπουλο

Τα θεωρούσε όλα «παιδιά» του, μαζί με τους τρεις λεβέντες γιους του, τους Γιώργο, Φάνη και Θανάση Παπακώστα, που τους είχε παραδώσει τη σκυτάλη και ήταν περήφανος για την επιτυχία του μαγαζιού τους Burger Joint.

Με όπλα το ταλέντο στην απλότητα των ιταλικών γεύσεων, το χιούμορ και την αυθεντικότητά του δημιούργησε μαγαζιά που έγιναν στέκια και έγραψαν ιστορία στο αθηναϊκό nightlife, σημείο συνάντησης πολιτικών και σταρ, ενώ ο ίδιος κατάφερε και έγινε φίλος διεθνών προσωπικοτήτων.

giannis papakostas191231
Με τον Παναγιώτη Φασούλα

Οικογένεια και παλιοί φίλοι αποχαιρέτησαν τον Γιάννη Παπακώστα συγκινημένοι αλλά και περήφανοι για ό,τι κατάφερε και έφτιαξε από το μηδέν, την περασμένη Δευτέρα στην Παναγία Φανερωμένη, στη Βουλιαγμένη. Τη δυσάρεστη είδηση γνωστοποίησε ο γιος του, γνωστός σεφ Γιώργος Παπακώστας, στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media, αναφέροντας, μεταξύ άλλων: «Σήμερα ήρθε η μέρα που από μικρό παιδί απέφευγα ακόμα και να σκεφτώ. Σήμερα έφυγε ο ήρωάς μου! Ο Batman μου, ο 007 μου, ο Corleone. Εχουν περάσει λίγες ώρες και ήδη αισθάνομαι ότι είμαι ένας άλλος άνθρωπος. Ενας άνθρωπος που του πήραν το μεγαλύτερο κομμάτι του εαυτού του. Ο μπαμπάς αγαπήθηκε από πάρα πολύ κόσμο και κάθε φορά που χτυπάει το τηλέφωνο συνειδητοποιώ ότι το κενό που αφήνει είναι τεράστιο. Σας ευχαριστώ όλους για τη θέση που έχετε στην καρδιά σας για τον άρχοντα John Pappas».

Στα μέσα της δεκαετίας του ‘50 ο νεαρός από την Αράχοβα Ναυπακτίας Γιάννης Παπακώστας είχε μεγάλα όνειρα, χωρίς ακριβώς να διαισθάνεται την επιτυχία του και το άστρο του, όπως όλοι οι αυτοδημιούργητοι επιχειρηματίες που διακρίθηκαν στην Αμερική. Ανδρας πια αποφασίζει να αφήσει το χωριό του και κατεβαίνει στην Αθήνα για να κατακτήσει το όνειρό του, κάνοντας πολλές δουλειές για να μαζέψει χρήματα για την άλλη όχθη του Ατλαντικού.

giannis papakostas191232
Ο Γιάννης Παπακώστας

Τελικά το 1967 μεταναστεύει στις ΗΠΑ, όπως πολλοί άλλοι φιλόδοξοι και εργατικοί νεαροί της εποχής. Στο Αμέρικα ο Γιάννης γίνεται John και το Παπακώστας Papas. Δουλεύει σκληρά ως ηλεκτρολόγος και λαντζέρης. Το 1972 με ό,τι λεφτά είχε συγκεντρώσει αγοράζει το πρώτο του εστιατόριο, το Green Kitchen, δίπλα στο θρυλικό Studio 54, επειδή τα πλακάκια της κουζίνας ήταν πράσινα. Το εστιατόριο ήταν στην 54η Οδό, λειτουργούσε 24 ώρες το 24ωρο και μετά το clubbing τρώνε εκεί όλοι οι σταρ της εποχής: τα μέλη των Rolling Stones, ο Σιλβέστερ Σταλόνε, ο Μίκι Ρουρκ, η Μπρουκ Σιλντς, ο Αντι Γουόρχολ, αλλά και Ελληνες, όπως ο Ντίμης Κρίτσας, η Ιλεάνα Μακρή, ο Παμίνος Αναστασόπουλος… Μέχρι το 1985 τα Green Kitchen έχουν γίνει 12, αλλά ο John Papas έχει αποκτήσει οικογένεια.

Πουλάει όλα τα μαγαζιά του -εκτός από το πρώτο- και επιστρέφει στην Ελλάδα για να μεγαλώσουν τα παιδιά του, αποφασισμένος να επενδύσει στον τόπο του… Στην Αθήνα αντιλαμβάνεται πρώτος στα 80s την ομορφιά της αθηναϊκής ριβιέρας. Αγοράζει μαγαζιά στην πλαζ του ΕΟΤ στη Βάρκιζα και στήνει το Bio-Bio και το Penthouse σε συνεργασία με τον Μάκη Σαλιάρη. Ομως γίνεται γνωστός στα 90s με το Casa di Pasta, το ιταλικό εστιατόριο που άνοιξε στο Κολωνάκι, με τα φρέσκα ζυμαρικά, σεφ τον Ιταλό Ντομένικο Ελέζα και την επώνυμη πελατεία. Σε χρόνο dt επεκτείνει το Casa di Pasta στα βόρεια και τα νότια προάστια, με μαγαζιά στέκια πολιτικών, ηθοποιών και δημοσιογράφων. Αν τα τραπέζια τους είχαν στόμα και μιλούσαν, θα διηγούνταν απίστευτα περιστατικά με ίντριγκες και έρωτες.

giannis papakostas19123
Με τον υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Γείτονα

Πάντα στην υποδοχή ο ίδιος ο τελειομανής επιχειρηματίας, να επιβλέπει τα πάντα, από την κουζίνα ως τα λουλούδια στα τραπέζια… Μάλιστα πρωτοπορεί και στις δημόσιες σχέσεις, καθώς προσλαμβάνει μόνιμο φωτογράφο στα μαγαζιά του και φωτογραφίζει όλους τους επωνύμους – από την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, τον Νίκο Κούρκουλο ως τον σχεδιαστή μόδας Πολατώφ που συνοδεύει τη σταρ της όπερας Μονσερά Καμπαγιέ, τον Γιώργο Γεννηματά με τη Μιμή Ντενίση, και σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ με τους Κατσιφάρα, Γείτονα, Αλευρά…

Το ένστικτό του και η διαίσθησή του τον oδηγούν στα στενάκια του Ψυρρή, την περιοχή που έκανε μόδα με το θρυλικό Cubanita με τα περίφημα mohito (καλλιεργούσαν σε γλάστρες μέντες και βασιλικούς στην ταράτσα), ενώ οι σερβιτόροι φορούσαν κόκκινα T-shirts με τον Τσε Γκεβάρα. Στο μαγαζί χόρευαν πανέμορφες χορεύτριες και συγκροτήματα που έφερνε απευθείας από την Κούβα, αλλά την παράσταση έκλεβε η φωτογραφία του με τον Φιντέλ Κάστρο, όπου ο Παπακώστας είναι αγκαλιά με τον Φιντέλ κρατώντας αμφότεροι πούρα! Στον χορό της τότε επιτυχίας του ακολουθεί το Red Marrakesh, που μαθαίνει στους κοσμικούς τον ναργιλέ, και το Silver Star, η καλοκαιρινή Cubanita, που κάηκε και ήταν η αρχή του τέλους της αυτοκρατορίας του…

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...