Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Γιώργος Αγγελόπουλος – Δήμητρα Βαμβακούση: Ταξίδι στη Σκιάθο

Η Δήμητρα Βαμβακούση και ο Γιώργος Αγγελόπουλος έκαναν ένα...

Η πιο δύσκολη επέτειος γάμου για Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον

Την πιο δύσκολη επέτειο γάμου της ζωής τους γιόρτασαν...

Νίκος Ορφανός: Πατέρας για δεύτερη φορά – Γέννησε η σύζυγός του

Γονείς για δεύτερη φορά έγιναν ο Νίκος Ορφανός και...

Στο Vault η Καβογιάννη, παρέα με την «Καβογιάννη»

Την παράσταση «Elizadeth», σε διασκευή και σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά,...

Νατάσα Καραμανλή: Η φιλία της με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων

Η σχέση ζωής της Νατάσας Καραμανλή με τον θρύλο του κρητικού τραγουδιού Λουδοβίκο των Ανωγείων

Μια φιλία ζωής γράφει συνεχώς και νέα κεφάλαια. Ο λόγος για τη φιλία που διατηρεί χρόνια τώρα η Νατάσα Καραμανλή με τον τραγουδοποιό και θρύλο του κρητικού τραγουδιού, τον Λουδοβίκο των Ανωγείων. Αυτή τη φορά η σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού απόλαυσε στην Genesis Gallery την έκθεση «Ιχνηλατώντας το φως» του Λουδοβίκου των Ανωγείων, που είναι συνάμα και υπέροχος ζωγράφος.

  • Aπό τη Βίβιαν Μπενέκου

Ο Γεώργιος Δραμουντάνης, γνωστός με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Λουδοβίκος των Ανωγείων, είναι τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός, συγγραφέας και ζωγράφος. Γεννήθηκε στα Ανώγεια Ρεθύμνου στην Κρήτη το 1951 και ως ζωγράφος έχει παρουσιάσει έργα του σε προσωπικές εκθέσεις στην Αθήνα και την Κρήτη. Η Νατάσα Καραμανλή γνωρίστηκε με τον Λουδοβίκο κοντά στο 2000 και από τότε και μετά οι δυο τους κρατούν ζωντανή πάντοτε τη φλόγα της φιλίας τους. Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, να λείπει εκείνη από τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του αγαπημένου της.

Βρέθηκε στην γκαλερί προχθές το απόγευμα, φορώντας μια ωραία γκρι λευκή μακριά ζακέτα, τύπου μαντό, και μαύρο παντελόνι σίγκαρετ. Φωτογραφήθηκε με τον φίλο της και συνομίλησε μαζί του για τα έργα του. Η Νατάσα συχνά πυκνά βρίσκεται στην Κρήτη, στηρίζοντας ό,τι κάνει ο Λουδοβίκος, συναυλίες, εκδηλώσεις και άλλα. Ολα αυτά, συνήθως, ινκόγκνιτο. Η τελευταία φορά πριν από την έκθεση που εθεάθη δημοσίως στα Ανώγεια ήταν το 2014. Είχε παρευρεθεί σε γλέντι με τσικουδιές και τραγούδι που οργάνωσε ο δημοφιλής καλλιτέχνης. Οι ινκόγκνιτο επισκέψεις της στη λεβεντογέννα Κρήτη και τα γλέντια μακριά από τα φλας, όμως, είναι πολλές, και οι Ανωγειανοί την αγαπούν πολύ.

karamanli230241
Τα γέλια των δύο φίλων στην έκθεση ζωγραφικής

Η γιατρός κατάφερε να κερδίσει τους Κρητικούς από την πρώτη κιόλας επίσκεψή της στο νησί, το καλοκαίρι του 2000, με τον σύζυγό της, τότε πρόεδρο της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή. Η σύζυγος Καραμανλή συνηθίζει, επίσης, να επισκέπτεται το νησί τον Ιούλιο, στη γιορτή του αγίου Υακίνθου, του ορθόδοξου αγίου των ερωτευμένων, όπως πολλοί θέλουν να τον θεωρούν, διότι ο Λουδοβίκος των Ανωγείων έχει δημιουργήσει εκδηλώσεις, με τον τίτλο Υακίνθεια. Μάλιστα σε μια τέτοια κρητική μάζωξη η Νατάσα Καραμανλή έβαλε στο τηλέφωνο να ακούσει ο πρώην πρωθυπουργός, που βρισκόταν στην Αθήνα, ένα κοινό αγαπημένο τους τραγούδι του Λουδοβίκου, με τον τίτλο «Ποιο το χρώμα της αγάπης».

Προχθές όμως το ραντεβού τους ήταν στην ενδιαφέρουσα έκθεση ζωγραφικής του ίδιου. «Εγκαινιάζοντας τη νέα, μαγευτική αίθουσα τέχνης, ο Γιώργος Τζάνερης με τίμησε με την πρώτη έκθεση του νέου χώρου της νέας εποχής της Genesis Gallery! Και είναι μεγάλη τιμή που η κυρία Ντόρα Ηλιοπούλου – Ρογκάν, δρ ιστορικός της τέχνης – τεχνοκριτικός Οfficier des Arts et Lettres, ανέλαβε να ερμηνεύσει με ένα υπέροχο ποιητικό κείμενο την παρούσα ενότητα των έργων μου δίνοντας τον τίτλο “Ιχνηλατώντας στο φως”» δήλωσε για την έκθεσή του ο τραγουδοποιός.

karamanli23024
Η Νατάσα Καραμανλή σε γλέντι στα Ανώγεια το 2014

«Εμπνευσμένος και χαρισματικός ο τρόπος που ο προικισμένος καλλιτέχνης, όντως, εντοπίζει και ιχνηλατεί ευρηματικά -μέσα από το φως – χρώμα και αντίστροφα- τη μεταφυσική τους υπόσταση, διεγείρει ουσιαστικά όχι μόνο τη φαντασία μας αλλά και τον ψυχισμό μας. (…) Οι ανεξίτηλες αναμνήσεις του χαρισματικού δημιουργού προκαλούν ανθεκτικές στον χρόνο εντυπώσεις ακόμη και στον μη ιδιαίτερα εξοικειωμένο με την τέχνη επισκέπτη. (…) Απλά, ευτελή πινέλα μετουσιώνονται μέσα από την ίδια την ψυχή του Λουδοβίκου σε μεταφυσικές, κινητήριες δυνάμεις. Οικογενειακές φωτογραφίες, θησαυρίσματα ψυχής μεταμορφώνονται εκ των “ένδον” σε ανθεκτικά στον χρόνο “μνημεία”.

Το λιγοστό κόκκινο κρασί που απόμεινε στη διάφανη γυάλινη κανάτα, το στιλπνό κόκκινο φλιτζάνι μετουσιώνεται άμεσα σε υποβλητική, μεταφυσική παρουσία, μια απλή, παραδοσιακή λάμπα πετρελαίου μεταμορφώνεται σε φάρο πολυσήμαντων και πάντοτε υπαινικτικών μηνυμάτων… Το κάθε αντικείμενο μετουσιώνεται σε “φάρο” ζωής, με τον πιο υπαινικτικό και ουσιαστικά ποιητικό τρόπο» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ιστορικός τέχνης Ντόρα Ηλιοπούλου – Ρογκάν για τα έργα του «ποιητή» Λουδοβίκου των Ανωγείων, όπως χαρακτηρίζει η ίδια τον καλλιτέχνη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

«Τρέλανε» τη Σολωμού η Τζολί

Μπροστά στην Αντζελίνα Τζολί ούτε η Μαρία Σολωμού μένει...

Απατημένος μεγαλογιατρός τσάκωσε την άπιστη σύζυγό του με κυβερνητικό

Ο πολύπαθος χώρος της υγείας δεν συνταράσσεται μόνο από...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από τον Μιχόπουλο

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...