Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Βίκυ Χατζηβασιλείου: Ρούχα από δεύτερο χέρι; Ποτέ!

Δεν φοράει ποτέ ρούχα από δεύτερο χέρι η Βίκυ...

Η ηθοποιός Εφη Παπαθεοδώρου είπε «αντίο» στον ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζει Νέα Αριστερά

Είπε «αντίο» στον ΣΥΡΙΖΑ και στέκεται στο πλάι του...

Σάσα Μπάστα: Ποιους τσάκωσε ο φακός στα γενέθλια της τραγουδίστριας

Glamorous γενέθλια για τη Σάσα Μπάστα. Η γνωστή τραγουδίστρια...

Μαρίνα Σάττι: Αποχαιρετιστήριο Eurojackpot πάρτι σε κατάστημα ΟΠΑΠ

Λίγες ημέρες πριν την αναχώρησή της για το Μάλμε...

Διπλό «χτύπημα»

❱❱ Ο συνδυασμός νέας, ελάχιστα επεμβατικής τεχνικής με θρομβόλυση μειώνει το οίδημα από αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιοΠιο κοντά στην πρόληψη του θανάτου ύστερα από Αιμορραγικό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ) βρίσκονται οι επιστήμονες, που συνδύασαν τη θρομβόλυση (με την ουσία αλτεπλάση) με μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική απομάκρυνσης του αίματος από τον εγκέφαλο με τη βοήθεια καθετήρα. 

Με τη συνδυαστική μέθοδο, οι ειδικοί πέτυχαν τη μείωση του οιδήματος στον εγκέφαλο, βελτιώνοντας σημαντικά την πρόγνωση των ασθενών.

Στα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια, που αντιστοιχούν στο 20% του συνόλου των εγκεφαλικών, ένα αιμοφόρο αγγείο σπάει στον εγκέφαλο και αιμορραγεί σχηματίζοντας αιμάτωμα.

«Ξέρουμε, από μελέτες τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα, ότι οι ενδοκρανιακοί θρόμβοι είναι τοξικοί για τον εγκεφαλικό ιστό. Η τοξικότητα του αίματος προκαλεί οίδημα στον εγκέφαλο, το οποίο, σε συνδυασμό με την αρχική εγκεφαλική αιμορραγία, έχει ως αποτέλεσμα κακές εκβάσεις, όπως προβλήματα στη βάδιση, στην ομιλία, ακόμη και παράλυση» τόνισε ο επικεφαλής της μελέτης W. Andrew Mould, MPH, διευθυντής του Τμήματος Τραυματισμών Εγκεφάλου στο Johns Hopkins University.

Aν και προκαταρκτική (φάσης 3, με τη συμμετοχή 500 ασθενών), η μελέτη που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο της Αμερικανικής Ενωσης Εγκεφαλικών Επεισοδίων, το οποίο διεξάγεται στη Χαβάη, είναι πολλά υποσχόμενη, καθώς επιβεβαίωσε τα ευρήματα της προηγούμενης (φάση 2) μελέτης τους, στην οποία φάνηκε ότι όσο πιο πολύ αίμα απομακρύνεται από τον εγκέφαλο τόσο μεγαλύτερη είναι η μείωση του οιδήματος – γεγονός κομβικής σημασίας για την επιβίωση των ασθενών και τη μείωση των αναπηριών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάθε αύξηση του όγκου του εγκεφάλου κατά 10ml εξαιτίας οιδήματος αυξάνει κατά 25% την πιθανότητα ενός ασθενούς να πεθάνει σε διάστημα 30 ημερών και κατά 15% τις πιθανότητες θανάτου σε ορίζοντα εξαμήνου.

«Για τους ασθενείς, αυτή η μείωση στην ποσότητα του αίματος και στο ενδοκρανιακό οίδημα ισοδυναμεί με ταχύτερη ανάρρωση, καλύτερες εκβάσεις και ταχύτερη επιστροφή στο σπίτι. Η συνδυαστική αυτή τεχνική θα μπορούσε να καταστεί η πρώτη θεραπεία που βελτιώνει τις λειτουργικές εκβάσεις στους ασθενείς με ΑΕΕ» πρόσθεσε ο Mould.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...