Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

«TV Queens»: Χριστοπούλου στον ρόλο της καθηγήτριας

Τα αστέρια θα περάσουν από το Οpen! Nα και...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Αμαλία είναι απογοητευμένη με τον Ντίνο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Στο… μικροσκόπιο 20 Ελληνες Influencers που ελέγχονται για παραπλανητικές πρακτικές

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν 20 Ελληνες influencers...

Ο Σκάι καλοβλέπει το τηλεπαιχνίδι «Still Standing» με παρουσιάστρια την Καραβάτου

Τα δημοφιλή τηλεπαιχνίδια δεν πεθαίνουν ποτέ! Από τα χέρια...

Η Παναγία έσωσε μοναστήρι από το πύρινο «θηρίο»

❱❱ Δέος από τη μαρτυρία του ηγουμένου: Ηρθε η μεγαλόχαρη μέσα στον όλεθρο και γλίτωσε το σπίτι τηςΑπό τη
Μαρία Μεϊμάρη

Δέος προκαλούν οι συγκλονιστικές περιγραφές του ηγουμένου της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Μακρυμάλλη Ευβοίας για το πώς η Παναγία έσωσε το ιστορικό μοναστήρι από τις πύρινες γλώσσες που το είχαν περικυκλώσει και απειλούσαν να το κάψουν απ’ άκρη σ’ άκρη!

Ξημερώματα προπαραμονής του Δεκαπενταύγουστου, όταν η καταστροφική φωτιά, που κατακαίει μέρες την περιοχή, έφτασε μια ανάσα από τη μονή, οι δύο μοναχοί μαζί με τρία ακόμα άτομα πήραν στα χέρια τους τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Μακρυμαλλιώτισσας και όσα ιερά κειμήλια μπορούσαν να διασώσουν και έφυγαν για να σωθούν. 

Ομως ακόμη και όταν απομακρύνθηκε ο κίνδυνος για τις ζωές τους, η σκέψη τους παρέμεινε στο μοναστήρι, για το οποίο υπήρχε ο φόβος ότι θα γινόταν παρανάλωμα του πυρός από στιγμή σε στιγμή. Αρχισαν, λοιπόν, να προσεύχονται να γίνει κάτι και να σωθεί από τις φλόγες που προήλαυναν και στο τέλος οι προσευχές τους εισακούστηκαν. Οταν πια κόπασε η φωτιά και επέστρεψαν στο μοναστήρι, αντίκρισαν μια εικόνα που θα θυμούνται για την υπόλοιπη ζωή τους.

Αθικτη

Η πολύπαθη μονή, που είχε υποστεί στο παρελθόν αλλεπάλληλες καταστροφές, είχε μείνει άθικτη, καθώς ο αέρας άλλαξε ξαφνικά κατεύθυνση σαν από θαύμα, με αποτέλεσμα οι πύρινες γλώσσες να σταματήσουν στον τοίχο που βρίσκεται στο πίσω μέρος της!

«Πήραμε την εικόνα της Παναγίας και φύγαμε με κλάματα. Είπαμε “Παναγία μου, εμείς φεύγουμε” και επιστρέψαμε πάλι πίσω. Και, ω του θαύματος, όταν πήγε η φωτιά να γλείψει το μοναστήρι, γύρισε αμέσως ανάποδα. Ο άνεμος ήταν ενάντια, δηλαδή, και γλιτώσαμε. Αλλιώς, δεν θα υπήρχε τίποτα μέσα…» δήλωσε στο Open TV ο ηγούμενος του μοναστηριού, λέγοντας πως η Μεγαλόχαρη ήρθε μέσα στον όλεθρο και έσωσε το σπίτι της!

«Οπως βλέπετε, έξω είναι κρανίου τόπος. Συγκινούμαι, αφού η Παναγία ήρθε ολοζώντανη…» πρόσθεσε συγκινημένος ο γέροντας Ιάκωβος, ο οποίος δεν αμέλησε σε δηλώσεις του στο One Channel να ευχαριστήσει τους άνδρες της Πυροσβεστικής για τη μάχη που έδωσαν προκειμένου να σωθεί το μοναστήρι. Η Ιερή Μονή Μακρυμάλλης Παναγίας Θεοτόκου, η οποία βρίσκεται 7 χιλιόμετρα από τα Ψαχνά Ευβοίας, γιορτάζει στις 15 και τις 23 Αυγούστου, στην Κοίμηση της Θεοτόκου, καθώς επίσης και στις 7 Φεβρουαρίου, όταν εορτάζεται η μνήμη του επισκόπου Λαμψάκου Αγίου Παρθενίου. Εκείνη την ημέρα πλήθος κόσμου επισκέπτεται το μοναστήρι για να προσκυνήσει την αγία κάρα του αγίου Παρθενίου, που θεωρείται πως θεραπεύει τον καρκίνο. Γι’ αυτό η είδηση ότι η μονή που στέκει αγέρωχη εδώ και 500 χρόνια κινδυνεύει από τις φλόγες προκάλεσε ανησυχία στους πιστούς. 

Χθες το πρωί, ανήμερα της γιορτής της Παναγίας, κάτοικοι της πολύπαθης περιοχής πήγαν στο μοναστήρι και παρακολούθησαν σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα τη λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου, στην οποία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Χαλκίδας Χρυσόστομος.

—-

Τραυμάτισε πυροσβέστες του Ανακριτικού Τμήματος

Εκτός εαυτού βγήκε ένας 58χρονος Ελληνας που είχε προσαχθεί από τους άνδρες του Ανακριτικού Τμήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου ως ύποπτος για εμπρησμό από πρόθεση, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή της Παλαιοβαρβάσαινας στην Ηλεία.

Μόλις τον επιβίβασαν σε όχημα της Πυροσβεστικής, επιτέθηκε σε σφοδρότητα στον οδηγό και σε άλλους δύο πυροσβέστες, χτυπώντας τους με μανία, με αποτέλεσμα ο πρώτος να πατήσει απότομα το φρένο και να πέσει πάνω στο όχημα ένα άλλο υπηρεσιακό που ακολουθούσε!

Ο εξαγριωμένος δράστης συνέχισε να χτυπάει τους πυροσβέστες τραυματίζοντάς τους κι έτσι χρειάστηκε να επέμβουν οι συνάδελφοί τους για να τον ακινητοποιήσουν. Ο 52χρονος κρατείται με την κατηγορία του εμπρησμού και το Ανακριτικό ερευνά αν είχε προκαλέσει κι άλλες πυρκαγιές στην ίδια περιοχή.

Επίσης, χθες συνελήφθη από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας άλλος ένας 52χρονος Ελληνας με την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση, καθώς εντοπίστηκε την ώρα που έβαζε φωτιές σε αρκετά σημεία σε δασική έκταση στην παλαιά εθνική οδό Καλαμάτας – Τρίπολης και σε ξερά χόρτα σε πρανές της παλαιάς εθνικής οδού Τσακώνας – Καλού Νερού του Δήμου Οιχαλίας στη Μεσσηνία.

Σε δασική έκταση

Αλλά και στη Χίο, δύο αλλοδαποί συνελήφθησαν από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής σε συνεργασία με υπαλλήλους του Κεντρικού Λιμεναρχείου και της Ασφάλειας ως υπαίτιοι για την πρόκληση εμπρησμού από πρόθεση σε μια δασική έκταση στη θέση Μεγάλη Βίγλα – Κακιά Λαγκάδα της περιοχής Πάρπαντα, στα Καρδάμυλα. Οι δύο δράστες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών της Χίου στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.

offer

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 17 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Πολλά είναι αυτά που θα λειτουργήσουν θετικά στη...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Bασίλισσα Σοφία της Ισπανίας: Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας επέστρεψε στο παλάτι

Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας και αγωνίας για τον...