Κυριακή, 26 Ιουνίου, 2022

Χαρά Κεφαλίδου: «Οι “κονσέρβες” ο Ντε Νίρο και το ΠΑΣΟΚ που δεν αλλάζω!»

«Στις δημοκρατικές διαδικασίες κανείς δεν αποκλείει κανέναν. Οι αποκλεισμοί...

Ζωή Κρονάκη: Η δικηγόρος που μάγεψε τα ερτζιανά

Είναι μία από τις πιο αγαπημένες φωνές του Easy...

Η Ναταλία Γερμανού δεν «ψήνεται» για την παρουσίαση του μουσικού σόου «Secret Song»

Η Ναταλία Γερμανού δεν θέλει άλλη τηλεοπτική έκθεση! Σύμφωνα...

«Χρυσό» διαζύγιο: «Γενναιόδωρη» αποζημίωση για την πρώην του Μικ Τζάγκερ

Η Τζέρι Χολ αναμένεται να λάβει ένα «γενναιόδωρο» κομμάτι...

Τρόμος με τα βιζόν που «σπέρνουν» τον κορονοϊό και στην Ελλάδα! Θετικοί βρέθηκαν 11 εκτροφείς

Τα θηλαστικά μεταδίδουν μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού στον άνθρωπο, βγάζοντας νοκ άουτ τα εν αναμονή εμβόλια

Βαριά απλώνει τη σκιά της η πανδημία πάνω από τη βόρεια Ελλάδα, καθώς, εκτός από τα χιλιάδες κρούσματα των τελευταίων ημερών και τη συνακόλουθη πληρότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, χθες βρέθηκαν θετικοί στον ιό 11 εκτροφείς μινκ (βιζόν)! Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα μικροσκοπικά θηλαστικά που εκτρέφονται για τη γούνα τους μεταδίδουν μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού στον άνθρωπο, καθιστώντας αναποτελεσματικά τα εμβόλια που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Έτσι, μετά τον συναγερμό που σήμανε πριν από λίγα 24ωρα στη Δανία, όταν θανατώθηκαν 17.000.000 βιζόν λόγω διασποράς του ιού σε περισσότερους από 200 εργαζομένους, δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργήθηκαν σε παρόμοιες φάρμες στη χώρα μας. Από τα 91 τεστ που πραγματοποιήθηκαν στην Καστοριά επιβεβαιώθηκαν δέκα κρούσματα, ενώ ακόμη ένα βρέθηκε στον Δήμο Βοΐου Κοζάνης.

Επιπλέον, κάποια από τα ζώα παρουσιάζουν συμπτώματα του ιού, ενώ κάποια άλλα εντοπίστηκαν νεκρά, χωρίς ωστόσο να έχει διαπιστωθεί ακόμη αν ο θάνατός τους επήλθε από τον κορονοϊό ή οφείλεται σε άλλα αίτια. Μετά τη γνωστοποίηση των κρουσμάτων στους εργαζομένους της δυτικής Μακεδονίας, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διασποράς του μεταλλαγμένου στελέχους στην κοινότητα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) διέταξε τη διενέργεια rapid test σε όλους τους εκτροφείς βιζόν της Ελλάδας.

Περισσότερα δείγματα για ελέγχους

«Είμαστε σε επιφυλακή και σε αναμονή. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες και σύντομα θα βγουν τα αποτελέσματα των νεκρών μινκ στη φάρμα της Σιάτιστας. Στη συνέχεια θα κριθεί αν θα ληφθούν περισσότερα δείγματα για ελέγχους στα ζώα και σε ποιες περιπτώσεις» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκτροφέων Γουνοφόρων Ζώων Τάσος Μιχαλόπουλος.

Δεδομένου ότι στις συνολικά 90 φάρμες της δυτικής Μακεδονίας εκτρέφονται τουλάχιστον 1.000.000 μινκ, προκαλεί «πονοκέφαλο» στους ειδικούς το ενδεχόμενο εμφάνισης ακόμη πιο επιθετικού στελέχους του ιού και οι δραματικές συνέπειες που θα ακολουθήσουν.

Ήδη από τις 18 Οκτωβρίου, όταν ο αρμόδιος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς γνωστοποίησε την κρισιμότητα της κατάστασης στην Κοζάνη εξαιτίας των απανωτών κρουσμάτων κορονοϊού, η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία απηύθυνε ανοιχτή επιστολή με την οποία του ζητούσε να απαντήσει αν το lockdown στην περιοχή συνδέεται με τις γουνοπαραγωγικές επιχειρήσεις.

Πάντως, η Δανία δεν είναι η μόνη χώρα στην οποία ο κορονοϊός εξαπλώθηκε σε εκτρεφόμενα μινκ και από αυτά σε ανθρώπους. Χιλιάδες ζώα έχουν θανατωθεί στην Ισπανία και τη Γιούτα των ΗΠΑ για τον ίδιο λόγο, ενώ κρούσματα εντοπίστηκαν και σε φάρμες της Σουηδίας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας και του Ισραήλ. Από τις αναλύσεις των ερευνητών προέκυψε ότι τα μινκ κόλλησαν τον ιό από μολυσμένους εργαζομένους και στη συνέχεια αυτός «διέρρευσε» στους ανθρώπους με γενετικές αλλαγές. Μάλιστα, όπως αποδείχθηκε, ακόμη και η γούνα των νεκρών ζώων καθίσταται ακατάλληλη για επεξεργασία, καθώς ο ιός παραμένει ζωντανός αρκετές ημέρες! Οι μεταλλάξεις σε ορισμένα στελέχη που σχετίζονται με τα μινκ αναφέρεται ότι περιλαμβάνουν την ακίδα της πρωτεΐνης του ιού, η οποία στοχεύεται από ορισμένα εμβόλια που αναπτύσσονται. Αυτό σημαίνει ότι, αν αυτό το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού μεταδοθεί από τα μινκ πίσω στους ανθρώπους, θα αρχίσουν να το μεταδίδουν και οι άνθρωποι, οπότε το εμβόλιο δεν θα έχει καμιά χρησιμότητα!

Η ανατριχιαστική θανάτωση στη Δανία 17.000.000 μινκ

Η αγωνία της Δανίας να μη γίνει νέα Ουχάν την έχει ωθήσει στην ανατριχιαστική και όχι απολύτως νόμιμη -κατά παραδοχή της κυβέρνησης- ομαδική θανάτωση των τουλάχιστον 17.000.000 βιζόν (μινκ) που εκτρέφονται στη χώρα, καθώς ο πληθυσμός τους αποδείχτηκε πεδίο νέας μετάλλαξης του νέου κορονοϊού που μεταδόθηκε και στους ανθρώπους και απειλεί την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

23407959

Η διασπορά της μετάλλαξης έχει ήδη εντοπιστεί και στην Ολλανδία, μεταξύ άλλων χωρών. Οι Ολλανδοί ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», ανέλυσαν γονιδιώματα ζώων και ανθρώπων σε 16 φάρμες εκτροφής βιζόν, όπου είχαν παρουσιαστεί συρροές κρουσμάτων κορονοϊού. Η ανάλυση έδειξε ότι μετά την αρχική μετάδοση από κάποιον μολυσμένο άνθρωπο η μετάλλαξη D614G του ιού μεταδόθηκε στα ζώα και εξελίχθηκε, ενώ με τη σειρά τους τα βιζόν τον μετέδωσαν σε περισσότερους ανθρώπους. Ευρύτεροι έλεγχοι στις γύρω περιοχές κοντά στις φάρμες δεν έδειξαν εξάπλωση του κορονοϊού.

Εξάπλωση

«Είναι επιτακτικό η βιομηχανία και το εμπόριο γούνας να μη μετατραπούν σε δεξαμενή για μελλοντική εξάπλωση του SARS-CoV-2 σε ανθρώπους» τονίζουν οι ερευνητές. Στη Δανία, όπου έχει ξεσπάσει πολύ μεγαλύτερος θόρυβος, τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν τον περασμένο Ιούνιο σε τρεις φάρμες βιζόν. Οι δανικές Αρχές διέταξαν αρχικά ό,τι είχαν κάνει νωρίτερα οι ολλανδικές: τη θανάτωση όλων των ζώων στις μολυσμένες φάρμες.

23407778

Στις αρχές Ιουλίου αποφάσισαν όποιο εκτροφείο είχε ζώα μολυσμένα με κορονοϊό να απομονώνεται, χωρίς να σκοτώνονται τα βιζόν. Οταν ο ιός επανέκαμψε δριμύτερος μετά το καλοκαίρι, οι Αρχές της Δανίας διέταξαν τη θανάτωση όχι μόνο των ζώων των μολυσμένων εκτροφείων, αλλά όλων των βιζόν σε ακτίνα σχεδόν οκτώ χιλιομέτρων! Ηταν όμως αργά και στις 6 Νοεμβρίου είχαν πια μολυνθεί 216 δανικές φάρμες βιζόν!

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Επέτειο γάμου για γνωστό παρουσιαστή – «18 χρόνια γάμου και είναι και θα είναι πάντα το μωρό μου»

Την 18η επέτειο γάμου γιορτάζει ο καταξιωμένος παρουσιαστής και...

Μητέρα γνωστών πρωταγωνιστών πόζαρε στην πρεμιέρα του γιου της

Η κυρία της φωτογραφίας είναι η μητέρα γνωστών πρωταγωνιστών. Ο...

Μετά από οχτώ χρόνια γάμου συνεχίζουν να είναι τρελά ερωτευμένοι

Το γνωστό ζευγάρι βγήκε να διασκεδάσει και ο φωτογραφικός...

Ο 79χρονος Κάλβιν Κλάιν βρήκε την ευτυχία στο νεαρό μοντέλο Κέβιν Μπέικερ

Το άλλο μισό του στο πρόσωπο του 34χρονου μοντέλου...

Η γλυκύτατη κυρία της φωτογραφίας είναι η μητέρα Έλληνα παρουσιαστή

Η όμορφη και χαμογελαστή κυρία της φωτογραφίας είναι η...

Εξοργισμένος ο Μικρούτσικος on air: «Μην μου κουνιέσαι. Δεν μπορείς να μου λες ότι είναι λάθος…»

Μεγάλη ένταση υπήρξε το πρωί της Τετάρτης στην εκπομπή...

Ψυχολογικό ράκος η Δέσποινα Μοιράκη: «Ήμουν μαζί του μέχρι το τελευταίο λεπτό»

Ο χαμός του Γιάννη Κοντούλη σκόρπισε θλίψη στην οικογένειά...