Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Πέννες με πέστο βασιλικού από τον Τίμο Ζαχαράτο

Ο Τίμος Ζαχαράτος ετοίμασε στην κουζίνα της εκπομπής «Πάμε...

Μέσα σε μία εβδομάδα έχουν γίνει ήδη 41 καταγγελίες για ενδοσχολική βία...

Σοβαρές αλλαγές στα σχολεία, που θα οδηγήσουν στην ισχυροποίηση...

Αποτύπωμα στη σκανδάλη της καραμπίνας δείχνει ότι ο 36χρονος σκότωσε τη...

Επιβεβαιώθηκε η δολοφονία της 63χρονης γυναίκας από τον ίδιο...

Βροχή οι καταγγελίες γυναικών στην Κρήτη για ενδοοικογενειακή βία

Διαδέχονται η μία την άλλη οι καταγγελίες γυναικών στην...

Οι 4 κυρίες κροίσων και ο άφαντος θησαυρός

Περίεργη υπόθεση που έχει κάνει άνω κάτω τα βόρεια Προάστια.

Στο κυνήγι του αμύθητου θησαυρού, που έκανε φτερά από τις τραπεζικές θυρίδες τις οποίες διατηρούσαν σε μεγάλη τράπεζα στο Νέο Ψυχικό τέσσερις πάμπλουτες κοσμικές κυρίες, έχουν ριχτεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι αστυνομικές Αρχές, προκειμένου να εξιχνιάσουν την υπόθεση που ξεπερνά σε πλοκή και μυστήριο ακόμη και το σενάριο χολιγουντιανής ταινίας.

Κοσμήματα αξίας δεκάδων εκατομμυρίων, τιμαλφή και μετρητά εξαφανίστηκαν ως διά μαγείας μέσα από τις τραπεζικές θυρίδες των συζύγων γνωστών επιχειρηματιών της χώρας, χωρίς κανείς να αντιληφθεί το παραμικρό, καθώς το υποκατάστημα της τράπεζας δεν έφερε κανένα σημάδι διάρρηξης.

Η κινηματογραφική κλοπή άρχισε να ξετυλίγεται στις 13 Νοεμβρίου, όταν μια γνωστή κυρία των βορείων προαστίων μετέβη στην τράπεζα για να πάρει κάτι από τη θυρίδα της και έντρομη διαπίστωσε ότι είχε παραβιαστεί. Λίγη ώρα αργότερα επισκέφθηκε το Αστυνομικό Τμήμα Ψυχικού και κατήγγειλε ότι άγνωστοι παραβίασαν τη θυρίδα που διατηρούσε στο τραπεζικό υποκατάστημα και άρπαξαν 42.000 ευρώ σε μετρητά και κοσμήματα αξίας 3.000.000 ευρώ.

Ωστόσο, προτού καλά καλά οι αστυνομικοί προλάβουν να συνέλθουν από όσα άκουγαν, μια δεύτερη, εξίσου πλούσια σύζυγος γνωστού επιχειρηματία έφτασε στο αστυνομικό τμήμα. Η ίδια κατήγγειλε ότι στο συγκεκριμένο υποκατάστημα διαπίστωσε ότι έλειπαν από τη θυρίδα της κοσμήματα αξίας 1.000.000 ευρώ και 75 χρυσές λίρες.

Αμέσως οι αστυνομικοί άρχισαν να ερευνούν την υπόθεση, ενώ μέσα στα επόμενα τρία εικοσιτετράωρα δέχτηκαν άλλες δύο καταγγελίες από κυρίες της κοσμικής Αθήνας. Η μια κατήγγειλε ότι της πήραν από τη θυρίδα της 1.000.000 σε κοσμήματα και η άλλη 130.000 ευρώ σε μετρητά και κοσμήματα απροσδιόριστης αξίας. Οι έρευνες αρχικά ανατέθηκαν στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, όμως λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης ο φάκελος πέρασε στο ΥΔΕΖΙ της Ασφάλειας Αττικής, όπου οι αξιωματικοί του Διαρρηκτών έχουν αναλάβει να βρουν την άκρη του νήματος και να λύσουν το μυστήριο με τη μεγάλη αρπαγή από τις «χρυσές» θυρίδες.

Ειδικός πραγματογνώμονας

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τραπεζικό υποκατάστημα δεν έφερε κανένα σημάδι παραβίασης. Ήδη από την Ασφάλεια έχουν κληθεί για καταθέσεις όλοι οι υπάλληλοι που εργάζονται στο συγκεκριμένο υποκατάστημα, ενώ το υλικό από τις κάμερες έχει μπει στο μικροσκόπιο. Παράλληλα στην υπόθεση έχει μπει και ειδικός πραγματογνώμονας, προκειμένου να αποφανθεί πώς, πότε και με ποιον τρόπο έγινε η παραβίαση των θυρίδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο υποκατάστημα διαθέτει περίπου 1.500 θυρίδες, οι οποίες εξετάστηκαν όλες. Η τράπεζα ενημέρωσε αμέσως όλους τους πελάτες που διατηρούν θυρίδες στο συγκεκριμένο υποκατάστημα, όταν έλαβε γνώση των αρχικών καταγγελιών. Μάλιστα, παρουσία αστυνομικών την ίδια ημέρα ελέγχθηκαν μία προς μία οι υπόλοιπες θυρίδες, οι οποίες, όπως διαπιστώθηκε, δεν έχουν παραβιαστεί. Η εξιχνίαση της υπόθεσης υπάρχει μια μεγάλη περίπτωση να βρίσκεται στο βιντεοσκοπημένο υλικό, το οποίο, αν έχει λειτουργήσει σωστά, θα πρέπει να αποκαλύψει όλες τις κινήσεις που έγιναν στον χώρο, καθώς και τα πρόσωπα που βρέθηκαν στο σημείο όπου φυλάσσονται οι θυρίδες. Στην αντίθετη περίπτωση το θέμα περιπλέκεται. Από την άλλη πλευρά, στην περίπτωση που τα τεράστιας αξίας αντικείμενα και χρήματα που κλάπηκαν ήταν ασφαλισμένα σε εταιρίες του εξωτερικού από τους ιδιοκτήτες τους, τότε στο θέμα της έρευνας θα γίνουν πράγματα που δεν θα έχουν ξανασυμβεί ποτέ στην Ελλάδα με τη συμμετοχή ειδικών αστυνομικών και ερευνητών.

Σύμφωνα με τα τραπεζικά πρωτόκολλα, όταν κάποιος ενδιαφερόμενος επιθυμεί να αποκτήσει μια θυρίδα, δεν είναι υποχρεωμένος να αναφέρει τίποτα σχετικά με τα αντικείμενα που δίνει για φύλαξη. Τα κλειδιά στην περίπτωση αυτή είναι δύο, από τα οποία το ένα κρατά ο ιδιοκτήτης της θυρίδας και το άλλο η τράπεζα. «Οι τράπεζες παραχωρούν στους πελάτες τους αντί αμοιβής τη χρήση θυρίδας για την αποθήκευση σ’ αυτήν πολύτιμων κινητών πραγμάτων, όπως κοσμήματα, μετρητά, μετοχές ή/και συμβόλαια. Με τη σύμβαση αυτή δηλαδή παραχωρείται στον πελάτη χρήση χώρου κατάλληλου για την ασφαλή φύλαξη πολύτιμων πραγμάτων από τους συνήθεις καθημερινούς κινδύνους, όπως παραδείγματος χάριν στην οικία μας. Η ευθύνη της τράπεζας εξαντλείται εκεί. Τα πράγματα που αποθηκεύει ο πελάτης δεν παραδίδονται στην τράπεζα, αλλά εναποτίθενται στη θυρίδα μόνον από τον ίδιο τον πελάτη, και η τράπεζα όχι απλώς δεν γνωρίζει, αλλά απαγορεύεται να έχει πρόσβαση στο περιεχόμενο της θυρίδας» εξήγησε στην «Espresso» ο γνωστός δικηγόρος Ηλίας Σιδέρης (μικρή φωτό) και πρόσθεσε: «Η τράπεζα εκπληρώνει την υποχρέωσή της με τεχνικές κατασκευές (π.χ. ασφαλές θησαυροφυλάκιο, φρούρηση και βιντεοσκόπηση χώρου) και εάν ελλείπουν τότε έχει υποχρέωση αποζημίωσης σε περίπτωση ζημιάς του πελάτη. Τα ανωτέρω παραδέχεται και η νομολογία. Βέβαια, ο πελάτης πρέπει να αποδείξει το μέγεθος της ζημιάς του, σε περίπτωση κατά την οποία η τράπεζα αρνείται να αποζημιώσει».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...