Σάββατο, 28 Μαΐου, 2022

Γιάννης Καπετάνιος: «Ο Πέτρος Φιλιππίδης είχε πάρα πολλά νεύρα»

Μια αρκετά αποκαλυπτική συνέντευξη παραχώρησε ο Γιάννης Καπετάνιος στο...

Η Σπυροπούλου δεν γνώριζε τον Ασπρόπυργο και τη Σαλαμίνα πριν το «Κάτι ξαναψήνεται»

Το twitter, όμως, δεν ξεφάντωσε μόνο με τη Βρισηίδα...

Εξομολόγηση Φώτη Σπύρου: «Έχω βιώσει ρατσισμό για τις σεξουαλικές μου προτιμήσεις»

Ο ηθοποιός Φώτης Σπύρος μίλησε στο περιοδικό Λοιπόν για...

Ο Χάρης Ρώμας αποκάλυψε ότι έχει δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση – Πώς το διαχειρίστηκε

Αρκετά αποκαλυπτικός ήταν ο Χάρης Ρώμας στην συνέντευξη που...

Τη σκότωσε το εμβόλιο; Τι λέει ο ιατροδικαστής Παντελής Αλεξάνδρου για το τέλος της 63χρονης 

Το εμβόλιο είναι μονόδρομος, ακούμε καθημερινά από τους ειδικούς, καθώς για την ώρα θεωρείται το μοναδικό κλειδί που θα ανοίξει τα λουκέτα τα οποία φυλακίζουν την κοινωνία.

  • Από τον
    Γιάννη Κωτσαλά

Ωστόσο, μετά τον θάνατο της 63χρονης στο Ιλιον λίγα λεπτά αφότου έκανε το εμβόλιο σε παρκάκι δίπλα στο εμβολιαστικό κέντρο παρατηρείται βροχή ακυρώσεων στα ραντεβού, κυρίως γι’ αυτό της AstraZeneca. Ο δισταγμός των πολιτών είναι διάχυτος, ενώ την ίδια ώρα το κλίμα αμφιβολίας, ακόμη και φόβου, εντείνεται και μετά τα περιστατικά που γίνονται γνωστά από το εξωτερικό.

Ακόμα και ο αρχικός χειρισμός στην περίπτωση του θανάτου της 63χρονης προκαλεί ερωτήματα. Την ώρα που τρεις ιατροδικαστές, μεταξύ των οποίων και ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας και ένας γιατρός με ειδικότητα παθολογοανατόμου, αναμένουν τα αποτελέσματα των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων για να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, προκάλεσε εντύπωση η… φούρια του ΕΟΦ να βγάλει ανακοίνωση για το θέμα αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «ο θάνατος δεν φαίνεται να συσχετίζεται με τον εμβολιασμό». Με λίγα λόγια, με το «δεν φαίνεται» ο ΕΟΦ κράτησε μια «πισινή»…

Το έμφραγμα

Ετσι για την ώρα δεν υπάρχει τελική αιτία θανάτου και εν αναμονή εργαστηριακών εξετάσεων το μόνο δεδομένο είναι η μακροσκοπική εικόνα παλαιού εμφράγματος του μυοκαρδίου και πνευμονικού οιδήματος για το οποίο ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας ιατροδικαστής Παντελής Αλεξάνδρου εξηγεί στην «Espresso»:

«Και εγώ μπορεί να έχω ένα παλαιό έμφραγμα και να έχει κάνει από μόνη της by pass η καρδιά μου και να έχω μια ουλή στο μυοκάρδιο και να συνεχίζω να ζω» εξηγεί ο κ. Αλεξάνδρου και προσθέτει για το πνευμονικό οίδημα: «Μπορεί να προέρχεται από ένα πρωτογενές νόσημα της καρδιάς, μια μυοκαρδιοπάθεια, στεφανιαία νόσο, είτε όμως από την εισχώρηση ξένων σωμάτων στον οργανισμό, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση των κυττάρων της φλεγμονής, μεταξύ των οποίων και των μαστοκυτάρρων, άρα έκκριση ισταμίνης, άρα εγκατάσταση πνευμονικού οιδήματος, η οποία στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει καμία σχέση με την κάμψη της καρδιάς αλλά με το ξένο σώμα, με κάποιο συστατικό που πυροδότησε αυτή τη διεργασία».

Με βάση τα παραπάνω, σύμφωνα με τον κ. Αλεξάνδρου, όταν ο ΕΟΦ παίρνει θέση λέγοντας ότι φαίνεται πως ο θάνατος δεν συνδέεται με το εμβόλιο «είναι χρονικά άτοπο, άκυρο και επιστημονικά απαράδεκτο». Υπό αυτό το πρίσμα, το πλέον βασανιστικό ερώτημα είναι εάν ο θάνατος συνδέεται με το εμβόλιο, κάτι που θα απαντηθεί με περισσότερη σιγουριά με τα αποτελέσματα των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων.

«Αν σε παραπάνω από τρία όργανα εντοπιστούν ουδετερόφιλα πολυμορφοπύρηνα κύτταρα, που είναι τα κύτταρα της οξείας φλεγμονής, στους πνεύμονες ινική (το προστάδιο σχηματισμού θρόμβου), αν στο αίμα μετρηθούν κυτταροκίνες, πρωτεΐνες που παράγουν τα κύτταρα, φλεγμονή σε κατάσταση αλλεργικού σοκ και υπάρχει παραπάνω του δέοντος οίδημα στον λάρυγγα, τότε είναι αυτό που λέμε άμεση αιτιώδης συνάφεια του εμβολίου με την κάμψη της καρδιάς! Και πότε σταματά η καρδιά; Οταν παθαίνει ισχαιμία» διευκρινίζει αναλυτικά ο ιατροδικαστής και προσθέτει ότι, αν τα αποτελέσματα των εξετάσεων επιβεβαιώσουν την υπόθεση αυτή, τότε η ισχαιμία «δεν σχετίζεται με ένα καρδιακό νόσημα, αλλά με τη στιγμή και τη μετέπειτα χρονική περίοδο (20-30 λεπτά) μετά το εμβόλιο».

Για την ώρα ο ιατροδικαστής κ. Αλεξάνδρου θέτει μέσω της «Espresso» τον προβληματισμό του: «Θα πρέπει η επιστημονική κοινότητα να αναδιοργανωθεί, να ξανασκεφτεί τι σχέση έχει η γλυκοπρωτεΐνη ακίδα του εμβολίου. Σχετίζεται με μια διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη; Εχουμε άλλα ευρήματα από τα οποία ένα άτομο θα μπορούσε να αποφύγει τη θρόμβωση, αν υποθέσουμε ότι το ιατρικό του ιστορικό δεν έχει νοσήματα όπως αιμοφιλία; Αρα μπορεί να κάνει μια αντιπηκτική αγωγή πριν κάνει το εμβόλιο όταν το κρίνει ο θεράπων γιατρός;» αναρωτιέται ο ιατροδικαστής.

Θα ζούσε η γυναίκα εάν δεν το έκανε;

Αρκετός θόρυβος έχει προκληθεί για το εμβόλιο της AstraZeneca ύστερα από κάποια περιστατικά με αξιοσημείωτες παρενέργειες και έγινε ακόμα μεγαλύτερος όταν μετά τον θάνατο της 63χρονης παραιτήθηκε από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης (ΕΦΑΡ) του ΕΟΦ ο καθηγητής Παθολογίας – Ανοσολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Παναγιώτης Βλαχογιαννόπουλος, αφήνοντας πολλές αιχμές.

Οπως είπε ο ίδιος ο καθηγητής, παραιτήθηκε για λόγους δυσλειτουργίας της συγκεκριμένης επιτροπής ως προς τον τρόπο διαχείρισης του εμβολίου της AstraZeneca και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις καταγραφόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Το ερώτημα που θέτει επίμονα και ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας είναι ένα: «Θα ζούσε η γυναίκα εάν δεν έκανε το εμβόλιο;».

Συστατικό

Βάσει βιβλιογραφίας, εξηγεί ο κ. Αλεξάνδρου, η γλυκοπρωτεΐνη ακίδα, που είναι συστατικό του εμβολίου, έχει «ενοχοποιηθεί» για διάχυτη ενδαγγειακή πήξη, άρα για την πυροδότηση θρομβοεμβολικών φαινομένων, που συγκαταλέγεται στις παρενέργειες. Και συμπληρώνει:

«Γιατί στο συγκεκριμένο εμβόλιο έχουμε πυραμιδικές συνδρομές, εγκεφαλικά, παραλύσεις, θρομβώσεις; Για ποιον λόγο; Δεν πρέπει κάπως, ως επιστήμονες και ως γρανάζια μέσα στην πανδημία, να δούμε λιγάκι τι γίνεται; Με λίγα λόγια, με προβληματίζει αν η τελική αιτία θανάτου συνδέεται άμεσα με το εμβόλιο ή αν το εμβόλιο συνέβαλε στην τελική αιτία θανάτου». Σημειώνεται ότι η οικογένεια της 63χρονης έχει ήδη καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στο Αστυνομικό Τμήμα Ιλίου κατά παντός υπευθύνου.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μαμά και κόρη αναστάτωσαν το Κολωνάκι με τη σέξι τους εμφάνιση

Μαμά και κόρη βγήκαν για ψώνια στο Κολωνάκι και...

Δείτε πώς είναι σήμερα ο Φίλιππος Νικολάου στα 79 του

Ο Φίλιππος Νικολάου έζησε τα χρυσά χρόνια του ελληνικού...

Πρόταση γάμου σε ηθοποιό πετυχημένης ελληνικής σειράς

Ραφτείτε! Έχουμε γάμο στη σόουμπιζ! Ο σύντροφος της ηθοποιού,...

Από τις δικαστικές αίθουσες για σερφ στη Βουλιαγμένη

Άφησε τα κοστούμια και τις δικαστικές αίθουσες, φόρεσε το...

Ο Λιάγκας αποκάλεσε τη Σολωμού «Κατίνα» on air – Δείτε πώς αντέδρασε η ηθοποιός

Ο Γιώργος Λιάγκας αποκάλεσε «Κατίνα» τη Μαρία Σολωμού κατά...

Στηβ Μιλάτος: Η Καρντάσιαν, ο γάμος – εξπρές και το ομαδικό σεξ με νύφη και κουμπάρα σε μπάτσελορ

Η σύλληψη του Στέφανου Μιλάτου μετά απο καταγγελία για...

Ποια γνωστή κυρία εντοπίσαμε σε παραλία της Μυκόνου με την οικογένειά της;

Στην παραλία με την οικογένειά της πήγε η γνωστή...

Έξαλλος ο Λιάγκας με τη Πετρογιάννη: «Μας το παίζεις μάγκας μέσα στην εκπομπή;»

Ο Γιώργος Λιάγκας ήρθε σε αντιπαράθεση με τη Φωτεινή...