Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Η Μέριλιν των ουσιών

Βαθιά βυθισμένο στην κόλαση της ηρωίνης ήταν μοντέλο που...

Οι αθέατοι γαμομπελάδες του «Μπόρατ»

Προβλήματα που «σέρνονταν» για χρόνια κρύβονται πίσω από το...

Η επιστολή του «σφαγέα» των Αγίων Αναργύρων στην άτυχη Κυριακή

Ανατριχίλα προκαλεί το περιεχόμενο μιας από τις επιστολές που...

Selfie θανάτου για αισθητικό

Μια selfie κόστισε τη ζωή σε Ρωσίδα αισθητικό με...

Μόνιασαν τα αδέλφια πάνω από το φέρετρο – Μαργαρίτα και Γιώργος «άκουσαν» την επιθυμία του Μίκη

«Έθαψαν» τις διαμάχες των τελευταίων ημερών και βάδισαν χέρι χέρι πίσω από τη σορό του πατέρα τους

Έμελλε, λίγα λεπτά προτού ο Μίκης Θεοδωράκης αναπαυτεί για πάντα στην κρητική γη, δίπλα στον αδελφό και στους γονείς του, η Μαργαρίτα και ο Γιώργος, τα δυο παιδιά του τεράστιου δημιουργού, να αγκαλιαστούν, να φιλιώσουν, λες και εκείνος από ψηλά κατάφερε να τους φέρει πιο κοντά την ώρα του τελευταίου «αντίο».

Διαβάστε επίσης: «Ράγισε» καρδιές το αντίο της Μαργαρίτας Θεοδωράκη στον πατέρα της (video)

Πότε αγκαλιασμένοι και πότε κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου, τα δυο αδέλφια, πίσω από τη νεκροφόρα που μετέφερε τη σορό του πατέρα τους στο κοιμητήριο, ζούσαν βουβά τις τελευταίες στιγμές πριν τον αποχαιρετήσουν για πάντα, αφήνοντας στην άκρη όλα εκείνα που είχαν πληγώσει για μερικά 24ωρα όχι μόνο τις δικές τους καρδιές, αλλά όλων των Ελλήνων.

φ1t

Λες και ο Μίκης απο ψηλά τούς έλεγε ότι ήθελε να τους δει μονοιασμένους για να γαληνέψει η ψυχή του. Να τους κάνει να ξεχάσουν Πρωτοδικεία, έριδες για γραφεία τελετών, διαμάχες και βιτριολικά λόγια που ξεστόμισαν γύρω από τον τόπο που θα αγκάλιαζε για πάντα τον παγκόσμιο Ελληνα. H Μαργαρίτα να ζήτησε, με το που «έφυγε» ο πατέρας της, να τον θάψουν στο Βραχάτι Κορινθίας, προκαλώντας πρωτοφανή ενδοοικογενειακό πόλεμο.) Και ο Μίκης από εκεί πάνω τα κατάφερε:

φ2t

Είδε τα μέλη της οικογένειάς του να συμφιλιώνονται και να γίνονται βράχος, όπως εκείνος ήθελε. Ηταν 7.30 το πρωί, όταν η σορός του κορυφαίου συνθέτη έφτασε στο λιμάνι της Σούδας, με μια λαοθάλασσα Κρητικών να τον συνοδεύει στο κέντρο των Χανίων. Την ίδια στιγμή, στο αεροδρόμιο της πόλης κατέφτανε και η πολυαγαπημένη του κόρη Μαργαρίτα, μετά τον σάλο που είχε δημιουργηθεί τις προηγούμενες ημέρες από την απουσία της από το λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών. Η Μαργαρίτα με τον ερχομό της στο αεροδρόμιο των Χανίων δεν έκανε καμιά δήλωση για όσα είχαν συμβεί τις προηγούμενες ημέρες, θέλοντας να μη ρίξει λάδι στη φωτιά λίγο πριν από το ύστατο «χαίρε» στον πατέρα της.

φ5t

Μάλιστα, από τις πρώτες ημέρες μετά τον θάνατό του η ίδια είχε δηλώσει ότι θα παρευρεθεί μόνο την ημέρα της κηδείας του πατέρα της, αποτίοντας φόρο τιμής έτσι όπως του αρμόζει. Και πράγματι! Η πολυαγαπημένη του κόρη, που τόσα και τόσα τραγούδια έγραψε ο Μίκης για εκείνη, βρέθηκε σαν ηρωίδα αρχαίας τραγωδίας στο τελευταίο «αντίο» του πατέρα της. Καθισμένη δίπλα από τους δύο γιους της και σε απόσταση αναπνοής από τον αδερφό της Γιώργο, η οικογένεια του παγκόσμιου Ελληνα κατάφερε να έρθει πιο κοντά από ποτέ χάρη σε εκείνον που λάτρεψε – τον δικό της Μίκη.

Η Μαργαρίτα, άλλοτε κρατώντας τον γιο της Αγγελο από το χέρι και άλλοτε πέφτοντας πάνω στον ώμο του, έδειχνε να μην αντέχει το φευγιό του πατέρα της.

«Πάντα ζωντανός»

φ7t

Γύρω στις 2 το μεσημέρι, ενώ είχε ολοκληρωθεί η εξόδιος ακολουθία και λίγο πριν ο Μίκης οδηγηθεί στην τελευταία του κατοικία, στο Κοιμητήριο Γαλατά, η Μαργαρίτα θέλησε να τραγουδήσει τους στίχους από το θρυλικό τραγούδι «Το Παλικάρι», ενώ αμέσως μετά είπε από μικροφώνου: «Θα είσαι πάντα ζωντανός στις καρδιές όλων των ανθρώπων. Μα περισσότερο στη δική μου καρδιά».

Αμέσως μετά, πιασμένη χέρι χέρι με τον αδερφό της Γιώργο, ακολούθησε την πομπή ως το νεκροταφείο. Είναι από τις σπάνιες φορές που τα δύο αδέρφια, πιο μονοιασμένα από ποτέ, με βουβό πόνο, ακολουθούσαν το φέρετρο του πατέρα τους. Από εκείνες τις στιγμές έλειπε η Μυρτώ, η μάνα τους.

Οπως έγραψε και τις προηγούμενες ημέρες η «Espresso», η σύζυγος του Μίκη εδώ και χρόνια έχει πολλά κινητικά προβλήματα, καθώς και την άνοια, που την έχει καταβάλει.

Η Μυρτώ, η γυναίκα που έμεινε πιστή στο πλευρό του 75 ολόκληρα χρόνια, δεν γνωρίζει τίποτα για το φευγιό του Μίκη. Απλά, τον περιμένει να συναντηθούν όπως κάθε απόγευμα, στο σαλόνι του σπιτιού τους. Εκεί ο Μίκης συνήθιζε να της χαϊδεύει τα μαλλιά, να της κρατά το χέρι και να συζητά μαζί της, δίνοντάς της κουράγιο. Πλέον, στο σπίτι θα υπάρχει σιωπή…
Οταν το φέρετρο μπήκε στην κρητική γη, η Μαργαρίτα ψέλλισε τη φράση «Μπαμπά, σ’ αγαπώ», κάνοντας όσους ήταν πάνω από το μνήμα να δακρύσουν.

Λουλούδια & μαντινάδες στο πατρικό σπίτι του παγκόσμιου Ελληνα στον Γαλατά Χανίων

φ6t

Φίλοι, συγγενείς, γείτονες και απλός κόσμος που θαύμαζε τον Μίκη Θεοδωράκη και γαλουχήθηκε από το πολύτιμο έργο του πέρασαν χθες από το πατρικό του σπίτι στον Γαλατά Χανίων για να αφήσουν λουλούδια, να πουν μαντινάδες και να σιγοψιθυρίσουν τους στίχους των τραγουδιών του που έγιναν κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας.

Η μικρή πινακίδα που έχει τοποθετηθεί λίγα μέτρα πιο κάτω τούς κατηύθυνε προς το μέρος όπου ο κορυφαίος Ελληνας μουσουργός πέρασε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του. Από χθες, σε κάθε γωνιά του σπιτιού αυτού, εκτός από προσωπικά του αντικείμενα και φωτογραφίες του συνθέτη καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας του, υπάρχουν παντού μπουκέτα λουλουδιών και γράμματα από ανθρώπους που θέλησαν να αποτίσουν φόρο τιμής στον σπουδαίο Ελληνα.

«Γιάντα, Θεέ, δεν έκανες μια Κρήτη παραπάνω, στη μια να ’μαι όντε θα ζω, στην άλλη όντε πεθάνω» έγραφε χαρακτηριστικά μια από τις μαντινάδες που ειπώθηκαν έξω από το σπίτι.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο οίκημα ανακατασκευάζεται με πρωτοβουλία του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη προκειμένου να μετατραπεί σε μουσείο.
Στόχος των εμπνευστών του εγχειρήματος αυτού είναι να αποτελέσει ένα κέντρο μελέτης και προώθησης του έργου, τόσο του μουσουργού Μίκη όσο και του ποιητή αδελφού του Γιάννη Θεοδωράκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 1996.

«Σε αγαπάμε, φίλε μας»! Το μήνυμα ενός μικρού κοριτσιού

φ7 αλλαγη

Ανάμεσα στο πλήθος που κατέφτασε εμφανώς συγκινημένο χθες στη Μητρόπολη Χανίων για να απευθύνει τον τελευταίο χαιρετισμό στον συνθέτη ήταν ένα μικρό κορίτσι που κρατούσε στα χέρια του ένα λουλούδι.

Αφού πέρασε μπροστά από τους συγκεντρωμένους, μπήκε στον ναό και άφησε το κόκκινο τριαντάφυλλο δίπλα στο φέρετρο του μουσικοσυνθέτη. Στη συνέχεια βγήκε έξω και κατευθύνθηκε προς το τραπέζι όπου υπήρχε το βιβλίο συλλυπητηρίων. Χρησιμοποιώντας μόλις τέσσερις λέξεις, η μικρή μαθήτρια εξέφρασε αυτό που αισθάνονται οι απανταχού Ελληνες -και όχι μόνο- για τον ανεπανάληπτο καλλιτέχνη που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη Ελλάδα.

«Σε αγαπάμε, φίλε μας» έγραψε το κορίτσι και συμπλήρωσε το «αντίο» της προς τον Μίκη Θεοδωράκη, ζωγραφίζοντας δύο μεγάλες καρδιές. Τη συγκινητική ζωγραφιά του παιδιού αποτύπωσε με τον φακό της μια γυναίκα που βρέθηκε στο σημείο και από χθες κάνει τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...