Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Η Κάιλι Τζένερ με μπασκετμπολίστα του… κολεγίου

Με νεαρό μπασκετμπολίστα φέρεται ότι ξεπερνά η Κάιλι Τζένερ...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ντου της αστυνομίας σε βίλες του ράπερ «Ντίντι»!

Εφοδο σε δύο σπίτια του Σον Κομπς, γνωστού παλαιότερα...

Κράτος Καιάδας – Αποκλείουν χιλιάδες παιδιά ΑμεΑ από τα σχολεία

Κραυγή απόγνωσης από γονείς ΑμεΑ για την εγκύκλιο για πρόσβαση στις δομές μόνο εμβολιασμένων παιδιών

Το σκληρό της πρόσωπο, χωρίς ανθρωπιά και ενσυναίσθηση, δείχνει η κυβέρνηση, καθώς με πρόφαση την πανδημία του κορονοϊού αποκλείει χιλιάδες παιδιά ΑμεΑ από τα σχολεία, δημιουργώντας ένα σύγχρονο Κωσταλέξι!

  • Από τον
    Βαγγέλη Καράλη

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες στην «Εspresso», η κυβέρνηση εκβιαστικά ανακοίνωσε μόλις μία ημέρα πριν από το άνοιγμα των σχολείων για παιδιά με αναπηρία ότι θα έχουν πρόσβαση μόνο όσα παιδιά έχουν εμβολιαστεί, αποκλείοντας στην ουσία χιλιάδες παιδιά ΑμεΑ από τα Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ).

Η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Ιδρύματος Προστασίας και Αποκατάστασης Παιδιών και Νέων με Νοητική Υστέρηση «Η Θεοτόκος» Κατερίνα Κουτουκάκη-Μιχελάκη και μητέρα παιδιού με αναπηρία ξεσπά μέσω της «Espresso»: «Οταν ως γονέας κάποια μοιραία στιγμή στη ζωή σου εισέρχεσαι στο φάσμα της αναπηρίας, αυτό που δεν μπορείς να σκεφτείς αμέσως μετά την ανακοίνωση της διάγνωσης είναι πως θα παλεύεις εσαεί όχι μόνο με την αναπηρία του παιδιού σου, αλλά και με την αμφιλεγόμενη συγκυρία να έχεις γεννηθεί στην Ελλάδα.

Την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021, μόλις μία εργάσιμη ημέρα πριν από την έναρξη λειτουργίας των ΚΔΗΦ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ, εστάλη εγκύκλιος από το υφυπουργείο Εργασίας, με την οποία και ανακοινώνεται η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού όλων των επωφελούμενων στις δομές αυτές, που επρόκειτο να επιστρέψουν τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου στα “σχολειά” τους, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Με μία εγκύκλιο ολιγόλογη απαγορεύεται σε άτομα με αναπηρία η πρόσβασή τους στις δομές, χωρίς καμία πρότερη ειδοποίηση. Και εδώ εισέρχονται ερωτήματα και αντιδράσεις που δεν έχουν καμία σχέση με τον εμβολιασμό ή όχι των επωφελούμενων, αλλά με τον αυταρχικό και αιφνιδιαστικό τρόπο που γίνεται απαιτητή η συμμόρφωση στην εγκύκλιο αυτή.

Μεγάλο φάσμα νόσων

Τετελεσμένο στην αναπηρία δεν υπάρχει! Για έναν πολύ απλό λόγο: Για όποιον δεν γνωρίζει, αναπηρία σημαίνει ανατροπή. Αναπηρία σημαίνει ένα μεγάλο φάσμα νόσων ψυχικών και σωματικών, που καθιστούν το άτομο μη ικανό, μη λειτουργικό νευροτυπικά και εν κατακλείδι ατελές. Τετελεσμένο στη ζωή των γονέων που μεγαλώνουν παιδιά με αναπηρία δεν υπάρχει κανένα άλλο πέρα από τη διάγνωση της αναπηρίας που κρατούν στα χέρια τους». και συνεχίζει καταγγέλλοντας την απάνθρωπη απόφαση της κυβέρνησης: «Η απόφαση έρχεται αιφνίδια, και σχεδόν εκβιαστικά, μία εργάσιμη ημέρα πριν από την έναρξη της εκπαιδευτικής χρονιάς, πράγμα που θεωρούμε άδικο, όταν σε άλλη κοινωνική ομάδα, όπου και επιβλήθηκε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, δόθηκε χρόνος συμμόρφωσης. Η απόφαση εγείρει προβλήματα στην ψυχική υγεία των παιδιών. Μοιάζει να μην υπολόγισε κανείς την αναστάτωση που επέφερε το τετελεσμένο στο ψυχολογικό και συμπεριφορικό κομμάτι των παιδιών μας. Παιδιών και οικογενειών που παλεύουν με στερεοτυπίες και εμμονές. Η απόφαση σχεδόν αψηφά τις ιδιαίτερες νόσους των παιδιών που δεν συμπεριλαμβάνονται στις περιπτώσεις εκείνες που εξαιρούνται του εμβολιασμού. Κάθε παιδί/ενήλικας με αναπηρία, ακόμα κι αν υπάρχει κοινή διάγνωση, είναι μία διαφορετική περίπτωση. Η ίδια η ιατρική, αν κάποιος είχε ανατρέξει σε αυτήν, θα είχε δώσει απαντήσεις.

Η απόφαση υποβάλλει σε εγκλεισμό ανθρώπινες ψυχές, που σε κάποιες περιπτώσεις η προσέλευσή τους στο ΚΔΗΦ είναι και η μοναδική οδός κοινωνικοποίησής τους. Η απόφαση μοιάζει να αποσιωπά την έννοια του ΚΔΗΦ! Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας. Και πάμε να εξηγήσουμε τι σημαίνει φροντίδα. Τα παιδιά μας στα ΚΔΗΦ δεν μαθαίνουν γραφή κι ανάγνωση. Τα παιδιά, μέσα στα ΚΔΗΦ, δέχονται θεραπευτική φροντίδα! Φροντίδα και θεραπεία. Κάποιος, λοιπόν, απαγορεύει τη θεραπεία σε ανεμβολίαστα παιδιά, τα οποία είναι ανεμβολίαστα επειδή κάποιος γιατρός συμβούλευσε τις οικογένειές τους να μην το κάνουν, ακριβώς γιατί ίσως να κινδυνεύσει η υγεία τους. Σας ακούγεται φαύλο; Είναι! Το κράτος δίνει στους γονείς παιδιών με αναπηρία τη δικαστική συμπαράσταση, πράγμα που σημαίνει πως του αναθέτει να αποφασίζει και να υπογράφει για οτιδήποτε αφορά το παιδί του, ακόμα κι αν το παιδί αυτό είναι ενήλικας. Κι εδώ έρχεται μία ακόμη ιδιαιτερότητα της αναπηρίας, όπου παιδιά υψηλής λειτουργικότητας που επιθυμούν να εμβολιαστούν δεν μπορούν να το κάνουν, διότι ο γονέας του αποφασίζει να μην υπογράψει και να μη συναινέσει στον εμβολιασμό. Ως ευάλωτη κοινωνική ομάδα μάς αναγνωρίστηκε η προτεραιοποίηση στον εμβολιασμό, πράγμα για το οποίο είμαστε ευγνώμονες, αλλά δεν μας αναγνωρίζονται οι λόγοι μη υποχρεωτικότητας ως ευάλωτη κοινωνική ομάδα. Αυτοαναιρούμενο; Ναι! Υποθέτω πως όλοι κατανοούμε πως εδώ δεν πρόκειται για μία απερίσκεπτη ή άνευ ουσίας αντιεμβολιαστική κίνηση, αλλά για μία σωρεία προβλημάτων που εγείρει μία απόφαση που πάρθηκε ναι μεν με το αίτιο της προφύλαξης της δημόσιας υγείας, αλλά χωρίς εμβάθυνση και ανθρωπιστική προσέγγιση. Δημόσια υγεία με κάθε κόστος;»

Επιτροπές υγείας

Συνεχίζοντας η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων για παιδιά ΑμεΑ προτείνει λύσεις, ώστε να μην αποκλειστούν τα παιδιά από την εκπαίδευση και τα δικαιώματά τους στην κοινωνία. «Προτείνουμε ως γονείς, γνωρίζοντας τα προβλήματα σε όλες τους τις διαστάσεις: Να συσταθούν επιτροπές υγείας, όπου θα εξετάσουν το αίτημα κάθε περίπτωσης χωριστά για τα άτομα εκείνα που οι θεράποντες ιατροί τους προτείνουν την αποφυγή του εμβολιασμού, λαμβάνοντας όμως υπ’ όψιν τους και τη διάγνωση του θεράποντος ιατρού. Να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία τους, τηρώντας όλα τα μέτρα προφύλαξης (πράγμα που έκαναν έτσι κι αλλιώς με σχεδόν “αυτιστική” προσήλωση όλη την προηγούμενη εκπαιδευτική χρονιά) μέχρι να ολοκληρωθούν οι διεργασίες των επιτροπών, έτσι ώστε να υπάρξει ανατροφοδότηση των επωφελούμενων και ανακούφιση στις οικογένειές τους. Να ισχύσει για τη λειτουργία των ΚΔΗΦ, για το διάστημα που θα απαιτηθεί, ό,τι ακριβώς ίσχυε μέχρι και τον Ιούνιο του 2021, δηλαδή η τακτική δωρεάν διενέργεια rapid tests. Ενας γονέας που μεγαλώνει ένα παιδί με αναπηρία είναι ένας άνθρωπος που με την πάροδο του χρόνου αποκτά σοφία, υπομονή, κατανόηση και αμέτρητη κόπωση. Καθετί που διαταράσσει την κανονικότητα των παιδιών μας, ακόμα κι αν αυτό είναι μία πανδημία, για μας είναι απλά ένα ακόμα σκαλοπάτι δυσκολίας και λειτουργεί αθροιστικά στα χιλιάδες προηγούμενα σκαλοπάτια που έχουμε ήδη ανέβει. Κι αν υπάρχει κάτι που θα με κινητοποιεί πάντα, για να πάρω θέση στα γεγονότα και να εκφέρω δημόσια την άποψή μου, είναι η πάγια θέση μου για ελεύθερη πρόσβαση των παιδιών ΑμεΑ αλλά και κάθε παιδιού στην εκπαίδευση. Χωρίς υστερόγραφα και αστερίσκους. Κι αν υπάρχει μία ιδιότητα που χρειάζεται να βάλει κάποιος δίπλα στο όνομά μου, είναι μόνο η ιδιότητα της μητέρας παιδιού με αναπηρία» συμπληρώνει, ξεσπώντας κατά της άδικης απόφασης της κυβέρνησης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Το δυσβάσταχτο κόστος για τις σειρές οδηγεί τα τηλεοπτικά κανάλια στις… πρόχειρες λύσεις των realities και talent shows

Τέλος εποχής για την πανάκριβη και ποιοτική εγχώρια μυθοπλασία,...

Ποια είναι η Στέλλα Κοσμοπούλου, που τρέλανε κόσμο με το τσιφτετέλι της στο «Σάββατο με φίλους»

Χαράς ευαγγέλια στην εκπομπή του Χρήστου Φερεντίνου τα βράδια...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...