Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Bασίλισσα Σοφία της Ισπανίας: Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας επέστρεψε στο παλάτι

Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας και αγωνίας για τον...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 17 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Πολλά είναι αυτά που θα λειτουργήσουν θετικά στη...

Η Μαρίνα Σάττι μίλησε για όλους και για όλα πριν από...

«Ζαριά» με τους δημοσιογράφους έριξε η Μαρίνα Σάττι και......

Το φιλί στο στόμα της Βίσση και του ΛεΠα στην πίστα 35...

Η φιλία, η σχέση, η εκτίμηση και ο σεβασμός...

Έξω με αναστολή ο Δημήτρης Λιγνάδης! Δάκρυα από τους καταγγέλλοντες και οργή συγγενών και φίλων

«Ντροπή! Ξεφτίλες! Να τον πάρετε να κάνει μάθημα στα δικά σας παιδιά τον βιαστή!»

Η απόφαση να αφεθεί ελεύθερος ο Δημήτρης Λιγνάδης ύστερα από προσωρινή κράτηση 17 μηνών προκάλεσε έκρηξη στην ασφυκτικά γεμάτη λιλιπούτεια δικαστική αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου. Ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου άκουσε ανέκφραστος και ατάραχος τους δικαστές, που τον είχαν κρίνει ένοχο για δύο βιασμούς χωρίς κανένα ελαφρυντικό και τον είχαν καταδικάσει σε 12 έτη κάθειρξη να του δείχνουν την έξοδο από τη φυλακή, κάνοντας δεκτό το αίτημά του για αναστολή στην έφεση, δηλαδή να μην εκτίσει την ποινή του μέχρι την έκδοση απόφασης από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Το ίδιο εμφανής ήταν και η ικανοποίηση των δικών του ανθρώπων, που κάθονταν σε απόσταση αναπνοής από τον κατηγορούμενο, με το χαμόγελο να σχηματίζεται στα χείλη τους.

25953827

Δευτερόλεπτα αργότερα, η ένταση κορυφώθηκε με τους καταγγέλλοντες να ξεσπούν σε κλάματα και μέλη του ακροατηρίου να βάλλουν κατά της έδρας για την απόφαση, ενώ επικράτησε χάος, με τους αστυνομικούς να κυκλώνουν τον κατηγορούμενο, χωρίς να έχει κινηθεί κανείς προς το μέρος του.

Την ίδια στιγμή απειλήθηκε σύρραξη έξω από τη δικαστική αίθουσα, όταν οι συγγενείς και οι φίλοι των νεαρών που κατήγγειλαν για βιασμό τον Δημήτρη Λιγνάδη ξέσπασαν φωνάζοντας «Και έξω βιαστής θα είναι!», απευθυνόμενοι προς την Ελένη Κούρκουλα, τον αδελφό του σκηνοθέτη Γιάννη Λιγνάδη και ανθρώπους του φιλικού του περιβάλλοντος, που βρέθηκαν στο πλευρό του. Στο δικαστήριο το «παρών» έδωσαν χθες και οι βουλευτές Κρίτων Αρσένης, Σία Αναγνωστοπούλου και Κλέων Γρηγοριάδης. Η αποφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη είναι πλέον θέμα χρόνου, αφού προηγουμένως απαιτείται να καταβάλει 30.000 ευρώ ως εγγυοδοσία, ενώ του επιβλήθηκαν και οι όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης τρεις φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Νωρίτερα, ο συνήγορος του Δημήτρη Λιγνάδη, Αλέξης Κούγιας, έδωσε «μάχη» για να ανοίξει την πόρτα της φυλακής μετά την καταδίκη του σε συνολική ποινή κάθειρξης 12 ετών για τις δύο από τις τέσσερις υποθέσεις βιασμών για τις οποίες καταδικάστηκε. Διατηρώντας υψηλούς τόνους κατά την αγόρευσή του, ο κ. Κούγιας επιχειρηματολόγησε υπέρ της αναστολής εκτέλεσης της ποινής που επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο κατά πλειοψηφία, επιχειρώντας να αντικρούσει την αντίθετη πρόταση του εισαγγελέα Κωνσταντίνου Κούντρια, που ζήτησε από το δικαστήριο να μη δώσει αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση.

Φ3 81

«Ο κ. Λιγνάδης θα αθωωθεί στο εφετείο, γιατί είναι δίκαιο να αθωωθεί» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Κούγιας, εστιάζοντας στις οριακές πλειοψηφίες που σημειώθηκαν στην καταδικαστική απόφαση και συμπληρώνοντας πως τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις του νόμου για να αποφυλακιστεί.

«Δεν γίνεται να καταστρέψετε έναν άνθρωπο. Να σταματήσει η εμμονή σαν να είναι εχθρός σας ο κ. Λιγνάδης. Έχει καταδικαστεί για πράξεις με πολλά ερωτηματικά, για δύο ανθρώπους που, ενώ υποτίθεται τους βίασε, τον εμπιστεύτηκαν ξανά και γύρισαν και στο σπίτι του… Τον παρακαλούσαν να μείνουν σπίτι του και πριν τις πράξεις και μετά τις πράξεις» υποστήριξε απευθυνόμενος στο δικαστήριο.

Πάντως, λίγο νωρίτερα, ο εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει στην πρότασή του να μην έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα η έφεση, με το σκεπτικό ότι ο κατηγορούμενος είναι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων και ότι εκ μέρους του δεν υπάρχει καμιά αναγνώριση των πράξεων για τις οποίες κρίθηκε ένοχος. «Η αναγνωρισιμότητα και η λάμψη δεν αναιρούν την ανάγκη ικανοποίησης της σεξουαλικής του ορμής» είχε πει στην αγόρευσή του.

ΚΑΝΕΝΑ ΕΛΑΦΡΥΝΤΙΚΟ, ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΟΥ ΚΟΥΓΙΑ

«Όχι» είπε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στην αναγνώριση ελαφρυντικών, απορρίπτοντας το αίτημα της υπεράσπισης για την παροχή των ελαφρυντικών του πρότερου σύννομου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Οι δικαστές απέρριψαν ομόφωνα την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου και κατά πλειοψηφία (5-2) της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

«Δεν θέλω να πιστεύω ότι η Δικαιοσύνη επηρεάζεται από τα Μέσα. Η Δικαιοσύνη είναι ανθρώπινη και σέβομαι την κρίση σας. Οταν μιλάει η Δικαιοσύνη εμείς σιωπούμε. Η ποινή δεν έχει σκοπό να τρομοκρατήσει όποιον διανοείται να διαπράξει το ίδιο αδίκημα, αλλά την καλύτερη εξέλιξη της προσωπικότητας του κατηγορουμένου. Τον αθωώσατε σε μια πράξη, με οριακή πλειοψηφία τον καταδικάσατε σε μια άλλη» σχολίασε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Κούγιας και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς τους ενόρκους: «Γι’ αυτό που θα αποφασίσετε, για τα ελαφρυντικά που αφορούν λεπτές νομικές έννοιες, θα πρέπει να σεβαστείτε τη γνώση των ειδικών».

Φ2 2022 07 14T084457.682

Ακολούθησε ένταση μετά την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, ο οποίος ζήτησε την απόρριψη των ελαφρυντικών, επισημαίνοντας ότι οι ελαφρυντικές περιστάσεις δεν συντρέχουν στο πρόσωπο του κατηγορουμένου.

«Είναι ντροπή για τον εισαγγελέα να μην έχει ακούσει την αποδεικτική διαδικασία και τα όσα ανέφερα για την προσωπικότητα του Δημήτρη Λιγνάδη!» υποστήριξε σε υψηλούς τόνους ο κ. Κούγιας, για να λάβει από το ακροατήριο την απάντηση: «Είναι ντροπή ο βιασμός παιδιών»!

Οι μειοψηφίες που καθόρισαν το αποτέλεσμα

Οι αποφάσεις του δικαστηρίου για την ενοχή και τα ελαφρυντικά ελήφθησαν στο σύνολό τους σχεδόν κατά πλειοψηφία, με την πρόεδρο της έδρας και μία σύνεδρο να είναι μεταξύ αυτών που ψήφισαν υπέρ της αθώωσης του κατηγορουμένου σε όλες τις υποθέσεις.

Ο σκηνοθέτης κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία (4-3) για την περίπτωση βιασμού του S., που τον είχε καταγγείλει για τον βιασμό του στην Επίδαυρο το καλοκαίρι του 2015. Στην απόφαση μειοψήφησαν μία ένορκος, η πρόεδρος και μία σύνεδρος, που είχαν τη γνώμη ότι πρέπει να κηρυχθεί αθώος λόγω αμφιβολιών. Αντίστοιχα, κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία (5-2) και για την περίπτωση του Π.Φ., στην οποία μειοψήφησαν η πρόεδρος και μία δικαστής, που είχαν τη γνώμη ότι πρέπει να κηρυχθεί αθώος λόγω αμφιβολιών. Ο 17χρονος Ουκρανός έμενε στο σπίτι του σκηνοθέτη, αλλά κατά το δικαστήριο παρέμενε στο διαμέρισμα του Λιγνάδη μετά τον βιασμό του εξαιτίας του κακοποιητικού περιβάλλοντος που αντιμετώπιζε στο σπίτι του.

Ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου κρίθηκε κατά πλειοψηφία ένοχος για τις δύο από τις τέσσερις υποθέσεις βιασμών και κατά πλειοψηφία αθώος λόγω αμφιβολιών για τις άλλες δύο υποθέσεις. Συγκεκριμένα, κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών κατά πλειοψηφία (5-2) για τον πρώτο μηνυτή Α., όπου μειοψήφησαν δύο ένορκοι οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της ενοχής του. Ο Α. είχε υποστηρίξει ότι γνώρισε το 2015 τον Λιγνάδη στο μπαρ Rooster από έναν φίλο του και -όπως είχε ισχυριστεί- λίγο καιρό αργότερα ο σκηνοθέτης τον βίασε στο σπίτι του.

Ομόφωνα αθωώθηκε ο Δημήτρης Λιγνάδης για τον Δ.Μ., που δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο και είχε διαταχθεί η βίαιη προσαγωγή του.

«Το πρόσωπο αυτό, αν και έχει διαταχθεί η βίαιη προσαγωγή του, δεν ήρθε ποτέ να καταθέσει. Οι αποδείξεις διεξάγονται επ’ ακροατηρίω, όχι στην τηλεόραση και στα μέσα ενημέρωσης. Εγείρονται αμφιβολίες για την αξιοπιστία του και τη βασιμότητα όσων έχει καταγγείλει. Οι αμφιβολίες λειτουργούν υπέρ του κατηγορουμένου» είχε πει ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του για τον συγκεκριμένο καταγγέλλοντα.

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...