Δευτέρα, 18 Μαρτίου, 2024

Η Καρρέρ αποκάλυψε το μυστικό μακροζωίας του Μίμη Πλέσσα

Στα μυστικά μακροζωίας του αγαπημένου της συζύγου Μίμη Πλέσσα...

Η πρωτοποριακή συνεργασία του Lil Koni με το ανθρωποειδές Sophia

Αυτό κι αν είναι είδηση: Ελληνας καλλιτέχνης έκανε ντουέτο...

Aνέστης Μενεξές: Ο party man της Θεσσαλονίκης

Τον Ανέστη Μενεξέ τον γνώρισα ως θαμώνας σε μαγαζί...

Η απάντηση της Σάττι στους haters

Τη στιγμή που το ελληνικό «Ζάρι» της Eurovision ανεβαίνει...

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Ανδρέα έγινε αίθουσα γευσιγνωσίας

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας έδωσε άδεια για διοργάνωση σεμιναρίων στον Άγιο Ανδρέα Μονεμβασιάς

Ούτε ιερό ούτε όσιο φαίνεται ότι έχουν κάποιοι υπεύθυνοι του υπουργείου Πολιτισμού και της Λίνας Μενδώνη, οι οποίοι μετέτρεψαν τον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα στο Κάστρο της Μονεμβασιάς σε αίθουσα… γευσιγνωσίας ελαιολάδου! Η άδεια χορηγήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας σε ιδιώτη για τη διοργάνωση σεμιναρίων μία φορά την εβδομάδα, καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού αλλά και τον Σεπτέμβριο, με τη συμμετοχή μέχρι και δέκα επισκεπτών.

Όπως φαίνεται στη φωτογραφία, το… σεμινάριο γίνεται μέσα στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα, όπου έχουν τοποθετηθεί τραπεζοκαθίσματα με ποτήρια για τη γευσιγνωσία του τοπικού ελαιολάδου! Μπροστά σε κάθε καλεσμένο βρίσκονται τρία ποτήρια γεμάτα με λάδι της περιοχής, αλλά και ένα μπουκαλάκι νερό. Μάλιστα, για να εξασφαλιστεί η… κατανυκτική ατμόσφαιρα είναι αναμμένα κεριά!

σελ 4 5 φ1 ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ 1

Με βάση την απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας δόθηκε άδεια για τη διοργάνωση των σεμιναρίων, μέσω της παραχώρησης του χώρου του μνημείου και της καταβολής του προβλεπόμενου τιμήματος για τη χρήση του.

Σύμφωνα με καταγγελίες που έφτασαν στην εφημερίδα μας, οι διοργανωτές του σεμιναρίου πρόσφεραν στους συμμετέχοντες, εκτός από ελαιόλαδο, και… λικέρ, ενώ παράλληλα δέχονταν και παραγγελίες για την πώληση των προϊόντων.

Από την πλευρά τους, οι υπεύθυνοι της αρχαιολογικής υπηρεσίας Λακωνίας δήλωσαν ανεπίσημα στη «Εspresso» ότι στον χώρο του ιερού ναού δεν γίνεται γευσιγνωσία, αλλά μόνο… σεμινάριο προβολής του ελαιολάδου. Επιπλέον, διαβεβαιώνουν ότι δεν γίνεται κατανάλωση φαγητού ή οινοπνευματωδών ποτών, πέραν του ελαιολάδου, επισημαίνοντας πως δεν θα το επέτρεπε το προσωπικό φύλαξης του μνημείου. Όμως δεν αμφισβητούν τις φωτογραφίες με τα… ποτήρια, που μπορεί να δει κανείς τοποθετημένα πάνω στα τραπέζια μέσα στον ναό. Πάντως, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο, μετά το σεμινάριο, κάποιοι από τους συμμετέχοντες να έκαναν παραγγελίες σε καταστήματα που βρίσκονται στο κεντρικό καλντερίμι του Κάστρου.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια παρέχεται η δυνατότητα ξεναγήσεων και άλλων εκδηλώσεων μέσα στο Κάστρο της Μονεμβασιάς. Όμως για πρώτη φορά παραχωρείται ο Ιερός Ναός του Αγίου Ανδρέα για σεμινάριο… γευσιγνωσίας. Αυτό είναι… έργο Λίνας Μενδώνη, επί των ημερών της!

st andrew chapel monemvassia 3

Ο Άγιος Ανδρέας βρίσκεται στην Κάτω Πόλη Μονεμβασιάς, όπου υπάρχουν 25 εκκλησίες και παρεκκλήσια, πολλά εκ των οποίων αποδίδονται στη Β’ Ενετοκρατία (1685-1715). Το παρεκκλήσι αυτό, που γειτνιάζει με τη μητρόπολη του Ελκόμενου Χριστού, έχει ιερό σε σχήμα ημικυκλικής κόγχης, καλύπτεται με ημισφαιρικό θόλο και φέρει τοιχογραφία βυζαντινής τεχνοτροπίας με τρεις μορφές αγίων.

Στην καμάρα καθορίστηκαν πολιτιστικές χρήσεις με απόφαση του κεντρικού αρχαιολογικού συμβουλίου του υπουργείου Πολιτισμού. Οπως αναφέρεται στο site του διοργανωτή των σεμιναρίων, ο χώρος της καμάρας του ιερού ναού «διατίθεται για πολιτιστικές χρήσεις ποιότητας, αλλά και για επαγγελματικές χρήσεις, όπως εταιρικές συναντήσεις και μικρά συνέδρια». Βέβαια, η τελευταία απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας αφορούσε μόνο σεμινάριο προβολής ελαιολάδου, αλλά, όπως φαίνεται, ο διοργανωτής έχει και άλλα σχέδια για το μέλλον…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Ελένη Προκοπίου αγκαζέ με τον Δημήτρη της

Μια σπάνια εμφάνιση από μια ακριβοθώρητη ηθοποιό. Τη σπουδαία...

Η διπλή gay ζωή γόνου εφοπλιστή

Νέος, όμορφος, γόνος εφοπλιστικής οικογένειας και ιδιαίτερα προβεβλημένος όχι...

Ο Νίκος Γαρεφαλάκης, που εμφανίστηκε στο «Κωνσταντίνου και Ελένης», ήταν μέλος στη μαφία των 4 τροχών

«Εχει παρατήσει την υποκριτική κι έχει γίνει άλλος άνθρωπος»...

Ζόρικα τα… πράγματα για τη Χατζίδου

«Δυστυχώς, τα πράγματα είναι λίγο πιο σοβαρά απ’ ό,τι...

Ελένη Νταράλα: Στο ψυχιατρείο η αδελφή του Νταλάρα!

Ωρες αγωνίας για την ετεροθαλή αδελφή του Γιώργου Νταλάρα,...