Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Το δυσβάσταχτο κόστος για τις σειρές οδηγεί τα τηλεοπτικά κανάλια στις… πρόχειρες...

Τέλος εποχής για την πανάκριβη και ποιοτική εγχώρια μυθοπλασία,...

«Next please» μόνο τα Σαββατοκύριακα

Τέλος η Αννίτα Πάνια τις καθημερινές από το ψυχαγωγικό...

Η Ναταλία ετοιμάζει εκπλήξεις για το «Secret song»

H Ναταλία θα δείξει τη δύναμή της! Ονόματα πρώτης...

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της...

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

«Άρωμα» γυναίκας με τιάρες και λάμψη – Όσες «σημάδεψαν» τη ζωή του Κωνσταντίνου για δεκαετίες

Τα παιδικά χρόνια στη «σκιά» της βασιλομήτορος, ο «χρυσός» γάμος το 1964 και η στήριξη στις επιλογές των γιων του

Μπορεί ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος να βασίλεψε στη χώρα μας από τις 6 Μαρτίου του 1964 ως την 1 Ιουνίου του 1973, αποκτώντας φανατικούς οπαδούς σε όλη την Ελλάδα που ετοιμάζονται τη Δευτέρα να τον αποχαιρετήσουν έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών, αλλά είχε και φανατικούς εχθρούς.

  • Από τον Δημήτρη Λυμπερόπουλο

Το σίγουρο είναι ότι ο αείμνηστος βασιλιάς όχι μόνο αγαπήθηκε, αλλά λατρεύτηκε από τις γυναίκες της οικογένειάς του. Από τη μητέρα του, τότε πριγκίπισσα Φρειδερίκη, που τον έφερε στον κόσμο στις 2 Ιουνίου του 1940 στο Π. Ψυχικό, προβλέποντας ότι στο μέλλον θα βασιλεύσει στον θρόνο της Ελλάδας, εξ ου και οι 101 κανονιοβολισμοί στον λόφο του Λυκαβηττού προς τιμήν του νεογέννητου, ως τις αδελφές του, την πρωτότοκη βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας και τη μικρότερη πριγκίπισσα Ειρήνη.

Frederika

Πάντως, από πολύ μικρή ηλικία και καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του στον θρόνο ο αστικός μύθος ήθελε τη μητέρα του Φρειδερίκη να παίζει καταλυτικό ρόλο στις αποφάσεις που έπαιρνε. Αυτή είναι και η πρώτη γυναίκα που έπαιξε πρωταρχικό ρόλο στη ζωή του και καθοριστικό στη βασιλεία του. Πάντως σε συνέντευξή του ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος είχε δηλώσει: «Για να χτυπήσουν τον θεσμό έπρεπε να βρουν κάτι άλλο και βρήκαν το θέμα της μητέρας μου. Ελεγαν ότι με επηρεάζει και τη συμβουλεύομαι. Κανένα από αυτό δεν ισχύει». Υπήρξε ιδανικό πρότυπο πατέρα για τις δύο κόρες του, την πρωτότοκη πριγκίπισσα Αλεξία και τη δευτερότοκη πριγκίπισσα Θεοδώρα, που δεν πρόλαβε να την καμαρώσει νύφη στον θρησκευτικό γάμο που ετοιμαζόταν να τελεστεί το καλοκαίρι στην Ελλάδα.

paidia

Σαν δικό τους πατέρα, με σεβασμό και αγάπη μέχρι το τέλος της ζωής του, τον είχαν και οι τρεις νύφες του, η σύζυγος του πρίγκιπα Παύλου Μαρί Σαντάλ, η σύζυγος του Νικόλαου Τατιάνα Μπλάτνικ και η σύζυγος του πρίγκιπα Φίλιππου Νίνα Φλορ, που μπορεί να μην ήταν γαλαζοαίματες, όπως θα επιθυμούσε η μητέρα του, βασίλισσα Φρειδερίκη, αλλά δέχτηκε και στήριξε τις αποφάσεις των αγαπημένων του γιων. Αλλωστε και οι τρεις δεν ήταν τυχαίες… Είχαν τον τρόπο… Και το χρήμα ίσως στις μέρες να μετράει περισσότερο από τα περασμένα μεγαλεία, τα στέμματα και τις κορόνες…

filippos
Φίλιππος και Νίνα Φλορ

Συζυγική ευτυχία

Μπορεί να ατύχησε ως βασιλιάς ο τέως, αλλά ευτύχησε ως σύζυγος. Και ήταν ίσως από τις λίγες περιπτώσεις όπου η βασίλισσα Φρειδερίκη «έπεσε διάνα» στην επιλογή της για τη σύζυγο του γιου της, καθώς αυτή φημολογείται ότι «σκηνοθέτησε» τα πάντα. Η βασίλισσα Αννα-Μαρία στάθηκε κορόνα στη ζωή του. Πρότυπο συζύγου και μητέρας, με γοητεία, ευγένεια, σοφία, καλοσύνη, σεμνότητα και μεγαλοσύνη. Συμπορεύτηκαν σε δόξες, μεγαλεία, στενοχώριες και απογοητεύσεις με πραγματική, σπάνια αμοιβαία κατανόηση, αρμονία, έρωτα και αγάπη, ώσπου τους χώρισε ο θάνατος.

pavlos
Μαρί Σαντάλ και Παύλος

Στις 18 Σεπτεμβρίου 1964 τελέστηκαν στην Αθήνα οι γάμοι του βασιλιά Κωνσταντίνου με την καλλονή πριγκίπισσα Αννα-Μαρία, τριτότοκη κόρη του βασιλιά Φρειδερίκου και της βασίλισσας Ινγκριντ της Δανίας. Ηταν ο ένας και μοναδικός γάμος εν ενεργεία βασιλιά που τελέστηκε στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, «η πρώτη συνάντησις των δύο πριγκίπων, παιδιών ακόμη, έγινε τον Ιούνιο του 1957. Η Αννα-Μαρία ήταν μόλις 11 ετών και ο Κωνσταντίνος 17, δόκιμος τότε στο ελληνικό εκπαιδευτικό πλοίο “ΑΡΜΑΤΟΛΟΣ”.

nikolaos
Τατιάνα Μπλάτνικ και Νικόλαος

Θαυμασμός

Στα γαλανά μάτια της πριγκιποπούλας καθρεφτιζόταν ο θαυμασμός για τον νεαρό λεβεντόκορμο δόκιμο, που χωρίς να ξέρει κι αυτός γιατί, αφού ήταν επίσης παιδί, ένοιωσε απ’ την πρώτη αυτή συνάντηση μια ακατανίκητη συμπάθεια για το κοριτσάκι με τις μεταξένιες καστανές μπούκλες και το πικάντικο γελαστό προσωπάκι». Τον Σεπτέμβριο του 1959 η βασιλική οικογένεια της Ελλάδος επισκέφτηκε ανεπισήμως τους μακρινούς της συγγενείς στη Δανία. Η Αννα-Μαρία ήταν μόλις δεκατριών ετών και φυσικά για αυτήν ο Κωνσταντίνος ήταν ακόμη ένας από τους πολυπληθείς μακρινούς συγγενείς της οικογένειάς της. «Ηταν τότε ένα γλυκό κοριτσάκι» είπε αργότερα ο Κωνσταντίνος, αναφερόμενος στις εντυπώσεις του από αυτή την πρώτη συνάντηση με την πριγκίπισσα Αννα-Μαρία.

Ο βασιλιάς Παύλος εντυπωσιάστηκε από τη φυσική χάρη της νεαρής πριγκίπισσας και είπε στη σύζυγό του, βασίλισσα Φρειδερίκη: «Κοίτα την, είναι σαν πεταλούδα. Ελπίζω μια μέρα να την παντρευτεί ο Τίνο». Αρραβωνιάστηκαν μυστικά στις 23 Ιουλίου 1962… Ο Κωνσταντίνος αναφερόμενος στη συνάντησή τους στη Νορβηγία είχε αναφέρει στους δημοσιογράφους: «Μετά τους μυστικούς μας αρραβώνες ήμουν τόσο ευτυχισμένος, που μου ήταν αδύνατον να συγκεντρωθώ στους αγώνες της ιστιοπλοΐας που διεξάγονταν. Ποτέ δεν υπήρξα τόσο κακός στον χειρισμό του πηδαλίου του σκάφους μου… Ημουν τόσο αφηρημένος, που χτύπησα μια σημαδούρα και τερμάτισα δέκατος έβδομος στους αγώνες… Και όλα αυτά εξαιτίας της έντασης των συναισθημάτων μου προς την Αννα-Μαρία».

Οι τέσσερις εγγονές του και η αδυναμία στο fashion icon Μαρία-Ολυμπία

Ο τέως, όπως κάθε παππούς, λάτρευε όλα του τα εγγόνια. Αδυναμία είχε στις τρεις εγγονές του, που του χάρισε η πρωτότοκη κόρη του πριγκίπισσα Αλεξία και ο Κάρλος Μοράλες Κιντάνα, τις Αρριέττα Μοράλες ντε Γκρέθια, Αννα-Μαρία Μοράλες ντε Γκρέθια και Αμέλια Μοράλες ντε Γκρέθια, που ζουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, στα Κανάρια Νησιά.

Ξεχώριζε όμως την κόρη του γιου του Παύλου και της Μαρί Σαντάλ και βαφτισιμιά του βασιλιά Καρόλου, για τον ανεξάρτητο χαρακτήρα της και το δυναμικό της ταμπεραμέντο, η οποία μεγάλωσε σαν γαλαζοαίματη. H Μαρία-Ολυμπία έκανε το ντεμπούτο της στο μόντελινγκ το 2017 σε ηλικία 21 ετών συμμετέχοντας σε μια διαφημιστική καμπάνια του οίκου Dolce & Gabbana. Tο μοντέλο και fashion influencer, που εν τω μεταξύ έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους οίκους Dior και Marc Jacobs, σε πρόσφατη συνέντευξή της είχε δηλώσει ότι ο λατρεμένος της παππούς Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ βιώνει μια παρατεταμένη θλίψη από το 1974, όταν καταργήθηκε και επισήμως η μοναρχία στην Ελλάδα.

paidia 1
Αρριέττα Μοράλες ντε Γκρέθια, Αμέλια, Αννα- Μαρία

Οπως είχε αναφέρει η «Telegraph», «είναι μία πριγκίπισσα χωρίς βασίλειο». Αλλά αυτό δεν την ενοχλεί καθόλου. Αντιθέτως, φαίνεται να το απολαμβάνει. «Είμαι κάτι ανάμεσα. Είμαι τυχερή γιατί μπορώ να κάνω ό,τι μου αρέσει απλά τριγυρνώντας» και συνέχισε: «Μπορώ να φοράω ό,τι θέλω, μπορώ να φοράω μίνι φούστες. Πρέπει να συμπεριφέρεσαι διαφορετικά αν είσαι μέρος της δημόσιας ζωής».

maria olympia

Δέος για τη βασίλισσα Ελισάβετ

Η γυναίκα στην οποία υποκλινόταν ο τέως ήταν η βασίλισσα Ελισάβετ. Λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε ο τέως, δεν μπόρεσε να την αποχαιρετήσει τον Σεπτέμβριο του 2022 στην κηδεία της στο Λονδίνο. Τέσσερις μήνες αργότερα την ακολούθησε στη γειτονιά των αγγέλων.

elisavet
Βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Κάρολος

Η Ελισάβετ ανέβηκε στον θρόνο σε ηλικία 26 ετών και ο Κωνσταντίνος σε ηλικία 24 ετών. Είχαν ζήσει πάρα πολλά μαζί και συντετριμμένος για τον θάνατό της είχε δηλώσει: «Στη μακραίωνη θητεία της η βασίλισσα αποτέλεσε φάρο αξιοπρέπειας και σοβαρότητας για όλο τον κόσμο πέραν της χώρας της και της Κοινοπολιτείας. Ηταν μια φωτισμένη μονάρχης που σε δύσκολες περιόδους κράτησε ενωμένο τον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία αγαπήθηκε πάρα πολύ και αφήνει μια σπουδαία παρακαταθήκη. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την αγάπη, την τρυφερότητα και τη στήριξη από την ίδια προς εμένα και την οικογένειά μου. Θα μας λείψει πολύ».

Η Ελισάβετ είχε επισκεφτεί μόνο μια φορά την Ελλάδα, αλλά πολύ πριν στεφτεί βασίλισσα. Ηταν μια ανεπίσημη επίσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας η ίδια και ο νεαρός τότε σύζυγός της ήταν καλεσμένοι του βασιλιά Παύλου και της βασίλισσας Φρειδερίκης. Η Ελισάβετ είχε βαπτίσει την κόρη τους, την πριγκίπισσα Θεοδώρα. Η Θεοδώρα σε συνέντευξή της είχε αποκαλέσει τη νονά της «έναν καλό της… σύμβουλο, η οποία παρά την απόσταση που τις χωρίζει τη συναντά μόνο μια φορά τον χρόνο, και, όταν το χρειάζεται, της απευθύνεται για να της ζητήσει συμβουλές».

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Σάλος με τους «ΛΟΑΤΚΙ ήρωες» του 1821 – Ακυρώθηκε το πάρτι-παρωδία σε gay club της Αθήνας

Την ηρωίδα της Επανάστασης του 1821 Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα χλευάζει...

Φωτογράφος ήρθε μια ανάσα με τον φακό της με το φερόμενο ως τέρας του Λοχ Νες

Την πιο καθαρή και πιο κοντινή φωτογραφία από το...