Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

Πού πέτυχε η «Espresso» τον Μέμο Μπεγνή και τον Χρήστο Βασιλόπουλο

Τι κοινό έχουν ο Χρήστος Βασιλόπουλος και ο Μέμος...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από...

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Δωροθέα αποκαλύπτει το παρελθόν της στον Μάρκο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Όσα έγιναν στο μνημόσυνο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Συγκίνηση, χειροκροτήματα και... γιούχα!

Το ίδιο κομψό και μεγαλοπρεπές σκηνικό, όπως στην κηδεία, αλλά και ανάλογη συγκίνηση επικράτησαν στη Μητρόπολη Αθηνών, στο μνημόσυνο της συμπλήρωσης των 40 ημερών από τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

ekklisia
Τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας

Με τη διαφορά ότι οι συγκεντρωμένοι φιλοβασιλικοί έξω από τη Μητρόπολη δεν ξεπερνούσαν τα 250 άτομα και οι επίσημοι καλεσμένοι στον ιερό ναό τούς 170, από όπου απουσίαζαν αυτή τη φορά βασιλείς, πρίγκιπες, δούκες και εστεμμένοι.

Αν και φημολογείται ότι τη «ρεβάνς» η τέως βασιλική οικογένεια θα την πάρει στη δέηση που θα πραγματοποιηθεί στην Αγία Σοφία του Λονδίνου, παρουσία πιθανότατα του βασιλιά Καρόλου και του διαδόχου Ουίλιαμ, το μνημόσυνο στη Μητρόπολη τελέστηκε κατά το βυζαντινό τυπικό, βάσει του ίδιου πρωτοκόλλου με την εξόδιο ακολουθία, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και με τη συμμετοχή των συνοδικών μητροπολιτών, μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

vasilisa sofia
Βασίλισσα Σοφία

Μετά την έλευση των καλεσμένων –πολύ λίγοι ήταν οι επώνυμοι-, καθώς επιθυμία της οικογένειας ήταν να είναι μόνο οικογενειακοί φίλοι, άρχισαν να καταφθάνουν λίγο πριν από τις 11 στη Μητρόπολη τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, με πρώτες τις αδερφές του Κωνσταντίνου, τη βασιλομήτορα της Ισπανίας Σοφία με τις κόρες και την αδερφή της πριγκίπισσα Ειρήνη, τις οποίες οι συγκεντρωμένοι χειροκρότησαν, και εκείνες ευγενικά τους χαιρέτησαν. Ακολούθησε η άφιξη του πρίγκιπα Μιχαήλ και της συζύγου του Μαρίνας Καρέλλα.

Πρίγκιπας Μιχαήλ και Μαρίνα Καρελλα

Με την έλευση της τέως βασίλισσας Αννας-Μαρίας (συγκινημένη και κομψή, με τρεις σειρές μαργαριταρένια κολιέ και τσάντα Chanel), με την πρωτότοκη κόρη της Αλεξία (η οποία δεν συνοδευόταν από τον σύζυγό της Κάρολος Μοράλες και τα παιδιά της), και την εμφάνιση του πρίγκιπα Παύλου με την οικογένειά του, το συγκεντρωμένο κοινό άρχισε τα χειροκροτήματα και τα επιφωνήματα, όπως «αθάνατος» και «Παύλος, Παύλος». Ευγενής και σιωπηλή όπως πάντα, αλλά και φανερά συγκινημένη, η Αννα-Μαρία έκανε ακόμα μια φορά τη χαρακτηριστική κίνηση, βάζοντας το χέρι στην καρδιά της, ευχαριστώντας τον απλό κόσμο για την παρουσία και τη συμπαράσταση.

koukoulomati
Κυριάκος και Ντίνα Κουκουλομμάτη

Κέρδισε τις εντυπώσεις

Ολη μαζί η οικογένεια, ο Παύλος με τη σύζυγό του Μαρί Σαντάλ και τα τρία του παιδιά, ο Νικόλαος με τη σύζυγό του Τατιάνα, που κέρδισε τις εντυπώσεις με την εμφάνισή της, η πριγκίπισσα Θεοδώρα με τον σύζυγό της Matthew Kumar και ο «βενιαμίν» Φίλιππος με τη Nina Flohr, εισήλθε στον ιερό ναό και ξεκίνησε η δέηση, με highlight την πιο συγκινητική στιγμή, όταν όλα τα παιδιά, οι νύφες και τα τρία εγγόνια του εκλιπόντος -ο Κωνσταντίνος-Αλέξιος, η Μαρία-Ολυμπία και ο Αχιλλέας-Ανδρέας– σε ένδειξη σεβασμού γονάτισαν. Οπως ήταν αναμενόμενο, έλαμψαν διά της απουσίας τους οι εστεμμένοι και οι γαλαζοαίματοι από το μνημόσυνο του Κωνσταντίνου, καθώς, όπως είχε προαναγγείλει το γραφείο του τέως βασιλιά, η τελετή θα ήταν ιδιωτική, με καλεσμένους μόνο πρώην συμμαθητές του εκλιπόντος, φίλους και συνεργάτες της οικογένειας, επιχειρηματίες και πολιτικούς.

vardinogianni
Με σκυμένο το κεφάλι η Χρυσή Βαρδινογιάννη

Από τους πρώτους που έφθασαν στη Μητρόπολη -και φανερά συγκινημένη- ήταν η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και η Αντρη Αναστασιάδη, σύζυγος του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, η πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού, ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου με τη σύζυγό του Αλεξάνδρα, ο καθηγητής Στέφανος Γερουλάνος με τη σύζυγό του Νάντα, η Ντόλλα Νομικού, ο Μάρκος Νομικός με την Ισπανίδα, ευγενούς καταγωγής, σύζυγό του Βικτόρια, η Αριέττα Λιβανού-Βαρδινογιάννη, η Αλεξία Αντσακλή-Βαρδινογιάννη, η Λούλα Γουλανδρή, ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία Αλέξανδρος Παπαδόγγονας (φίλος του τέως από την ιστιοπλοΐα και τον ΝΟΕ), ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Αθηναϊκής Λέσχης Κυριάκος Κουκουλομμάτης με τη σύζυγό του Ντίνα, ο φίλος και συμμαθητής του εκλιπόντος Σπύρος Ροσσόλυμος, ο ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο Γιώργος Κόβας, η Κάτια Ιωαννίδου, ο Ιάσωνας Στράτος (θείος της Δανάης Στράτου, συζύγου του Γιάνη Βαρουφάκη) με τη σύζυγό του Ιωάννα Απέργη, ο Απόστολος Δοξιάδης, απόγονος του ιστορικού ξενοδοχείου «Μ. Βρεττανία», με τη σύζυγό του Σοφία, ο κοσμηματοπώλης της τέως βασιλικής οικογένειας Αντώνης Βουράκης με τη σύζυγό του Μπέκυ, η Λιάνα Βουράκη, η διεθνούς φήμης Ελληνίδα designer Μαίρη Κατράντζου, ο Βασίλης Καίσαρης, η δημοσιογράφος Μαρία Μπαλοδήμου, ο επιχειρηματίας Νάσος Θανόπουλος με τη σύζυγό του Νάσια (κολλητός φίλος και συμμαθητής του πρίγκιπα Νικολάου), η κόρη του «καπετάνιου» Γιώργου Βαρδινογιάννη, Χρυσή Βαρδινογιάννη, μέλη των παλιών οικογενειών Στρογγυλού, Ανδρεάδη, Σκένδερ.

asimakopoulou
Αννα – Μισέλ Ασημακοπούλου

koumar
Matthew Kumar

Μετά το τέλος της τελετής οι καλεσμένοι αναχώρησαν σε γκρουπ και επιβιβάστηκαν σε μαύρα βαν, που τους μετέφεραν στο Κέντρο Πολιτισμού – Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», όπου η οικογένεια δέχθηκε συλλυπητήρια και προσέφερε καφέ, ενώ μοιράστηκαν και τα κόλλυβα σε άσπρα σακουλάκια, όπως συνηθίζεται σε όλα τα μνημόσυνα, γαλαζοαίματων και μη.

lukourezos
Αλέξανδρος Λυκουρέζος

mplatnik
Πρίγκιπας Παύλος και Τατιάνα Μπλάτνικ

Με πένθιμο ύφος

Από τους πολιτικούς, στο μνημόσυνο παρευρέθησαν, στην πρώτη σειρά στην τελετή στη Μητρόπολη, ο Αδωνις Γεωργιάδης με τη σύζυγό του Ευγενία Μανωλίδου. Μαζί έφτασαν πιασμένοι χέρι χέρι, εκείνος με πένθιμο ύφος και Louis Vuitton παπούτσια και εκείνη εξίσου λυπημένη με μαύρο ταγέρ, γόβα-στιλέτο και τσάντα του οίκου Fendi.

adonis
Ευγενία Μανωλίδου και Αδωνις
Γεωργιάδης

Η αναχώρησή τους όμως από το μνημόσυνο ήταν επεισοδιακή, καθώς ο υπουργός Ανάπτυξης έγινε αποδέκτης αποδοκιμασιών από μερίδα φιλοβασιλικών που βρέθηκαν έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών, γιουχάροντας και φωνάζοντας μεταξύ άλλων «προδότη Αδωνι», «δεν θα βρείτε ούτε μία ψήφο μας», «να πάτε στον Καρατζαφέρη». Το «ξεφωνητό» γλίτωσε στο παρά πέντε, καθώς αναχώρησε αστραπιαία αμέσως μετά, ο Μάκης Βορίδης με τη σύζυγό του Δανάη.

travlou
Μελίνα Τραυλού

vardinogianniii
Μαριάννα Βαρδινογιάννη

To «παρών» στην τελετή έδωσαν και ο Νότης Μηταράκης με τη σύζυγό του Μαρία Δουρίδα, η ευρωβουλευτής και βαφτιστήρα του εκλιπόντος Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, η πρώην υπουργός Φάνη Πάλλη-Πετραλιά με την κόρη της Ντόρα Πάλλη, ο πρώην υφυπουργός Αμυνας, απόστρατος στρατηγός Αλκιβιάδης Στεφανής. Και ενώ γιουχαρίστηκε ο Αδωνις, το πλήθος φώναξε κοντά τον πρώην υπουργό Αλέξανδρο Παπαδόγγονα, ο οποίος τους πλησίασε και μεταξύ άλλων τους ανέφερε χαρακτηριστικά: «Χαίρομαι που μπορώ και σας κοιτώ στα μάτια…»

Οι κυρίες που ξεχώρισαν για την κομψότητά τους

Καθώς δεν υπήρχαν άλλες βασιλικές παρουσίες, ο ευγενής ανταγωνισμός όσον αφορά το dresscode επικεντρώθηκε στις κυρίες της τέως βασιλικής οικογένειας, που ξεχωρίζουν για την κομψότητά τους στο jet-set.

sandal
Μαρί-Σαντάλ

Τόσο η Μαρί-Σαντάλ όσο και η κόρη της Μαρία-Ολυμπία φόρεσαν μαύρα φορέματα, η πρώτη σε μίντι μήκος και η δεύτερη σε μήκος που σταματούσε στο γόνατο, τα οποία συνδύασαν με μαύρες γόβες και κομψά clutches. Η Τατιάνα Μπλάτνικ με τα μαλλιά της πιασμένα κότσο επέλεξε μίντι πλισέ φούστα με μαύρο σατέν πουκάμισο και cropped σακάκι, ενώ ολοκλήρωσε το look της με μαύρες γόβες και μαύρο κροκό clutch, αλλά και με ένα μακρύ κολιέ από πέρλες. Πλισέ ήταν και το κομψό coat dress που φόρεσε η Nina Flohr, το οποίο στόλισε με μια εντυπωσιακή διαμαντένια καρφίτσα στο πέτο της.

maria olumpia
Μαρία-Ολυμπία

Η πρωτότοκη κόρη του τέως βασιλιά Αλεξία, που ξεχωρίζει για την απλότητά της, φόρεσε ένα μάξι μαύρο φόρεμα και μακρύ μαύρο παλτό, σ’ ένα σύνολο που ολοκλήρωσε με καπιτονέ τσάντα του οίκου Chanel, όπως και η μητέρα της, κρεμαστά σκουλαρίκια με πέρλες και μια χρυσή καρφίτσα στο πέτο, ενώ η αδελφή της Θεοδώρα επέλεξε ένα πλισέ φόρεμα με τρουακάρ μανίκι και ζώνη στη μέση, που συνόδευσε με μαύρο παλτό.

aleksia
Αλεξία

flor
Nina Flohr

H κομψότητα και η απλότητα με τα πανάκριβα κοσμήματα και αξεσουάρ χαρακτήρισε τους Ελληνες καλεσμένους που έδωσαν το «παρών» στη Μητρόπολη Αθηνών για το μνημόσυνο. Ανάλογο το σκηνικό με αυτό της κηδείας, παρά την απουσία των γαλαζοαίματων.

thodora
Θεοδώρα

mplatink moni
Τατιάνα Μπλάτνικ

Τρισάγιο και αποκαλυπτήρια

Μέσα σε κλίμα θλίψης και συγκίνησης, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, τελέστηκε χθες το πρωί στο Τατόι το τρισάγιο για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο. Τα αποκαλυπτήρια του τάφου έγιναν μετά την τελετή, ενώ είχε απαγορευτεί η πρόσβαση στον κόσμο και στους δημοσιογράφους.

Τα μέλη της οικογένειας έφτασαν λίγο πριν από τις 12 με τρία μαύρα βαν. Στο πρώτο επέβαινε ο Παύλος με τη σύζυγό του Μαρί Σαντάλ, ενώ στο δεύτερο η Αννα Μαρία με τις αδερφές του Κωνσταντίνου, Σοφία και Ειρήνη. Στο τρίτο ήταν όλα τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την τέλεση του τρισάγιου είδαν για πρώτη φορά και τον τάφο του Κωνσταντίνου τα μέλη της οικογένειας.

mnima1
Το μνήμα του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στο Τατόι

Μετά το τρισάγιο έγιναν τα αποκαλυπτήρια του τάφου. Οπως έγινε γνωστό, στο μνήμα αναγράφονται τα εξής: «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Β’ ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ , PRINS AF DANMARK, ΓΕΝ. ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ 2 ΙΟΥΝ. 1940 – ΑΠ. ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ 10 ΙΑΝ. 2023, ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ».

Ακόμη, στον τάφο του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας υπάρχει και το απόσπασμα από το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο: «Ο Θεός αγάπη εστί. Και ο μένων εν τη αγάπη εν τω Θεώ μένει και ο Θεός εν αυτώ».mnimosino tews vasilia2890

Σύμφωνα με θρησκευτικούς αναλυτές, αποτυπώνει την πραγματική εξήγηση του τι είναι Θεός, ποια είναι η αγάπη του προς τους ανθρώπους αλλά και την ελευθερία εκλογής που έχει ο άνθρωπος. Αλλωστε, είθισται στα μνήματα μελών βασιλικών οίκων να αναγράφεται ένα απόσπασμα από τη Βίβλο.

mnima2
Το μνήμα του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στο Τατόι

Μετά το πέρας της τελετής, οι προσκεκλημένοι, περίπου 300 στον αριθμό, μετέβησαν στο Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για τον καθιερωμένο καφέ και ένα ελαφρύ γεύμα.

mnimosino tews vasilia2855Στο Τατόι υπήρξαν και αρκετοί πολίτες που θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη του τέως βασιλιά. Μετά το τέλος του τρισάγιου και την αποχώρηση της οικογένειας, τους επετράπη να επισκεφτούν τον τάφο και αφού αποχώρησαν τα μέλη της οικογένειας του Κωνσταντίνου.

mnimosino tews vasilia2862 mnimosino tews vasilia2897 mnimosino tews vasilia2904 mnimosino tews vasilia2883 mnimosino tews vasilia2876 mnimosino tews vasilia2869 mnimosino tews vasilia2890

{{-PCOUNT-}}39{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Η εισαγγελέας της Τοπαλούδη κατά του «Dr Covid» για τον θάνατο της μητέρας της

Κρατάει χρόνια αυτό το χάλι στο Νοσοκομείο «Αττικόν»! Μετά...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

Αρης Σοϊλέδης: Στα πράσα με γοητευτική γυναίκα λίγο έπειτα από τον χωρισμό του

Τελικά ο Αρης Σοϊλέδης δεν μας «κάνει τον άγιο»,...