Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Ο άπιστος Μπον Τζόβι

Την επιτυχία του Δημήτρη Κοντολάζου «Δεν σου κάνω τον...

Τα δάκρυα της Σάττι για την απώλεια του πατέρα της

Σε μια ανθρώπινη και συγκινητική στιγμή, λόγω της πρόσφατης...

Αποκαλύψεις για τη «Μις ΗΠΑ» 2019 που έβαλε τέλος στη ζωή της!

Παγίδα θανάτου έγινε για την Τσέσλι Κριστ η στέψη...

Ο Ιωάννης Καραγεώργης τιμήθηκε για την προσφορά του στο Φοιτητικό Οικοτροφείο της...

Η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο...

Εξαίρεση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με υπουργικό δάχτυλο από τις αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων

«Ζόμπι» εξουσία στα βαγόνια της φρίκης

Διπλό χτύπημα κατά των νεκρών αλλά και των οικογενειών τους επιφύλασσαν τα… ζόμπι της πολιτικής, που εδώ και δεκαετίες στοιχειώνουν τις ζωές των Ελλήνων και των Ελληνίδων.

kentriki nekrotomeio
Παρά τον γενικό ξεσηκωμό, την κοινωνική κατακραυγή αλλά και τις αποδείξεις του εγκλήματος, το πολιτικό σύστημα της χώρας ήταν έτοιμο να απαλλάξει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τις αποζημιώσεις προς τις οικογένειες των θυμάτων, την ίδια ώρα που ήταν έτοιμη να επιβάλει… μαχαίρι στα έξοδα της ταφής των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας.

sygkrousi

Δυστυχώς, το ελληνικό κράτος, ακόμα και ύστερα από αυτήν την τραγωδία, ήταν έτοιμο να συνεχίσει να κινείται στις ράγες της πολιτικής απανθρωπιάς, του κυνισμού αλλά και της ηθικής απαξίωσης, ζητώντας από τη μια πλευρά «συγγνώμες», ενώ από την άλλη πλευρά ετοίμαζε χυδαίες τρικλοποδιές στις οικογένειες των θυμάτων και τη βεβήλωση των ίδιων των νεκρών. Η απανθρωπιά, όμως, του ελληνικού κράτους αποφεύχθηκε στο… και πέντε, με την ιταλική εταιρία που εξαγόρασε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ να δηλώνει πως θα αποζημιώσει κανονικά τα θύματα -σεβόμενη το Κοινοτικό Δίκαιο- και την κυβέρνηση να σπεύδει να ξεκαθαρίσει -μετά τον σάλο- πως το κόστος των κηδειών που θα γίνουν δημοσία δαπάνη δεν θα περικοπεί.

emak

Η είδηση πως το ελληνικό κράτος από το 2009 είχε εξαιρέσει με υπουργική απόφαση ισχύος πέντε ετών την ΤΡΑΙΝΟΣΕ από την υποχρέωση να αποζημιώνει συγγενείς νεκρών είναι σοκαριστική και ντροπιαστική. Πρώτον διότι οι κυβερνήσεις γνώριζαν για το χάλι των δικτύων αλλά και τις τρομακτικές ελλείψεις στα συστήματα ασφαλείας, και δευτερευόντως διότι με αυτή την υπουργική απόφαση έπαιρναν παράταση αποφυγής από την εφαρμογή άρθρων του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπ. αρ. 1371/2007, ένα εκ των οποίων μιλούσε για αποζημιώσεις σε περίπτωση νεκρών.

treno4586

Η εξευτελιστική διάταξη πέρασε για πρώτη φορά στο ελληνικό Κοινοβούλιο το 2009, με υπουργό Μεταφορών τότε τον Γιάννη A. Κεφαλογιάννη, και ανέφερε πως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν υποχρεούται να καταβάλλει αποζημιώσεις σε επιβάτες σε περίπτωση που η ίδια φέρει ευθύνες για κάτι που θα τους συμβεί. Λίγο προτού λήξει, η κυβέρνηση Σαμαρά έσπευσε το 2014 να την ανανεώσει ξανά, ενώ το 2019 η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη την έθεσε ξανά σε ισχύ. Τελικά τη λύση έδωσε η απόφαση της Hellenic Train, η οποία, θέλοντας να σώσει τα προσχήματα και κάτω από το βάρος της λαϊκής οργής, ανακοίνωσε ότι θα αποζημιώσει όπως προβλέπει η Ε.Ε. και όχι οι ανήθικες πατέντες των ελληνικών κυβερνήσεων.

tragodia

Οσον αφορά τώρα τις κηδείες των θυμάτων, η αποκάλυψη πως πολλά από τα γραφεία τελετών που συζητούσαν να αναλάβουν τις κηδείες αποφάσισαν… να κάνουν πίσω εξαιτίας του γεγονότος πως τα ποσά που έδινε το κράτος είχαν μειωθεί από τα 3.500 στα 2.000 ευρώ έκανε την κυβέρνηση να παρέμβει για να μη δημιουργήσει ακόμα ένα επεισόδιο.

traina«Σχετικά με φήμες για δήθεν περικοπή της δημόσιας δαπάνης για την κηδεία των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, υπογραμμίζεται ότι οι φήμες αυτές είναι παντελώς ανυπόστατες. Δεν υπάρχει καμία περικοπή! Με Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδίδεται, το ποσόν της δημόσιας δαπάνης για κάθε κηδεία θυμάτων φυσικών καταστροφών ή δυστυχημάτων ορίζεται σε 3.500 ευρώ. Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση θα εκδοθεί αύριο» αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Αθηνά Οικονομάκου και Φίλιππος Μιχόπουλος έριξαν τίτλους τέλους στον γάμο τους

Τίτλοι τέλους στον γάμο της Αθηνάς Οικονομάκου και του...

Αποκαλύψεις για τη «Μις ΗΠΑ» 2019 που έβαλε τέλος στη ζωή της!

Παγίδα θανάτου έγινε για την Τσέσλι Κριστ η στέψη...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...